Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Feribot savaşında NEGMAR’a kötü, İDO’ya iyi haber
Altınova Tavşanlı arasında feribot taşımacılığı yapan Negmar’a yargıdan kötü haber var. Bursa 1. İdare Mahkemesi, Tavşanlı Belediye Meclisinin Gök Denizcilik Turizm AŞ kira sözleşmesini ihalesiz 10 yıl süreyle uzatmasına, “YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI” verdi. 6 Ocak 2014 tarihli karar, Tavşanlı Belediyesi’ne 27 Ocak 2014 tarihinde tebliğ edildi.

Yasalara göre, Tavşanlı Belediyesi 30 gün içinde yargı kararını uygulamasının ardından, Eskihisar-Tavşanlı arasında feribot taşımacılığı yapan Negmar (İstanbul Lines) ile Eskihisar-Topçular arasında düzenli ve yasal feribot çalıştıran İDO belediyenin açacağı ihaleyi bekleyecek.

Bu durumda İDO’ya ait gemiler Eskihisar-Topçular arasında feribot taşımacılığına devam ederken Tavşanlı İskelesini kullanması yargı kararıyla yasaklanan Negmar Eskihisar-Tavşanlı arasında yaklaşık 6 aydır Bahariye, Muradiye ve Selimiye gemileri ile feribot taşımacılığına son verecek.

MAHKEME KARARINDA NE YAZIYOR

Bursa 1. İdare Mahkemesi kararına geçmeden önce isterseniz Tavşanlı Belediyesi uygulamasına ve Gök Denizcilik Turizm AŞ adına feribot taşımacılığı yapan “Negmar (İstanbul Lines)”a tanınan ayrıcalığa bakalım.

Gök Denizcilik Turizm AŞ, Negmar’ın kullandığı iskele alanını Tavşanlı Belediyesi’nin açtığı ihaleye katılarak 17.7.2003 tarih ve 05 sayılı meclis kararı ile 10 yıllığına kiralamış. Belediye 10 yıllık sürenin dolduğu 25.9.2013 tarihinden önce ihale açmadan söz konusu yerin kira süresini 1.8.2013 tarih ve 2013/33 Sayılı meclis kararı ile 10 yıl uzatmış.

Negmar’a tanınan feribot taşımacılığının yasalara aykırı olduğunu ilk gün söyleyen, bakanlığın ve belediyelerin çelişkili kararlarını eleştiren İDO, Tavşanlı Belediyesi’nin 10 yıl kira uzatma kararını hukuka aykırı bularak yargıya gitmiş, kararın iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istemiş.

İşte İDO’yu haklı, Tavşanlı Belediyesi ve Negmar’ı haksız, bu konuda yazdıklarımı doğru bulan Bursa 1. İdare Mahkemesinin 06.01.2014 tarihinde Türk Milleti Adına verdiği 2013/1255 E Sayılı Kararı; “…Yasalara göre kiraya verilecek taşınır ve taşınmaz malların kira süresi 10 yıldan çok olamaz… Belediyeler taşınmazlarını ihale yaparak, açıklık ve rekabet sağlayabilir… Kira süresinin uzatımı hukuki prosedüre bir çok yönden aykırıdır… Kira süresi uzatma yolu ile toplam 20 yılı kapsadığından hukuka uyarlık bulunmamaktadır…

Açıklanan nedenlerle; Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. Maddesi uyarınca YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA 06.01.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.”

BELEDİYE İHALE AÇACAK

Bursa 1. İdare Mahkemesinin 6 Ocak 2014 tarih ve 2013/1255 E. Sayılı kararına göre, Tavşanlı Belediyesi Negmar Denizcilik (İstanbul Lines)’in kullandığı Tavşanlı feribot iskelesini ihalesiz 10 yıl uzatma kararını iptal edecek. Böylece, Tavşanlı Belediyesinin hukuka aykırı kararı geçersiz sayılırken feribot iskelesini kullanacak şirketin belirlenmesi için ihale açılarak uygulamaya açıklık ve rekabet kuralı getirilmiş olacak. İdare mahkemesi kararının uygulanması ve ihale açılmasının ardından olacakları görmek için kahin olmaya gerek yok.

Eskihisar-Topçular arasında ihalesiz ve yasalara aykırı feribot taşımacılığı yapan Negmar Denizcilik (İstanbul Lines) 'in, Eskihisar-Topçular arasında feribot taşımacılığı yaparken 2011 yılında 861 milyon dolara Tepe-Akfen-Souter-Sera Grubuna satılan İDO'ya rakip olacağını sanmıyorum. 6 aydır 3 gemi ile Eskihisar-Tavşanlı arasında haksız feribot taşımacılığı yapmaya çalışan, umduğunu bulamayan, sürekli zarar eden Negmar Denizcilik'in risk alıp açılacak ihaleye katılacağına da ihtimal vermiyorum. Negmar'ın, Eskihisar-Tavşanlı Feribot taşımacılığına başlaması gibi bitişi de maceralı ve tartışmalı olacak. Gelişmeleri ve sonucu bekleyip göreceğiz

SIRADA GEBZE VE BÜYÜKŞEHİR VAR

Bu arada İDO, Bursa 1. İdare Mahkemesinin 6 Ocak 2014 tarihi kararını emsal göstererek Gebze Belediyesinden 10 yıllık kira sözleşmesi 16.1.2014 tarihinde sona eren Negmar-İstanbul Line Gök Denizcilik Turizm AŞ’den Eskihisar’da kullandığı alanı boşaltmasını ve yeni ihale açmasını isteyebilir.

Hatırlanacağı gibi Gebze Belediyesi, belediyeden kiraladığı yerin yaklaşık 10 milyon lira olduğu iddia edilen kirasını ödemediği ve yasal yükümlülüklerini yerine getirmediği için Negmar’ın ortağı Gök Denizcilik ile olan 16.01.2004 tarihli kira sözleşmesini 14.9.2012’de fesih etmesine rağmen gemilerin çalışmasına göz yummuştu.

Tavşanlı Belediyesinin açacağı ihaleyi İDO’nun kazanması halinde Negmar- İstanbul Line gemilerini çalıştıran Gök Denizcilik Turizm AŞ büyük olasılıkla Gebze Belediyesinin açacağı ihaleye katılmayacaktır.

Negmar’ın yaşayacakları bunlarla bitmiyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de Tavşanlı ve Gebze Belediyelerinin feribot iskele iznini uzatmadığı Gök Denizcilik Turizm AŞ (Negmar)’a verdiği “Hat Ruhsatı İznini”, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü de “İşletme İznini” iptal edecektir.

Gök Denizcilik Turizm AŞ’nin feribot seferlerine yeniden başlayabilmesi için gerekli fiziki şartlar, araç park ve manevra alanı gibi ihtiyaçları giderecek çalışma ortamı bulunmayacağından Negmar- İstanbul Line ait gemilerin Eskihisar-Tavşanlı arasında seferlere başlaması da mümkün olmayacaktır.



Kaynak: Demokratkocaeli.com (Galip Ataman)
Eklenme tarihi: 06.02.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÇEBİ Denizcilik
 ATA Holding A.Ş.
 JEDI Yacht
 NES TEKNOLOJİ
 ÜSTÜN Denizcilik
 ADRASAN Denizcili..
 ER-MAR Denizcilik..
 GULNAK Dnz. Nak. ..
 TURGUT REİS Deniz..
 ÇAYELİ Shipping L..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim