Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
''Deniz Otobüsü'' nefes kesen bir operasyonla kurtarıldı
Kocaeli`de, İzmit-Gölçük arasında sefer yapan ‘Kartepe’ isimli deniz otobüsünün kaçırılması, Marmara Denizi’nde nefes kesen 11 saatlik takibin ardından son buldu.

Nefeslerin tutulduğu operasyon, yolculardan kimsenin burnunun bile kanamadığı filmlere taş çıkartan operasyonla son buldu. Terör örgütü PKK üyesi olduğu açıklanan Mensur Güzel, şafak operasyonunda vurularak etkisiz hale getirildi.

Türkiye’nin nefesini tutarak takip ettiği ‘deniz terörü’, Mensur Güzel isimli PKK militanının İzmit-Gölcük arasında sefer yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait ‘Kartepe’ isimli deniz otobüsünü kaçırmasıyla başladı. Deniz otobüsü, saat 17.40`ta Gölcük`e gitmek üzere İzmit`ten 5`i kadın 18 yolcu, 4 mürettabat ve 2 stajyer ile hareket etti. Terörist Mensur Güzel, kısa bir süre sonra kaptan köşküne girerek üzerinde bomba olduğunu söyledi ve deniz otobüsünü kontrolü altına aldı. Kaptan Cumhur Tuncel’in S.O.S vermesi üzerine güvenlik birimleri alarma geçti. Kocaeli Valisi Ercan Topaca, deniz otobüsünün rehin alındığını ve bu kişinin deniz otobüsünü İzmit Körfezi’nde dolaştırdığını açıkladı. Bir süre sonra gemi kaptanı Tuncel’in telefonla bir televizyon kanalına bağlanıp, “Fazla detay veremeyeceğim. Deniz otobüsünü HPG isimli örgüt üyesi kaçırmıştır. Güzergahı da açıklayamayacağım.” demesi üzerine olayın ciddiyeti ortaya çıktı.

Deniz otobüsünün kaçırılma haberinin ardından yolcu ve mürettebat yakınları, Gülcük ve İzmit`teki iskelelere gelerek beklemeye başladı. Kaptan Cumhur Tuncel, kaçırıldıktan bir süre sonra eşini cep telefonundan arayarak iyi olduklarını söyledi.

DENİZ OTOBÜSÜNÜN TAKİP SİSTEMİNİ DEVRE DIŞI BIRAKTI

Ayhan Onat, Melike Naz, Gürsoy Kibar, Yayla Sanlitürk, Uğur Sandıkçı, Serkan Öztürk, Kadin Altınoğlu, Birol Dere, Ceyhun Tezer, Taner Toksöz, Davut Yavuz Yılmaz, Canset Usta, Suda Gündoğdu, Berkay Duydu, Mustafa Uzun, Dilek Karagul, İsmet Özyurt, stajer öğrenciler Sinan Arslan ve Seyit Memigüven ile 4 mürettebatın bulunduğu deniz otobüsü, Marmara Denizi’nde dolaşmaya başladı. Güvenlik güçleri, deniz otobüsünün gideceği güzergah üzerindeki sahillerde önlem aldı. Deniz otobüsünü Zodyak botlar ve bir helikopter de takip etmeye başladı. Sürekli rota değişikliği yetkilileri de zor durumda bıraktı.

Bu arada, terörist Mensur Güzel, Büyükada açıklarına gelindiğinde deniz otobüsünün takip sistemini devre dışı bıraktı. Böylece, deniz otobüsünü uydudan takip mümkün olmadı.

Öte yandan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Erzurum’daki programının ardından Ankara’ya gelerek Denizcilik Müsteşarlığı’nda gelişmeleri takip etti.

Olayla ilgili ilk açıklama, Kocaeli Valisi Ercan Topaca tarafından geldi. Vali Topaca, deniz otobüsünü 1 kişinin kaçırdığını, söz konusu deniz otobüsünün İstanbul açıklarında seyir halinde olduğunu söyledi.


İSTANBUL EKİPLERİ ALARMA GEÇTİ

Deniz otobüsünün İstanbul istikametine seyrettiği bilgisi üzerine tüm ekipler alarma geçti. İstanbul’un kıyı kesimlerindeki alarm durumu yükseltildi. Marmara Denizi’ndeki tankerler ve gemiler, olası bir çarpma tehlikesine karşı çekildi.

Gece ilk açıklamasını yapan Bakan Binali Yıldırım, teröristlerce kaçırılan deniz otobüsünün zikzaklar çizerek Marmara Denizi’nde dolaştığını belirtti. Eylemi HPG isimli terör örgütünün üstlendiğini söyleyen Yıldırım, deniz otobüsünün 100-150 mil daha yol yapabilecek yakıtının kaldığını ifade etti.

Saatler ilerledikçe endişeler arttı. Deniz otobüsü, yakıtının bitme noktasına gelmesi üzerine Silivri Selimpaşa açıklarında kıyıya yaklaşık 1,5 mil uzaklıkta demirlettirildi.

SAT KOMANDOLARI VE ÖZEL BİRLİKLER, DENİZ OTOBÜSÜNÜ ÇEVRELEDİ

SAT komandoları ve özel birlikler, demirleyen deniz otobüsünün çevresinde önlem aldı. Havadan takip de sürdü. Güvenlik güçleri, irtibata geçtikleri teröristi ikna etmeye çalıştı. İkna çalışmaları sonuçsuz kalınca operasyon için düğmeye basıldı. Saatler 05.30’u gösterdiğinde rehinelerin ifadesine göre deniz otobüsüne yolcu kılığında giren özel birlikler, terörist Mensur Güzel’i vurarak etkisiz hale getirdi. Güzel, olay yerinde hayatını kaybetti. Tahliye edilen yolcular, önce Silivri’deki limana, ardından da Silivri İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

‘GÜVENLİK GÜÇLERİNE KAPIYI BİZ AÇTIK, 5-6 EL SİLAH SESİ DUYDUK’

Silivri İlçe Emniyet Müdürlüğü`nden ayrılışı sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Kadir Altunoğlu isimli yolcu, "Terörist bizi toplayıp üst kata çıkardı. Bize çay ve büskivi gönderdi. Sabaha karşı 5-6 el silah sesi duyduk. En sonunda SAT komandoları operasyon yapacaktı. Geminin arka kapısını biz açtık, komandolar oradan girdi. Teröristi etkisiz hale getirdi.” dedi.

Teröristle aralarında hiçbir diyalog geçmediğini söyleyen diğer yolcular da, “Gelişmeleri gemideki televizyondan takip ettik. Telefonlarımız toplanmadı, görüşmelerimizi kısıtlamadı. Bizimle hiç muhatap olmadı, sürekli kaptanın yanındaydı." ifadelerini kullandı.

İfadeleri alınan yolcular, otobüsle Kocaeli’ne götürüldü. Yolcular için Kocaeli Valiliği’nde tören düzenlendi.

BAKAN ŞAHİN: TERÖRİSTİN ÜZERİNDEN A4 PATLAYICI ÇIKTI

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kocaeli`de `Kartepe` isimli deniz otobüsünü kaçıran teröristin 1984 doğumlu Mensur Güzel olduğunu açıkladı. Şahin, teröristin üzerinden 3 adet 450 gram A4 patlayıcı çıktığını söyledi. Şahin, operasyonu gerçekleştiren timlerin, deniz otobüsünün demirlediği esnada yolcu kılığında içeri girdiğini sözlerine ekledi. Şahin, Mensur Güzel`in Kocaeli`nde 1 Ağustos`ta ev kiraladığını belirtti.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da, etkisiz hale getirilen teröristin üzerindeki bomba düzeneğinin bulunduğunu, patlamaya hazır A4 patlayıcı ele geçirildiğini ifade etti.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise, Kocaeli’de basın mensuplarının sorusu üzerine, teröristin kimliğinin Kentkart ile belirlendiğini söyledi.

Bu arada, Selimpaşa açıklarında bulunan deniz otobüsünde uzman ekipleri inceleme yaptı. Daha sonra deniz otobüsü, Ambarlı limanına çekildi. Örgüt üyesi Mensur Güzel’in cesedi, Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

‘YARIM KİLO A4, TÜM YOLCULARI ÖLDÜREBİLİRDİ’

Bomba imha uzmanları, Kocaeli`den `Kartepe` isimli deniz otobüsünü kaçıran teröristin üzerinden çıkan yaklaşık yarım kilo A4`ün salonda patlaması halinde tüm yolcuların ölebileceğini söyledi. Bu çapta bir patlayıcının deniz otobüsünü tamamen batırmayacağını söyleyen uzmanlar, "Kaptan köşkünü tamamen yok edebilirdi. Veya yolcuların bulunduğu salonda patlatılsaydı tüm yolcuları öldürebilirdi. Gemiyi batırması için geminin su ile temas eden bölümünde-kazan dairesi olabilir- patlatılması gerekirdi." dedi.

BeyazGazete

Eklenme tarihi: 12.11.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÇAVANOZ Motor
 AYSA Denizcilik A..
 ACT Deniz Taşımac..
 MS Denizcilik ve ..
 TOPKAPI GROUP
 CANMAR Denizcilik
 ERDOĞAN Shipping
 SEALİON Shipping
 TURGUT OKAN Deniz..
 ORTAKLAR Gemi Ace..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim