Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
İtalyan Bakan: "Bu fırsatı Türkiye'ye kaptırmamalıyız"
İtalya Sivil Savunma Başkanı Franco Gabrielli, 32 kişiye mezar olan ve dev enkazı kaldırılmayı bekleyen Costa Concordia kruvaziyerinin sökümü için en makul fiyatı, 40 milyon dolarla Türkiye'nin verdiğini açıkladı. İtalya Çevre Bakanı Galletti ise, "Tüm acıları İtalya yaşadı, bu ekonomik fırsatı Türkiye'ye kaptıramayız" dedi.

Yüzyılın en "trajik" kazalarından birinin baş kahramanı olan Costa Concordia, 13 Ocak 2012 tarihindeki kazada yan yatarak kayalara oturmasının ardından, Eylül ayında Parbuckling sistemiyle 19 saat süren operasyonla omurgası üzerine oturtulmuştu.



290 metrelik dev gemi, Toskana Bölgesi'ndeki Giglio Adası silüetinin bir parçası olmaya devam ediyor.

Enkazın kaldırılmasına ilişkin son işlem olan geminin 'vanguard' çekici ile bir limana yüzdürülmesi ve orada sökülmesinin, yaz aylarında yapılması planlanıyor.

Finansal krizin pençesindeki İtalyan limanları, maliyeti yüksek bu işlemi gerçekleştirmek için fırsat kollayadursun, daha önce de gündeme geldiği gibi Türkiye'nin bu işin "ekmeğini yeme" olasılığı artmaya devam ediyor.

"İtalya bu işi alsın desem de Türkiye en uygunu"

Ülke basınına yansıyan haberlere göre, İtalya Sivil Savunma Başkanı Franco Gabrielli, parlamentodaki Çevre Komisyonu'nu geminin enkazını kaldırma çalışmaları için bilgilendirdi.

Gabrielli, geminin sökümü ihalesi için Carnival Grup'a 30 tersanenin başvuruda bulunduğunu, bunlardan 4'ünün İtalyan olduğunu belirtti.

Lazio Bölgesi'ndeki Civitavecchia Limanı'nın 200, Piombino ve Cenova limanlarının ise 80'er milyon dolar teklifte bulunduğunu açıklayan Gabrielli, tersanelerin kapasite yetersizliğinden dolayı Palermo'nun ise yarışa girmediğini duyurdu.

Gabrielli, Türkiye'nin de 40 milyon dolarla bu işi yapmaya aday olduğunu belirtti.

Gabrielli, geminin bir günlük yüzdürme mesafesiyle ulaştırılacak olmasına rağmen Piombino'nun da bu devasa iş için yeterli alana sahip olmaması, Civitavecchia'nın ise çok yüksek fiyat vermesinden ötürü baştan elenebileceğini kaydetti.

Uzun mesafe yüzdürmede parçalanma riskini de düşünen Gabrielli, Piombino'da ön söküm işleminin, ardından geminin 5 günlük mesafedeki Cenova'ya götürülmesi ihtimalini de parlamenterlere anlattı.

"Türkiye askeri gemilerimizi söküyor"

Gabrielli ayrıca, İtalyan tersanelerinde bu işlemin yapılmasından yana olduğunu açıklasa da, Türkiye'nin 25 yıldır İtalyan askeri gemilerinin sökümünü gerçekleştirdiğini ve bu işte başarılı olduğunu da vurgulayarak, “Gönlüm İtalya'dan yana olsa da bu işte nihai kararı verecek olan geminin sahibi şirkettir" dedi.

Bu konuda son kararı verecek olan ise, geminin sahibi Carnival Grup. Şimdiye kadar, daha kaldırılmadan gemi enkazı için 1 milyar Euro'ya yakın harcamış olan şirketin, maliyete bakarak Türkiye'de mi, yoksa güvenli bir şekilde, parçalanma riskini almadan İtalya'da mı söktürmeyi yaptıracağı henüz belirsiz.

Norveç'in de bu işin talipleri arasında yer aldığı ve Türkiye'den de düşük fiyat sunduğunu belirten Gabrielli, mesafe nedeniyle buraya sıcak bakılamayacağının altını çizdi.

"Türkiye ödüllendirilemez"

Öte yandan, Türkiye ihtimalinin güçlenmesi üzerine bu konuda tepkiler de gecikmedi.

Çevre Bakanı Gian Luca Galletti, ANSA'ya yaptığı açıklamada, "Gemi Türkiye'ye götürülemez, İtalya'da sökülmeli. Trajedi bizim ülkemizde yaşandı, kurbanlar verildi ve çevremiz zarar gördü. Dolayısıyla bu ekonomik fırsat, bizim ülkemize nasip olmalı" dedi.

Silvio Berlusconi'nin partisi Forza Italia'dan milletvekili olan Pina Castiello da, bu dramatik olayda tüm acıları çekenin İtalya olduğunu, aynı zamanda büyük geliri olan bu işi vererek, Türkiye'nin düllendirilemeyeceğini belirtti.

Masraflar İtalya'ya mı kalacak?

Gemi enkazının kaldırılmasına dair tüm masrafları, Carnival karşılıyor. Grup, bu maliyetin bir kısmını ise, gemideki teçhizatların satılmasıyla ödeyecek.

Yetkililer, 'astarı yüzünden pahalı' dedirtecek kadar bir yükün altına giren şirketin bu masrafları karşılayamama tedirginliğini de yaşıyor.

Gabrielli söz konusu şirketin, zaten krizde olan bir ülke olan İtalya'dan maddi destek beklentisi içine girmesinin ise yersiz olduğunu vurguluyor.



Kaynak: CnnTürk
Eklenme tarihi: 21.04.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SAFİR Gemi Tasima..
 INDEKS A.Ş
 ATUNCO Shipping
 AKSU Su Dağıtım T..
 MOBİDİK Yatçılık
 INTERGLOBAL Deniz..
 BABAYLON Hotel
 UZMAR
 DERPINA Denizcili..
 EFYA Denizcilik N..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim