Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
12 Türk Gemici 2,5 Ay’dır Kanada’da mahsur
Kanada’nın Sorel kenti limanında demirli Panama bayraklı “Phoenix Sun” isimli gemiye giden 12 Türk gemici, gemi ile ilgili bazı sorunlardan dolayı 2,5 aydır esaret yaşıyor. Konu ile ilgili medyaya yansıyan haberleri sizler için derledik.





Arızalı gemiyle seferi kabul etmeyince mahsur kaldılar iddiası

Gemi tadilatı için gittikleri Kanada Sorel’de 2,5 aydan bu yana mahsur kalan 12 Türk işçisini Kanada’ya götüren gemi kaptanı Semih Özkan’ın eşi Linda Özkan konuştu.

Hatay’ın Arsuz ilçesindeki Gözcüler Mahallesi'nde İHA muhabirine konuşan Linda Özkan, eşi ile en son 2 gün önce konuştuğunu, işçilerin ve ailelerinin zor durumda olduğunu söyledi. Tadilat için giden işçilerin gemide birçok arıza tespit ettiğini ancak tespit edilen arızalara karşın şirket sahibi tarafından geminin İskenderun ilçesine seferinin istendiğini söyleyen Özkan, şirket sahibinin talebinin işçiler tarafından kabul edilmediği için işçilerin ücretlerini alamadıklarını ve bu yüzden mahsur kaldıklarını iddia etti.



Özkan şunları dile getirdi;
“Buradan gitmeden önce geminin 1 aylık bakımının olduğu söylendi. 1 ay sonra ise geminin İskenderun’a sefere gideceğini söylediler. Oraya gittikten sonra geminin 2 yıldan bu yana Kanada’da olduğunu öğrendiler. Geminin onarımı için siparişi verilen parçaların bile gelmesi mümkün değildi. Patron durumu fark edince geminin o halde sefere çıkmasını istedi. Bu talep kabul edilmedi. 12 işçinin canı söz konusu. İnsan canı o kadar basit değil. Ve bunu kimse göze alamadı. Arızalı bir gemi ile sefere çıkmak akıl işi değildi.”

Öte yandan, eşi Semih Özkan ile en son yaptığı konuşmada Kanada hükümetinin konuyu ele aldığını, konunun yargıya taşındığını kaydeden Linda Özkan, sürecin ise Ekim ayının sonunda biteceğini söyledi.
http://www.iha.com.tr/haber-arizali-gemiyle-seferi-kabul-etmeyince-mahsur-kaldilar-iddiasi-389601/


Kanada’da mahsur kalan oğlu için yetkililerden yardım istedi

"Phoenix Sun" isimli gemiyi götürmek üzere işe alınan 12 Türk gemici, nisan ayında geldikleri Kanada'da, gemi firmasının 60 bin doları geçen liman ücretlerini ödememesi nedeniyle aylardır gemide zor şartlar altında yaşıyor.

Mengü P. isimli şahsa ait ‘Phoenix Sun’ isimli arızalı geminin tamiratı için Türkiye’den Kanada'ya giden ve mahsur kalan 12 Türk gemiciden birisi olan Umut Ateş’in annesi Dursun Ateş gözyaşları içinde yetkililerden yardım istedi. Oğlunun büyük umutlarla Kanada’ya gittiğini ve kendisini 5 aydır göremediğini belirten gözüyaşlı anne Dursun Ateş, Türk yetkililere seslenerek oğlunun ve Kanada’da mahsur kalan diğer Türk gemicilerin bir an evvel kurtarılması çağrısında bulundu. Oğlunu 5 aydır görmediğini ve çok özlediğini ifade eden anne Ateş, gözyaşlarına boğuldu.

Sürecin nasıl geliştiğini aktaran Umut Ateş’in babası Hüseyin Ateş ise, şirketin Kanada’ya giden oğlunun da aralarında bulunduğu denizcilerle sadece bir buçuk ay kadar ilgilenip yüzüstü bıraktığını ileri sürdü. Türk denizcilerin mağdur olduklarını ve karşılarında bir muhatap bulamadıklarını aktaran Hüseyin Ateş, “Benim oğlum Umut Ateş’in de içinde bulunduğu 12 kişilik bir ekip, Kanada’nın Sorel kasabasında bir gemi tamirini yapıp Türkiye’ye getireceklerdi. Bir şirketle anlaştılar, sözleşme imzaladılar. Uçakla bunları Kanada’ya götürdü şirket. 15 Nisan'da gittiler. 1 buçuk ay şirket onlarla ilgilendi. Daha sonra yüzüstü bıraktı onları. Son 3 aydır ne şirket var meydanda ne sahibi var. Türk denizciler orada kendi kaderleriyle baş başa bırakıldı” dedi.

Kanada’nın Sorel kasabasında mağdur kalan Türk denizcilere bazı yardım kuruluşları tarafından yardım ulaştırıldığını hatırlatan Ateş, “Sorel kasabasındaki yetkililer, kilise, yardım kuruluşu, denizciler sendikası gibi kuruluşlar yardımcı olmaya çalışıyor. Zaman zaman kendileriyle görüşüyoruz. Hiçbir Türk yetkilinin onlara ulaşmadığını söylüyorlar. Şirket iflas ettiğini beyan ederek kaybolmuş. Kanada yasalarını bilmiyoruz. Şu an onlar orada mağdurlar.

Hatta Kanada basınında yer aldı ‘ölüme terk edilen Türk denizciler’ diye. 3 aydır oradan kimse bir ücret alamadı. Bu insanlar oraya nafaka temini için gittiler. Onların göndereceği ücretlerle aileler geçiniyor. Her biri yurdun değişik bölgesinden toplandı gitti. Bizim arzumuz Başbakanımız, Dışişleri Bakanımızın, Ottava Büyükelçiliği nezdinde gerekli girişimler yapması ve Türk vatandaşların mağduriyetine son verilmesini istiyoruz. Kanada uzak bir yer ulaşamıyorsun gidip gelemiyorsun. Bir an önce yetkililerden olaya el atmasını istiyoruz” diye konuştu.
http://www.iha.com.tr/haber-kanadada-mahsur-kalan-oglu-icin-yetkililerden-yardim-istedi-389573


Kanada'daki makine zabitinin ailesi Adana'da perişan

Türkiye'den gemi tamiratı için Kanada'ya giden ancak maaşlarını alamadıkları için mahsur kalan 12 Türk'ten biri olan makine zabiti Ufuk Uçman'ın eşi Nebiye Uçman, "6 aydır eşim evine gelemiyor, maaş alamadığı için 2 aydır bize para gönderemiyor, eşimin bir an önce eve dönmesini istiyorum" dedi.

6 Nisan 2014'te Kanada'nın Quebec eyaletine bağlı Sorel kenti limanına demirledikten sonra arızası ve yaklaşık 60 bin dolarlık liman ücretini ödemediği gerekçesiyle hareket edemeyen Panama bandıralı ‘Phoenix Sun’ isimli geminin tamiratı için işe alınan 12 Türk gemici ve teknik eleman, 2 ay düzensiz olarak maaşlarını aldıktan sonra anlaştıkları firma tarafından kaderlerine terk edildi.
Geminin de, Kanada yetkili makamları tarafından alıkonulduğu öğrenilirken, yaklaşık 3 aydır maaş alamayan 12 Türk, maddi sıkıntı nedeniyle Türkiye’ye dönüş yapamayıp Kanada'da mahsur kaldı. Mahsur kalan Türk'lerden biri de Adanalı makine zabiti 3 yıllık evli 27 yaşındaki Ufuk Uçman.

"6 Aydır eşimin yüzünü görmedim"

Ufuk Uçman'ın eşi Nebiye Uçman (27) 1.5 yaşında Ömür isimli kızı olduğunu belirterek, "Eşim 6 ay önce gemi tamiratı için Kanada'ya gitti, ancak bir daha dönemedi. Çünkü çalıştığı firma iflas ettiği için maaşlarını ödemiyormuş. Ramazan Bayramı'nda gelmek istedi ancak parası olmadığı için gelemedi. Haberlerde mahsur kaldıklarını duyunca çok üzüldüm. Ancak akşam internetten konuşunca biraz rahatladım" dedi.

Eşinin 2 aydır eve hiç para gönderemediğine dikkat çeken Uçman şöyle devam etti:
"Biz daha önceki birikimlerimizi harcıyoruz. Onlar da bitmek üzere benim 1.5 yaşında kızım var artık dayanacak gücümüz kalmadı. Eşim ve arkadaşları bir an önce evlerine dönsün. Burada çok endişeliyiz."

Evlendikten 20 gün sonra eşinin gurbete gittiğini, kızının sürekli baba hasretiyle büyüdüğünü, bu kez de eşinin mahsur kaldığını anlatan Uçman, olayların kendisini çok yıprattığını, gelmesi halinde bir daha yurt dışına giderken daha seçici olacaklarını söyledi.
http://www.iha.com.tr/haber-kanadadaki-makine-zabitinin-ailesi-adanada-perisan-389534



***********************************

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERİMİZ:

12 Türk gemici Kanada'da mahsur kaldı



Kaynak: Fotoğrtaflar - Haberciniz.biz
Eklenme tarihi: 09.09.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DMV Denizcilik
 ATLAS GRUP Denizc..
 ARZU Denizcilik v..
 SOTRAMP Denizcili..
 CAMUZLAR Sea Prod..
 KONVOY Denizcilik
 AKAR Shipping
 MİLESTONE Gemi İş..
 İKİZLER Denizcili..
 LÜFER Turizm orga..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim