Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Ukrayna’dan kaçan gemiler Türkiye'ye gelecek
Türkiye geçen yıl deniz turizminden 6.4 milyar dolar kazandı. Bu da Türkiye’nin turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 20’sine denk geliyor. Yani geçen yıl kruvaziyerlerle gelen 2 milyon 250 bin turist, Türkiye turizm gelirinin her 5 lirasından 1 lirasını denizden çıkarmış! Son beş yılda Türkiye’ye gelen gemi sayısı yüzde 13, yolcu sayısı da yüzde 34 artmış. Geçen yıl limanlarımızı yanaşan kruvaziyer sayısı ise bin 542. 2023 hedefi deniz turizmi gelirini 20 milyar dolara çıkartmak. Rakamlar böyle diyor, peki sahil kentlerimiz ve denizcilik sektörü ne söylüyor?

Öncelikle dünyanın saygın kruvaziyer referans web sitelerinden ABD’li ‘cruisecritic.com’un “Ukrayna’da yaşananlar üzerine Karadeniz’deki gemi güzergahlarının değiştiği” haberine değinelim. Regent Seven Seas, Azamara, Oceania ve MSC Cruises Windstar gibi büyük uluslararası şirketler rotalarını değiştirenlerden. Odesa, Sivastopol ve Yalta’ya uğrayan bu gemeler artık Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan’a uğrayacak. Türkiye’den İstanbul haricinde ismi geçen kentler enteresan. Samsun, Bartın ve Amasra. Yunanistan’da Volos ve Nafplion, Bulgaristan’da ise Varna uğranacak yerler arasında. Elbette gelişmeler Samsun’u heyecanlandırmış, kent gündeminde bu konu tartışılmış. Ancak, bu durumun kalıcı olmasının zor olduğu, gelen turistlerin mutlu ayrılmasının sağlanması gerektiğinin altı çiziliyor.

TRABZON’A 40 GEMİ YANAŞACAK

Geçtiğimiz günlerde yine bu sayfalarda muhabirimiz Kenan Dursun’un, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu ile konuşarak düzenlediği haber ile kruvaziyer turizmindeki gelişmeleri gündeme getirmiştik. Geçtiğimiz yıl 27 kruvaziyer gemisi ağırlayan Trabzon’a bu yıl 40 gemi yanaşacak. Bu yılın ilk gemisi ise 4 gün içinde kente ulaşmış olacak. Trabzon, bundan 16 yıl önce 3 gemi ile kruvaziyer turizmine başladı. Bu rakam kentin bugün geldiği yerin önemini bir kez daha anlamamızı sağlıyor.

ANTALYA İNDİ BİNDİ LİMANI

Yine bugün Antalya muhabirimiz Fikri Cinokur’un yolladığı sayfamızdaki haberimize göre kent iki büyük kruvaziyer firması tarafından ‘indi-bindi’ limanı olarak belirlendi. Bu önemli bir gelişme çünkü bundan önce genelde olumsuz hava koşulları ve acil değişen rotaların limanı olan Antalya, artık bir indi bindi ilanı haline geliyor.

İZMİR 10 YIL ÖNCE BAŞLADI

İzmir, Türkiye’de denizi ile en barışık yaşayan kentlerden biri. Gerçi kruvaziyer turizmine başlayalı yaklaşık 10 yıl olmuş. Bu yıla kadar kruvaziyerle gelen turistin yüz güldürdüğü İzmir’e maalesef bu yılın ilk üç ayı rakamlar can sıktı. Mart ayında havayolu girişlerinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,72, denizyoluyla girişlerde de yüzde 40,67 oranında azalma kaydedildi. Özetle İzmir dışında kruvaziyer turizmi ile ilgili güzel haberler var.

AŞK GEMİSİ’NİN SON MACERASI

Bir kruvaziyer gemi 2 bini aşkın yolcu ağırlayabiliyor. Mürettebat ise 600’e çıkabiliyor. İlk üç ayda önemli oranda turist kaybeden Türkiye’de yeni gelişmeler umut veriyor. Türkiye yıllar önce kruvaziyer turizmi ile ‘Aşk Gemisi’ adındaki diziyle tanışmış. Tanışmış diyorum, çünkü benim yaş grubumun bu diziyi izleme şansı olmadı. Dizi, 1977’den itibaren yayınlandığı 10 yıl boyunca 111 ülkede milyonlarca izleyiciye ulaşmış. Elbette ismine uygun olarak izleyenleri macera, aşk ve tutku hikayeleri ile kendine bağlamış. 1960’ta yapılan ve 50 yıl denizde kalan bu gemiyi uzun uzun anlatmanın sebebi ise Aşk Gemisi’nin İzmir Aliağa’daki bir tersanede geçtiğimiz yıl ömrünü tamamlayarak parçalanması. ‘Aşk’ın macerası bu denizlerde bitmiş, umarız yine aynı denizlerde bu yıl binlerce kruvaziyer turisti ağırlayacağız. Hem de Bartın, Samsun, Trabzon gibi bu turizme yeni ısınan kentlerimiz ile…



Kaynak: Dünya (Handan Sema Ceylan)
Eklenme tarihi: 08.04.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NNC Shipping. co.
 KARYAT Karadeniz ..
 MAYAMARINECYPRUS ..
 STARLINE
 BOYBEYİ Denizcili..
 MARİST Shipping
 IDE Yachting
 UND RORO İşletmel..
 CEO Maritime Co.
 HİCRİ ERCİLİ Deni..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim