Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Haliç’teki Camialtı Tersanesi kapatılıyor
TDİ, Fatih Sultan Mehmet'in kurduğu Camialtı Tersanesi'ni kapatıyor. Türkiye Denizcilik İşletmesi tersanenin 15 Şubat'ta boşaltılmasına karar verdi.

Fatih Sultan Mehmet'in 558 yıl önce kurdurduğu ve cumhuriyet tarihi boyunca da faaliyetini sürdüren Haliç Tersaneleri elden çıkarılıyor. Eski Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Tansel Timur, bu kararın arkasında Galataport projesi olabileceği uyarısında bulundu. TDİ Camialtı Tersanesi'nin kapatılmasına karar verdi.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) Camialtı Tersanesini kapatıyor. TDİ Yönetim Kurulu 4 Ocak 2013 günü Tersane'nin zarar ettiği gerekçesiyle kapatma kararı aldı. Böylece Fatih Sultan Mehmet'in talimatıyla 1455 yılında kurulan ve cumhuriyet tarihi boyunca da faaliyetini sürdüren Haliç Tersaneleri elden çıkarılmaya başlandı.

Gemi mühendisleri Odası eski Başkanı Tansel Timur, bu kararın arkasında Galataport projesi olabileceği uyarısında bulundu. Hem Osmanlı İmparatorluğu hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin denizciliğinin gelişmesinin temel taşı olan tersaneler önce işlevsiz hale getiriliyor, ardından kapatılıyor. Camialtı Tersanesi içinde TDİ kapatma kararı verdi. Zarar ettiği gerekçesiyle kapatılmasına karar verilen tersane, sadece gemi inşa ve onarımını yapmıyordu. Aynı zamanda uzun yıllar gemi adamı yetiştiren bir okulda tersanenin içinde mevcuttu.

Türk Tersaneciliğinin okulu olarak bilinen tersane, Galata Köprüsünün inşaatı sırasında hiç üretim yapamadı. Pek çok defa hükümetler tarafından kapatılmak istense de faaliyetini sürdüren tersane AKP hükümeti döneminde resmi olarak kapatılma kararı sonucu durduruluyor.

Kalifiye ustalar başka işlere veriliyor

Bir dönem tersanecileri yetiştiren Tersane'nin çalışanları şimdi eğitimini de aldıkları işin dışında bir iş yapmak zorunda bırakılıyor. Yetkililer, özel tersanelerde taşerona bağlı olarak çalışan eğitimsiz işçilerin ölümlerini hatırlatarak, bu tersanede yetişmiş eğitimli işçilerin önemine vurgu yapıyor. Kalifiye ustaların tersaneciliğin dışında çalıştırılmasını da büyük bir kayıp olarak değerlendiriyorlar. Tersanenin kapatılmasının bir boyutunu da çalışanların durumu oluşturuyor. Camialtı Tersanesi'nde 72 kişi çalışıyor. Çalışanların 35'inin emekli edilmesine karar verilirken, geriye kalan 37'si de TDİ bünyesinde diğer birimlere dağıtılacak.

Camialtı Haliç Tersanelerinin parçası

İstanbul'un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmet'in talimatıyla 1455 yılında kurulan Haliç Tersanesi (o günkü adıyla Tersane-i Amire) o günden beri faaliyette. İlk kamu iktasadi teşekkülü olma özelliği de taşıyan Haliç Tersanesi daha sonra bölünerek 3 farklı tersane olarak faaliyetini sürdürdü. 1933 yılında Liman atölyesi olarak kurulan Camialtı Tersanesi, 1944 yılında yeni atölye adıyla fabrika ve havuz işletmesine bağlandı. Tersane, 01 Mart 1952'de kurulan Denizcilik Bankası T.A.O.'na bağlanarak, 15 Mayıs 2002 tarihinden beri Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş. bünyesinde, faaliyetine devam etti. 72 bin metrekare alan üzerine kurulu olan tersane, Kasımpaşa ve Taşkızak Tersaneleri arasında yer alıyor. Haliç Tersanelerinin önemli bir parçası olan Camialtı Tersanesi, yılda 5.934 ton çelik işleme kapasitesine sahip. Tersanenin gemi inşa kapasiteside 20.800 DWT/YIL. 18.000 DWT kadar, yeni inşa gemi yapılabilmektedir. Rıhtımların toplam boyu 400 m.dir.

Aydınlık

Eklenme tarihi: 08.02.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ZAS Denizcilik
 BAASE & ELSEK
 GULET POINT Yacht..
 KAPTANOĞLU Denizc..
 ASYA Ro-Ro Tur. N..
 EVRİM 1 Tur Tekne..
 ER Gemicilik
 ALPAGUL Denizcili..
 DEK Shipping
 METEAR Deniz İşle..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim