Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Bu gemi Pire’ye 8 bin, İstanbul’a 50 bin dolara yanaşıyor
Türkiye ve dünya turizminin yükselen yıldızı kruvaziyer turizminde sıkıntılar da büyük. Türkiye'ye yılda yaklaşık 200 bin kruvaziyer turisti getiren MSC Cruise'un Türkiye Genel Müdürü Necla Tuncel İstanbul Limanı'nda rezervasyon sisteminin olmaması ve liman hizmet ücretlerinin aşırı pahalılığı nedeniyle sorunlar yaşandığını anlattı.

Kruvaziyer turizmi günümüzün en hızlı gelişen turizm segmentlerinden biri. Türkiye’de İstanbul, Kuşadası ve İzmir gibi limanlarıyla bu hızla büyüyen pazarın dünya ölçeğinde daha büyük bir paydaşı olmak için çabalayan bir ülke. 2011 yılında Kuşadası’nda 620 gemiyle 650 bin, İstanbul Salıpazarı Limanı’na 430 gemi ile 620 bin, İzmir Limanı’na ise 272 gemi ile 503 bin turist geldi. 2012 sonu itibarıyla bu rakamların en az yüzde 10 – 15 oranında artması bekleniyor.

Tüm bu olumlu tabloya rağmen kruvaziyer turizmiyle ilgili gerekli altyapısal yeniliklerin yapıldığını ve sektörü destekleyici kararlar alındığını söylemek Türkiye için mümkün değil. An itibarıyla İstanbul Limanı özelinde yalanan iki büyük sorun dikkat çekiyor. Bunlardan ilki dünyanın kruvaziyer gemilerinin sıkça yanaştığı hemen her limanında bulunan dijital rezervasyon kayıt sistemi. Limanların yönetilmesi, boş kalmaması ve gemiler arasında ‘sıraya girme’ tartışmalarının yaşanmaması için bu sistemin devreye sokulması şart ancak İstanbul Limanı uzun zamandır sonuca tamamlanamayan özelleştirme süreci nedeniyle bu konuda çağın gerisinde kalmış durumda.

YER GARANTİSİ VERMEDEN, GEMİLERE ‘GELİN’ DİYORUZ

MSC Türkiye Genel Müdürü Necla Tuncel TurizmGüncel’e konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Sistemin yerleştirilmesi için bakanlık düzeyinde görüşülüyor ancak teknik nedenlerden dolayı maalesef hayata geçirilemiyor. Buradaki sorun, tüm gemilere yer garantisi vermeden, gelebilirsiniz denmesi. Limana yanaşabilecek gemi sayısı sınırlı ancak rezervasyon sistemi kullanılmadığından, hepsi geliyor, limanda yer sıkıntısı olduğunda da, son gelen gemi ya da gemiler açıkta kalıp, yolcuları teknelerle taşımak zorunda kalıyorlar. Gemiler genelde günübirlik geldiği için de ciddi bir zaman kaybı oluyor.”

Kruvaziyer turizminin İstanbul Limanı ve dolayısıyla Türkiye için bir diğer önemli handikabı Tuncel’e göre liman hizmetleri ücretleri. İstanbul Limanı’na yanaşmak isteyen bir kruvaziyer gemisi Yunanistan’ın Pire Limanı’na ödediği paranın 6,5 katını ödemek zorunda. Pire’ye yanaşan bir gemi ortalama 8 bin TL öderken İstanbul için bu rakam 50 bin TL’ye fırlıyor. Necla Tuncel’in TurizmGüncel’e aktardığı bilgilere göre bu hizmet ücretlerinin 1 Ocak 2013’ten itibaren yüzde 250 oranında zamlanması bekleniyor.

Tuncel bu zamlarla beraber Türkiye’nin kruvaziyer turizmindeki rekabet gücünü büyük oranda kaybedebileceğini söylüyor.

Yiğit Ünsay - TurizmGüncel

Eklenme tarihi: 28.12.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 REYSAŞ Denizcilik
 TURCOBOSFOR Dnz T..
 BYZAS Turizm
 DOĞRU Denizcilik
 CoShip
 RASİM KAPTAN 1 Ge..
 HDR Denizcilik
 DENLİ Denizcilik
 AVŞA Denizcilik İ..
 AR Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim