Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Soma'da maden faciası: ölü sayısı 232'ye yükseldi
Manisa'nın Soma ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağından, dün saat 15.30'da trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Bölgeye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 05.00'te yaptığı açıklamada hayatını kaybeden işçi sayısının 201'e yükseldiğini açıkladı.

Manisa'nın Soma ilçesinden meydana gelen vahim maden faciası olay yerine gelen Başbakan Erdoğan, olay yerinde yaptığı incelemeler sonrasında yaptığı açıklamada can kaybının 232'ye yükseldiğini belirtti. Soma'daki faciada son durum itibariyle 232'ye yükseldi. Soma Maden Faciasındaki verilen resmi sayı olan 232 sadece yukarıya çıkarabilen ölü sayısı. Yani tam olarak Soma'da kayıp sayısı belli değil. Manisa'nın Soma ilçesindeki özel bir şirkete ait kömür ocağından, dün saat 15.30'da trafo patlaması nedeniyle yangın çıktı. Bölgeye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, saat 05.00'te yaptığı açıklamada hayatını kaybeden işçi sayısının 201'e yükseldiğini açıkladı. Soma'da kömür ocağındaki patlamayla ilgili bilgi veren Taner Yıldız, "Kurtarma çalışmaları devam ediyor." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki patlamayla ilgili yaptığı son açıklamada "Şuanda 4 tane ağır yaralımız var. En son geldiğimiz noktada vefat eden 72 madencimizin otopsisi tamamlandı. Burada bir iş bölümü yapıldı. Cenaze işlemlerinde kargaşaya yol açılmaması için çabalıyoruz. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Mahsur kalan işçilerle ilgili kesin bilgi yok. 460'dan fazla kurtarma ekibi çalışıyor" ifadelerine yer verdi.



Maden İş Sendikası Ege Bölge Şubesi Başkanı Tamer Küçükgencay, yaptığı açıklamada, yangın sonrası dumanın maden ocağına yayıldığını, içeride bulunan işçilerin dumandan etkilenmesinden endişe edildiğini ifade etti. Henüz kaç işçinin maden içinde bulunduğunun bilinmediğini söyleyen Küçükgençay, "Ekipler müdahale ediyor. Yangının bir an önce söndürülmesi gerekiyor. Temiz havayla işçilerin buluşturulması için de çalışma yapılıyor. Madenin içine temiz hava pompalanıyor. Şu ana kadar kimseye ulaşılmış değil. Yangın içerideki oksijeni yokettiği için arkadaşlar sıkıntıda. Gaz maskeleri var ama onun da dayanma süresi var, yeterli kalmayabilir" dedi.

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN SEFERBERLİK TALİMATI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Manisa'nın Soma ilçesinde, özel şirketin işlettiği madende çıkan yangınla ilgili Manisa Valisi Abdurrahman Savaş ile görüştü. Cumhurbaşkanlığından alınan bilgiye göre, Gül, Manisa Valisi Savaş'ı arayarak konuyla ilgili bilgi aldı. Savaş'a, mahsur kalanların kurtarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmesi talimatını veren Cumhurbaşkanı Gül, gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'DAN SOMA AÇIKLAMASI

Başbakan Erdoğan, Soma'da maden ocağında çıkan yangın ve hala kurtarılmayı bekleyen 200 işçiyle alakalı, "Ocaktaki kardeşlerimizle ilgili çıkarma çalışmalarımız devam ediyor. Bir kısmı çıkarıldı, bir kısmı devam ediyor. Ölen kardeşlerimin ailelerine sabırlar diliyorum." dedi

Başbakan Erdoğan, Haber Kameramanları Derneği'nin etkinliğinin açılışında Soma'daki maden kazası ile ilgili konuştu. Erdoğan, "Ocaktaki kardeşlerimizle ilgili çıkarma çalışmalarımız devam ediyor. Bir kısmı çıkarıldı, bir kısmı devam ediyor. Ölen kardeşlerimin ailelerine sabırlar diliyorum. Haberi alır almaz bölgedeki tüm birimlerimizle kurtarma çalışmalarımız başlatılmış durumda. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanım ve Balıkesir ile Manisa milletvekillerim bölgeye intikal ediyor. AFAD başta olmak üzere ekipler çalışmalarını sürdürüyor. İnşallah önümüzdeki saatlerde, gönlümüzü ferahlatacak haberleri almayı ümit ediyorum." dedi.

MUHALEFET PARTİLERİNDEN SOMA'YA HEYET

CHP, olay sonrası Soma'ya bir heyet gönderdi. Manisa Milletvekilleri Hasan Ören, Sakine Öz, Özgür Özel ile İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, İzmir Milletvekilleri Musa Çam, Mustafa Moroğlu ve Alaatin Yüksel'den oluşan heyet, patlamanın meydana geldiği ocakta incelemeler yapacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarın cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin gerçekleştireceği Türk-İş ziyaretinin, Soma'da meydana gelen kömür ocağında trafo patlaması nedeniyle çıkan yangında can kayıplarının olması ve 200'e yakın işçinin mahsur kalması nedeniyle ertelendiği bildirildi. CHP'nin yanı sıra yaşanan facia sonrası MHP'nin bölge milletvekilleri de bölgeye doğru yol aldı.

BAKANLIK HEYETİ YOLA ÇIKTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca, Soma'da özel şirketin işlettiği kömür madeninde çıkan yangınla ilgili inceleme yapılması amacıyla 3 iş müfettişi görevlendirildi. Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Soma'daki maden ocağında çıkan yangının ardından İzmir Teftiş Grup Başkanlığından 3 iş müfettişine inceleme görevi verildi. Öte yandan, İş Teftiş Kurulu Başkanı Mehmet Tezel de Soma'ya gitmek üzere Bursa'dan hareket etti.

ENERJİ BAKANLIĞI'NDA SOMA AÇIKLAMASI

Soma'da maden ocağından trafo yüzünden meydana gelen patlamada 200 kişi mahsur kalırken 20 kişide yaralanmıştı. Yaşanan gelişmenin ardından Başbakan'ın talimatı ile bölgeye giden Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Şu anda rakam vermek yanlış bir tutum olur. Maalesef şehit olan kardeşlerimiz var" açıklamasını yaptı.

Taner Yıldız, "Bu safhada verilen rakamların her birisinde farklı rakamlar çıkar. O yüzden tek ağızdan bunları takip edeceğiz, kamuoyu ile bu bilgileri paylaşacağız. Öncelikle yeraltındaki işçilerimize hızlı ve acil ulaşmamız lazım. En fazla üzerinde durduğumuz konu bu" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü ve Soma'ya gideceğini ifade eden Yıldız, AFAD, Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Soma'da bulunan 2 büyük kurtarma ekibinin bu olayla ilgili görevlendirildiğini belirtti.

Yıldız, "Ümit ediyorum ki çok büyük bir sıkıntı çıkmaz ama şu ana kadar şehit olan işçi kardeşlerim var. O yüzden çok detaylı bilgi vermeden direkt geçiyorum. Bu safhada verilen rakamların her birisinde farklı rakamlar çıkar. O yüzden tek ağızdan bunları takip edeceğiz, kamuoyu ile bu bilgileri paylaşacağız. Öncelikle yeraltındaki işçilerimize hızlı ve acil ulaşmamız lazım. En fazla üzerinde durduğumuz konu bu." dedi.

Bakan Yıldız, "Kurtarma ekipleri bu işlerde uzmanlar. Nerede, ne yapacaklarını biliyorlar. İlk anda yeraltına temiz hava verilmesi önemliydi. Şu anda tahliye havası, temiz hava vermeye çevrildi. Yangın olmayan bölümlerle ilgili temiz hava veriliyor. Detaylı bilgiyi Soma'da açıklayacağım." ifadelerini kullandı.

Yıldız, "Şu anda 'ihmaldi, değildi', bu konularla alakalı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik'le de konuştum. Bunların denetimleri, teftişleri, her şeyleri onlar sonradan gelir. İlk anda işçi kardeşlerimize ulaşmamız lazım. Diğer bütün meseleler sonradan gelecektir."

Bakan Yıldız, ölü ve yaralı sayısına ilişkin sorulara karşılık, şu anda verilecek rakamların yanıltıcı olacağını belirtti.

Yıldız, Başbakan Erdoğan'ın bölgeye gitmesinin söz konusu olmadığını, Erdoğan'ın talimatıyla Soma'ya gideceğini ve daha sonra kendisini bilgilendireceğini kaydetti.

Bakan Taner Yıldız, özel uçakla Ankara'dan Balıkesir Havalimanı'na indi. Bakan Yıldız'ın şu anda Soma'ya karayoluyla hareket halinde olduğu öğrenildi.

Enerji Bakanı Yıldız Soma'da maden kazasıyka ilgili olarak "Sıkıntı büyük olabilir. Şu anda Soma'ya hareket halindeyiz. Mahsur kalanlar ve ölü yaralı konusunda net bir bilgi yok." dedi.

BAŞHEKİM'DEN AÇIKLAMA

Manisa Soma Devlet Hastanesi Başhekimi Rüştü Parlak, maden kazasından dolayı hastaneye getirilenlerden 3 işçinin hayatını kaybettiğini söyledi. Parlak, tedaviyi süren 4 işçinin ise sağlık durumlarının iyiye gittiğini açıkladı.

MADEN ŞİRKETİNDEN İLK AÇIKLAMA

Manisa Soma'da gerçekleşen faciayla ilgili Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamada, patlamaya ilişkin inceleme ve araştırma yapıldığı belirtilerek, "Manisa Soma'da bulunan kömür ocağımızda trafo patlaması nedeniyle çıkan yangın sonucu elim bir kaza yaşanmıştır. Alınan en yüksek ve sürekli denetim altında olan tedbirlere rağmen yaşanan kaza sonrasında anında müdahale gerçekleştirilmiştir.

Kazanın nasıl gerçekleştiğine dair inceleme ve araştırmalar başlatılmıştır ama birinci önceliğimiz içerideki çalışanlarımızın bir an önce sağ salim kurtarılması; sevenlerine, ailelerine ve bizlere kavuşturulması yönündedir. Yaşanan tüm gelişmeler an be an kamuoyu ile tarafımızdan paylaşılacaktır. Bu elim kazada ne yazık ki hayatını kaybeden çalışanlarımız olmuştur. Vefat eden çalışanlarımıza Allah'tan rahmet, milletimize ve ailelerine başsağlığı ve sabırlar dileriz" ifadelerine yer verildi.

CHP MANİSA MİLLETVEKİLİ ÖZGÜL ÖZEL'DEN AÇIKLAMA

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa Soma'daki maden faciasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. MHP ve BDP'nin desteğiyle Soma'daki madenlerin incelenmesi için Meclis komisyonu kurulmasını önerdiklerini söyleyen CHP'li Özel, bu önergenin 20 gün önce reddedildiğini açıkladı. CHP'li Özel "Manisa milletvekilleri olarak bıktık artık cenazeye gitmeye. Bu konuya TBMM, hatta Devlet Denetleme Kurulu el koysun." dedi.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in açıklamaları şöyle:

Bizim 23 Ekim tarihinde, 60 vekilin imzasıyla 20 gün önce reddedilen meclis araştırma önergemiz vardı. Her ay üç ayda bir ölümlü ve yaralamalı kazalar oluyor. 10 kez üst üste kaza yaşandıktan sonra en son kapatılmıştı. Onlarca cezaya rağmen bunlar önlenemiyor. Benim hazırladığım meclis komisyonu kurulması önerisinde, Soma'daki kazaların mercek altına alınmasını önerdik. MHP ve BDP'nin desteği aldık. 20 gün önce maalesef reddedildi. Bu noktaya geleceği dünden belliydi.

Her gün işçi hayatının tehdit altında olduğuyla ilgili ihbarlar alıyoruz. Bu kadar ağır bedel ödedikten sonra olmamalıydı. Meclis'in hatta DDK'nın el koyması gerekiyor. Biz Manisa milletvekilleri olarak bıktık madenci cenazesine gitmeye. Bu acıya ne bizim ne ailelerin yürekleri dayanmıyor.

İBB'DEN SOMA'YA YARDIM

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden ocağı kazasının ardından bölgeye ekip gönderilmesi için İstanbul İtfaiyesine talimat verdi. Başkan Topbaş'ın talimatıyla arama kurtarma çalışmalarına katılmak üzere 55 personel 17 araç ve çok sayıda ekipman bölgeye gönderildi.

GÖNDERİLEN ARAÇLAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden Soma'ya gönderilen araç-gereçler ise şöyle: 1 adet Hızır Güç (Afet müdahale aracı), 2 adet Duman Savar (Duman tahliyesi ve temiz hava aracı), 2 adet İtfaiye Aracı (Muhtelif ihtiyaçlar için), 2 adet Köpük aracı, 1 adet K-9 aracı, 2 arama kurtarma köpeği, 2 adet Mobil Büfe, 2 adet Aydınlatma kulesi, 6 adet Seyyar aydınlatma, 1 adet Su ikmal aracı, 5 adet jeneratör, 50 adet temiz hava tüpü 3 adet kamyonet, 3 adet Termal kamera."

TÜRKİYE'DE MADEN OCAKLARINDA 3 BİNDEN FAZLA CAN KAYBI

Türkiye 'de, 1941 yılından bu yana, maden ocağında yaşanan kazalarda 3 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

En son yaşanan facia ise Manisa'nın Soma İlçesi'nde gerçekleşti. Manisa'nın Soma ilçesinde, Soma Holding'e ait kömür ocağında bugün öğle saatlerinde trafo patlaması nedeniyle çıkan yangında ilk belirlemelere göre 17 işçi hayatını kaybederken, 200 işçi de maden ocağının içinde mahsur kaldı. 11 işçinin de yaralı olduğu bildirildi.

Ülkede en büyük maden faciası, 1992'de Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde yer alan Türkiye Taş Kömürü İşletmesine bağlı kömür ocağında meydana geldi. Buradaki grizu patlamasında 263 işçi hayatını kaybetmişti.

Türkiye İstatistik Kurumunca geçen mart ayında yayınlanan ve iş kazalarının sektörel dağılımının yer aldığı rapora göre, Türkiye'de iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör, "maden ve taş ocakçılığı" olarak belirlendi.

Türkiye'de şimdiye kadar yaşanan bazı maden ocağı kazaları şöyle:

7 Mart 1983: Armutçuk'ta grizu patlaması (103 ölü).

10 Nisan 1983: Kozlu'da grizu patlaması (10 ölü).

31 Ocak 1987: Kozlu'da göçük (8 ölü).

31 Ocak 1990: Bartın'ın Amasra ilçesinde grizu patlaması (5 ölü).

7 Şubat 1990: Amasya Yeni Çeltik'te grizu patlaması (68 ölü).

3 Mart 1992: Kozlu'da grizu patlaması (263 ölü).

26 Mart 1995: Yozgat'ın Sorgun ilçesinde grizu patlaması (37 ölü).

22 Kasım 2003: Karaman'ın Ermenek ilçesinde grizu patlaması (10 ölü).

8 Eylül 2004: Kastamonu'nun Küre ilçesinde yangın (19 ölü).

2 Haziran 2006: Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde grizu patlaması (17 ölü).

10 Aralık 2009: Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde grizu patlaması (19 ölü).

17 Mayıs 2010: Zonguldak'ta grizu patlaması (30 ölü).

8 Ocak 2013: Kozlu'da grizu patlaması (8 ölü).


Kaynak: Sondakika
Eklenme tarihi: 14.05.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AY İnşaat Turizm ..
 KUMSAL1 Gezi Tekn..
 EMRE Denizcilik
 VEYSEL VARDAL Gem..
 ÇAYELİ Shipping L..
 UNICOR İnternatio..
 MİLENYUM Denizcil..
 HORİZON LTD.
 LÜFER Turizm orga..
 BEY Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim