Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Kepez Limanı'nda gerçeği aratmayan Terör tatbikatı
Çanakkale Liman İşletmesi San. ve Tic. A.Ş.'ye ait Kepez Limanı'nda her yıl yapılması zorunlu olan Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenliği (ISPS) Tatbikatı, gerçek operasyonları aratmayan sahneleriyle nefes kesti. Yurt dışına kaçmak isteyen üç teröristin bir liman görevlisini rehin almasıyla başlayan tatbikat, rehinenin kurtarılması ve ikisi yaralı üç teröristin yakalanmasıyla sona erdi.

Çanakkale merkeze bağlı Kepez Beldesindeki limanda Emniyet Müdürlüğü, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı, Gümrük Müdürlüğü, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü ile Kepez Belediyesi ekipleri, muhtemel bir terör saldırısı senaryolu tatbikat gerçekleştirdi. Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenliği (ISPS) kapsamında Kepez Limanı sahasında gerçekleştirilen tatbikat, gerçeğini aratmayan operasyon sahneleriyle nefesleri kesti. Tatbikat, senaryo gereği limanda bağlı bulunan 'Troy' adlı geminin teknik bir arıza vermesi nedeniyle geminin acentesi tarafından teknik servis destek talebinde bulunulmasıyla başladı. Otomobille limana gelen servis ekibinin durumundan şüphelenen özel güvenlik görevlileri, araç içindeki kişilerin hareketlerini limandaki güvenlik kamera sistemiyle takip edip, durumu güvenlik amirine bildirdi. Liman içi ve çevresinde gerekli önlemi alan güvenlik personeli, söz konusu kişilerden birisinin aracın motor bölümünden şüpheli bir paket çıkarttığını fark etti. İskeleden gemiye çıkmak isteyen şüpheli kişiler, güvenlik amirinin kendilerine seslenmesi üzerine yeniden araca binerek giriş kapısına doğru hareket etti. Girişin sınırlandırıldığını gören şüpheliler, aracı transit yakıt satış istasyonuna çekerek indi. Güvenlik görevlilerinin araca doğru ilerlediği sırada şüphelilerden birisi elindeki kumandayı gösterip, araçta bomba olduğunu ve patlatacağını söyledi.

GÜVENLİK GÖREVLİSİNİ REHİN ALDILAR

Bunun üzerine liman tesis güvenlik sorumlusu, mülki idare amirine, liman başkanlığına, Sahil Güvenlik Grup Komutanlığı'na, emniyet ve gümrük müdürlüklerine bilgi verdi. Ayrıca durumdan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Seyir Emniyeti ve Deniz Güvenliği Dairesi Başkanlığı ile Ana Arama ve Kurtarma Koordinasyon Merkezi olaydan haberdar edildi. Bildirim sonrası güvenlik seviyesi 1'den 2'ye yükseltildi. Bombanın patlama riskine karşı Çanakkale ve Kepez belediyesi itfaiye teşkilatlarına çağrı yapıldı ve sağlık birimlerine ulaşıldı. Teröristten biri ise isteklerini duyurabilmek için telsiz talep etti. Telsizi teröristlerin yanına götüren özel güvenlik görevlisi silah tehdidiyle rehin alındı. Mülki idare amiri de limana gelerek güvenlik komitesini oluşturdu. Polisler telsiz yardımıyla teröristlerle görüşüp, rehineyi bırakıp teslim olmalarını istedi.

SÜRAT TEKNESİ İSTEDİLER

Teröristlerin sözcüsü limana sürat teknesi getirilmesini isteyip, uluslararası sulara çıkana kadar kendilerine müdahale edilmesi halinde bombayı patlatacağını söyledi. Bunun üzerine güvenlik komitesinde istekler değerlendirilip, hızlı botun limana getirilmesi kararlaştırıldı. İsteklerinin yerine getirilmesiyle teröristler rehineyle birlikte bomba yüklü aracı terk edip tekneye doğru hareket etti. Teröristlerin araçtan uzaklaştıkları sırada bombayı patlatması sonucu bir güvenlik görevlisi yaralandı. Teröristler rehineyle birlikte tekneye doğru giderken, polis teröristlere önce 'dur' ihtarında bulundu. Ardından da silahlarını ateşleyerek 2 teröristi yaralayıp etkisiz hale getirdi. İskeleye ulaşarak tekneye binen diğer terörist ise limandan uzaklaşırken Sahil Güvenlik Botu'ndaki görevlilerce yakalanarak etkisiz hale getirildi. Yaralılar ambulanslarla hastaneye sevk edildi. İtfaiye ekiplerinin yangını söndürmesiyle tatbikat sona erdi.

Kepez Liman Müdürü Evren Beceren, her gerçekleştirilmesi zorunlu olan tatbikatın başarılı bir şekilde sonuçlandırıldığını, güvenlikle ilgili konularda eksiklerin tespiti kosunuda faydalı olduğunu söyledi.



Kaynak: Haber3
Eklenme tarihi: 12.06.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EFYA Denizcilik N..
 ERS Denizcilik
 LCM ROTA Denizcil..
 APM Denizcilik Na..
 GÜNEŞLİ Denizcili..
 MP Uluslararası G..
 YALOVA Sualtı Su ..
 DENİZ RASPA
 GESTAŞ Deniz Ulaş..
 NİKMARİNE
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim