Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
RODER'den Bulgaristan'a tepki
Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (RODER) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Ulusoy, "Bugün Türk nakliyecisi hasta yatağında yatıyor. Türk nakliye sektörü, gerek hükümetler gerek bu işle ilgili olanlar sahip çıkmazsa kendiliğinden gider" dedi.

RODER tarafından, Bulgaristan'ın 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren Türk araçlarının geçiş tek yön 83 avro, gidiş-dönüşte 166 avro olmak üzere geçiş ücreti uygulamasına başlaması ve Suriye'nin 3 Temmuz 2007 tarihinden itibaren transit geçen taşıtlardan sefer başına 700 dolar motorin fiyat farkı almasına ilişkin olarak basın toplantısı düzenlendi.
Burada konuşan Ulusoy, nakliyecilerin iki yıldan bu yana sıkıntı içinde olduğunu ve mali destek aldığını belirterek, Türkiye'nin önceleri kara yollarına ilişkin ikili protokoller yaptığı ancak Bulgaristan'ın bunları aradan kaldırdığını savundu.

"Bulgaristan AB'ye girdi, başımıza ağa oldu" ifadesini dile getiren Ulusoy, Bulgaristan'ın geçiş ücretlerini ve petrol fiyatlarını yükselttiğini, Suriye'nin de mazot fiyatlarını 700 dolar artırdığını söyleyerek, "Eğer Türk nakliye sektörünü hükümet desteklemezse, (buradan ben Başbakana sesleniyorum) nakliyeci artık bundan sonra vatan, millet, Sakarya demeyecek. Adam ölüyor çünkü" diye konuştu. Ulusoy, "Bulgaristan derdine eğer hükümet çare bulmazsa ya arabaların hepsini içeri çekeceğiz hepsi yatacak, milli filo kalkacak ortadan" diyerek, "Her yere gittikleri zaman gerek Başbakan gerek Ulaştırma Bakanı, Türk nakliyesini gururla anlatıyorlar. Anlatıyorsun da ben ölüyorum ya. Ben ölüyorum, sen beni gururla anlatıyorsun" diye konuştu.

Türk nakliyecilerin çok mağdur durumda olduğunu, İtalya ve İspanya'da hükümetin bu tür sorunlara çözüm bulduğunu anlatan Ulusoy, şunları kaydetti:
"Çünkü milli filodan vazgeçemiyorlar. Bu milli filo, Türkiye'nin de bayrağıdır. Bayrağın ay yıldızının bir tarafı milli filonundur. Çünkü dünyayı onlar geziyorlar, Türkiye'yi onlar tanıtıyorlar."

Ulusoy, Türkiye'de 40 bin tane araç bulunduğunu ve 15 bin fazla kapasite olduğunu aktararak, bu fazla kapasitenin Türk nakliyesini kendi içinde rekabete sürüklediğini söyledi.

Saffet Ulusoy, 5 gün önce milletvekillerine, bakanlara sorunlarını içeren mektup yazdıklarını kaydederek, 5 gün sonra da ne yapacaklarına ilişkin kararı Türk nakliyecileriyle bir araya gelerek vereceklerini söyledi.

Türkiye'de 1.400 tane nakliyeci bulunduğunu aktaran Ulusoy, "Bugün Türk nakliyecisi hasta yatağında yatıyor. Bugün Türk nakliye sektörü, gerek hükümetler gerek bu işle ilgili olanlar sahip çıkmazsa kendiliğinden gider" dedi.

"NAKLİYECİ, BU MALİYETLERİ MÜŞTERİLERİNE YANSITAMAMA SIKINTISI İÇERİSİNDE"

RODER Genel Müdürü Cumhur Atılgan da, Bulgaristan'la ilgili konunun yaklaşık 3 yıldan bu yana devam eden karşılıklı müzakerelerdeki sürecin son bölümü olduğunu aktararak, 1 Temmuz'dan itibaren bu ülkenin, Türk araçlarına transit geçişleri için 166 avroluk bir ücret uygulamaya başladığını hatırlattı.

Atılgan, bunun, Türk nakliyecisine yıllık maliyetinin yıllık 41,5 milyon avro civarında olduğunu kaydederek, Bulgaristan'ın aldığı ikinci tedbirine ilişkin olarak da, Türk araçlarının Avrupa'dan Türkiye'ye girişleri aşamasında Bulgaristan'daki şartlar dahilinde gümrük vergisiz ve ülkenin diğer vergilerinden arındırılmış motorin satın aldıklarını, ancak bunun da yüzde 25 oranında artırıldığını söyledi.

Bunun maliyetinin 32,5 milyon avro dolayında olduğunu ifade eden Atılgan, "Son bir haftada Türk nakliyecisinin üstüne bindirilen mali yük 74 milyon avroya gelmektedir" dedi.

Atılgan, uluslararası hükümet protokolleri doğrultusunda Bulgaristan'ın bu uygulamasının yanlış olduğunu savunarak, Türkiye'nin Bulgaristan'la birçok ekonomik ilişkisi bulunduğunu ve bu noktaların tespit edilerek bu ülkeyle yapılacak müzakerelerde gündeme getirilebileceğini belirtti.
Türkiye'nin Avrupa'ya ulaşımında en önemli güzergahın şu anda Bulgaristan üzerinde olduğuna işaret eden Atılgan, "Bulgaristan üzerinden bu taşımaların aksatılması Türkiye'nin Avrupa ile olan ticaretini son derece olumsuz etkileyecektir, bu şüphesiz" dedi.

Atılgan, alternatif güzergahların mutlaka araştırılması gerektiğini vurgulayarak, Yunanistan, Sırbistan, Makedonya güzergahının uygulamaya konulması ve bu güzergahın açılarak bazı araçların bu ülkeler üzerinden Avrupa'ya ulaşmalarını önerdiklerini, Karadeniz üzerinden yapılacak alternatif ulaşım yollarının da söz konusu olabileceğini aktardı.

Atılgan, "Hiçbir şey yapılmadığı takdirde bu maliyet, Türk nakliyecisinin üstünde kalacaktır. Türk nakliyecisi üstüne gelen bu maliyetleri müşterilerine yani ihracatçılara yansıtamama sıkıntısı içerisindedir, söz konusu rekabetten dolayı" diye konuştu.

Kaynak: HaberTürk
Eklenme tarihi: 02.11.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DOKA MARİN Gemici..
 SERPEN Shipping
 DELTA NAVIGATION ..
 SONAY Denizcilik ..
 HDR Denizcilik
 AVRASYA Dentur
 ARZU YATCILIK TUR..
 HACIBABA Ltd. Şti..
 CEVAHİR Kara ve D..
 İYEM Asya Denizci..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim