Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Costa Concordia'nın enkazı çıkarıldı
İtalya'da geçen yıl bir kısmı batan Costa Concordia gemisinin su yüzüne çıkarılması çalışmalarına başlandı. Gemi 12 saat içinde doğrultuldu. Kazadan bu yana bir kısmı batık halde yan yatmış olan geminin kurtarma operasyonunun ilk aşamasında gemi, oturduğu kayalıklardan ayrıldı. Ocak ayında Giglio Adası açıklarında meydana gelen kazada 32 kişi yaşamını yitirmişti. Kaza sonrası beş kişi, adam öldürmek suçundan hapis cezasına çarptırıldı. Geminin kaptanı Francesco Schettino’nın ise gemiyi terk etmek ve adam öldürmek suçundan yargılanmasına devam ediliyor. Mühendisler, daha önce hiç bu denli büyük boyutta olan ve karaya bu kadar yakında bulunan bir geminin dik konuma getirilmesine girişmemişti. İtalya Sivil Koruma Dairesi yetkilileri, deniz ve hava koşullarının gemiyi kurtarma çalışmaları için uygun olduğunu belirtti.



















'DEVASA BİR OPERASYON'

Yetkililer, çalışmaların uzaktan idare edileceği kontrol odasına ait dubanın gemiye yakın bir noktaya konumlandırılmasının da fırtına nedeniyle geciktiğini belirtti. Mühendisler, bu kontrol odasından halat kasnakları ve denge sağlayıcı ağırlıklar kullanarak Costa Concordia’yı vurduğu kayalıklardan kurtardı. Çalışmalara katılan mühendislerden Sergi Girotto, operasyonun planlandığı gibi ilerlediğini ve herhangi bir sorun yaşanmadığını söyledi. Çalışmalar başladıktan birkaç saat sonra Girotto, “Çıplak gözle bir şeyler görebiliriz” dedi. Kurtarma ekipleri, 114 tondan daha ağır olan ve üç futbol sahası boyutundaki gemiye dev madeni zincirler ve kablolar bağladı.

SU ALTI PLATFORMUNUN ÜZERİNE OTURTULDU

Gemiyi kurtarma çalışmalarını izleyen BBC muhabiri Alan Johnston projeye dair her şeyin ‘devasa büyüklükte’ olduğunu söyledi. Gemiyi sarmak için, Titanik gemisinin ağırlığının iki katına denk gelen 50’den fazla zincir ve vinç kullanıldı. Geminin, çalışmalar için özel inşa edilen çelik ve betondan yapılan su altı platformunun üzerine oturtuldu. Gemi omurgasının üstüne oturtulduğu zaman tam hasar tespit ve denetim çalışmalarının mümkün olabileceğini ve sonraki aşamada geminin onarımına geçileceği bildirildi. Ardından römorkörler yardımıyla gemi kıyıya çekilerek söküldü. AFP haber ajansına konuşan operasyonun baş yetkilisi Nick Sloane, geminin bir kış daha atlatamayacak hale geldiğini söylüyor.

USS OKLOHOMA’YA KULLANILAN YÖNTEMLE KALDIRILDI

Mühendisler, kalın kablolar ve her iki yanına kaynak edilen su dolu dev madeni kutularla gemiyi döndürecekler. Gemicilik terminolojisine ‘parbuckling’ olarak giren bu yöntem, daha önce 1941’de Japonların ABD’ye ait Pearl Harbour limanını bombalamasıyla zarar görüp yan yatan USS Oklohoma savaş gemisinin doğrultulmasında uygulanmıştı. Bu operasyonun 18 aydan uzun bir süredir yaklaşık 15 metrelik bir kısmı su altında kalan gemiye tahribat verilmemesi için çok yavaş yürütülmesi gerekiyor.

TURİST SAYISININ DA AZALMASINA YOL AÇTI

Çevreciler, operasyonun yolunda gitmemesi durumunda gemiden deniz suyuna zehirli maddeler sızmasından endişe ediyor. Olası sızıntıların yayılmasını engellemek için geminin etrafına ağlar ve setler çekildi. Giglio Belediye Başkanı Sergio Ortelli, “Giglio Adası’nın ekonomisi büyük oranda turizme bağlı. Fakat Costa Concordia'nın varlığı, turist sayısının da azalmasına neden oldu. Geminin kaldırılması, limanımızda mümkün olan en kısa sürede çözülmesini beklediğimiz soruna da bir son vermiş olacak… Adalılar, geminin buradan götürüldüğünü görmek için sabırsızlanıyor.” dedi.



Kaynak: Türkiyeturizm
Eklenme tarihi: 18.09.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 LORİ Denizcilik
 GLOBUS Uluslarara..
 HACI ŞABAN ZORER ..
 PASİFİK Lojistik ..
 YILTUR Denizcilik
 DEDEMAN Holding A..
 KINAY Denizcilik
 GENÇER Denizcilik
 VBG Denizcilik
 BAYRAKTAR Denizci..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim