Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Çanakkale Milletvekili GESTAŞ'tan şikayetçi
Çanakkale CHP Milletvekili Ali Sarıbaş GESTAŞ’ın kurularak deniz taşımacığı alanında faaliyete başlamasıyla Çanakkale halkının cezalandırıldığını belirtti.

Çanakkale-Eceabat, Lâpseki-Gelibolu,Kabatepe-Gökçeada ve Geyikli-Bozcaada arasında karşılıklı seferler 15.08.2006 tarihine kadar Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından 8 adat arabalı vapur, 1 adet feribot, 6 iskele ve 8 bölge ile gerçekleştirilirken; Özelleştirme Yüksek Kurulunun 24 Temmuz 2006 tarihinde almış olduğu 2006/60 sayılı kararı ile Çanakkale Denizcilik İşletmeleri, Çanakkale İl Özel İdaresi bünyesinde bulunan GESTAŞ Deniz Ulaşım ve Ticaret A.Ş. 'ne devredildiğini belirten Sarıbaş, bundan sonra izlenen politikaların halkın zararına geliştiğini belirtti.

GESTAŞ firmasının deniz taşımacılığında tekel konuma geldikten sonra uygulamaların halk adına daha ağır koşullar yarattığına dikkat çeken Sarıbaş şunları kaydetti: “Deniz seferleri GESTAŞ'a devredilmeden önce Çanakkale-Kilitbahir seferleri Türkiye Denizcilik İşletmelerinin yanında özel teşebbüs tarafından yapılmakta, daha ekonomik taşımacılığa alternatif oluşturmaktaydı. GESTAŞ Kilitbayır iskelesini de alınca burada da sefer yapacağını açıkladı. Kilitbahir'a seferler yapmak üzere, bir yıl sözleşmeli, 4 adet, iskeleleri olmadığı söylenen Alınteri Feribotlar kiralandığı söylenmektedir. Bir yıllığına kiralanan ve iskelesi olmayan gemilerin, AKP'nin il başkanının kardeşinin bir şirketten ucuz fiyata kiralanıp daha sonra GESTAŞ'a yıllık 750.000 TL 'ya (tüm personel, yakıt ve diğer giderler GESTAŞ'a ait olmak üzere) kiraya verdiği iddia edilmektedir.

Rekabet yok oldu, fiyatlar arttı

Bu gemilerin sefere girmesi ile de Çanakkale'de rekabet yapabilecek hiçbir işletme ve gemi kalmamıştır. Türkiye Denizcilik İşletmeleri seferlerde kullandığı gemilerin bakımını yapıyor, ömürlerini dolduranları da seferden çıkarıyordu. GESTAŞ ne yapıyor, gemilerin bakımını yapacağına, yenisini alacağına kiralama yolunu seçiyor. 5 feribot daha kiraladığını görüyoruz. Bu gemilerin kimden kaça kiralandığı bilinmemektedir. Kamuoyunda bu gemilerin AKP'nin üst düzey yöneticilerine ait olduğu iddia edilmektedir.

Peki, daha önce Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından kullanılmakta iken, GESTAŞ'a devredilen Çanakkale'mizin denizcilik ulaşımı daha mı ucuzladı, halkımızın daha mı yararına oldu. Türkiye Denizcilik İşletmeleri Gemi ve İskeleleri GESTAŞ'a devredilmeden önce: Çanakkale-Eceabat arası, Otomobil geçiş fiyatı 8.00 TL, Minibüs " " 16.00 TL, Otobüs " " 40.00 TL iken, Son yapılan %20 zamla birlikte bugün, Otomobil geçiş fiyatı 29.00 TL'ya, Minibüs " " 35.00 TL'ya, Otobüs " " 115.00 TL'ya yükselmiştir. Devir işlemi gerçekleştirildikten sonra bazı kalemlerde % 100 özellikle otomobilde ise taşıma ücretleri % 300 gibi astronomik rakamlara ulaşmıştır. Bunun sebebinin de yüksek ücretlerle kiralanan gemilerin, maliyetlerinin halkımızın sırtına yüklenmek istenmektedir. Ayrıca bildiğiniz gibi deniz işletmecilerine mazot ucuz, yani vergisiz verilmektedir. Dolayısı ile taşıma giderleri içerisindeki girdiler içerisinde önemli kalemlerden biri olan mazot da ucuz olmasına karşın taşıma ücretleri astronomik rakamlara ulaşmıştır.

Halk cezalandırılmakta

Çanakkale boğazının iki yakasında yer alan ilçelerimiz ve adalarımızda yaşayan yoksul, dar gelirli, emekli, çiftçi ve küçük esnafımız, GESTAŞ'ın uyguladığı bu yüksek ulaşım ücretleri karşısında çok ciddi zorluklar çekmekte, alışverişlerini, hatta akrabalar arası ziyaretleri dahi gerçekleştirememektedir. Dolayısı ile Çanakkale, Eceabat, Gelibolu, Lâpseki, Biga, Ezine ve Ayvacık ilçeleri ile Gökçeada ve Bozcaada yaşayan halkımız cezalandırılmaktadır. Halkımızın ulaşımda tercih edeceği alternatif başka ulaşım firması olmadığı için GESTAŞ'a mahkûm edilmiştir. Hastası, cenazesi, davası olan ne yapacaktır? Bir taraftan rekabet ortamını yok edeceksiniz, diğer taraftan ben istediğim fiyata taşıma yaparım diyeceksiniz. Bu zulmün bir an önce durdurularak, hakkımızın cezalandırılmasına son verilmelidir. Rekabetin ortadan kaldırılması, Özel İdare Kanunu ve Belediyeler Kanununa da aykırıdır. Çünkü; yasalara göre Toplu taşıma hizmetlerinin tekel oluşturmayacak şekilde özelleştirilmesi esastır.

Son zamlar geri alınsın

GESTAŞ'ın taşıma ücretlerine son günlerde yapmış olduğu % 20 zammın, Çanakkale'mizin iki yakasında ve adalarında yaşayan Halkımız adına bir an önce geri çekilmesini istiyoruz.”

ÇanakkeleOlay

Eklenme tarihi: 04.07.2012




Share |




YORUMLARINIZ


vicdansızlar
acaba bu kadar zam yaptıktan sonra bir kuruş bile çalışanlarına zam yapmışlar mı merak ediyorum.

Yazan: deniz gez - 20.08.2012 22:36:35


akp
5 yıl önce gestaşa başvuruda bulundum.yıllardır onun yiğeni bunun akrabası şunun kardeşi girip iş başı yaptı benim derecemde olmamalarına rağmen. torpili olan işe girdi olamayan aynı kanaldan devam muhalefete.
Yazan: taner er - 5.07.2012 02:14:04




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EGE Denizcilik
 YENAL Gemi İşletm..
 PAPATYA Yat
 İSKETE Deniz Taşı..
 DOĞRU Denizcilik
 PAŞA I.T.S. Ltd.
 VATAN PLASTİK San..
 ÇİLLİOĞLU Denizci..
 ASPET Gemi
 NAMAR Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim