Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Güneydoğu Asya’daki deniz haydutluğu vakaları endişe veriyor
Geçtiğimiz Eylül ayında Bangladeş açıklarındaki Chittagong bölgesinde ahşap teknedeki 4 deniz haydutu, demirli bekleyen petrol tankerine uçlarında kancalar olan halatlarla çıkmayı başarmışlardır. Nöbet tutan zabiti rehin alıp telsizini ele geçirmişlerdir. Olayın bir gün öncesinde, bölgede 20 deniz mili ile seyreden 9 adet şüpheli tekne bölgeden geçen bir dökme yük gemisine farklı yönlerden yaklaşırken görülmüştür. Bunun üzerine dökme yük gemisindeki özel güvenlik havaya uyarı atışları yapmış ve şüpheli tekneler uzaklaşmıştır. Bu vakanın da 4 gün öncesinde bıçaklı 4 deniz haydutu Bintan adası açıklarında demirli bekleyen bir dökme yük gemisine çıkmıştır. Aynı gün 6 deniz haydutu, Singapur Boğazından geçen canlı hayvan gemisine saldırmış, makine dairesine girmiş ikinci mühendisi bağlamış, makine yedek parçalarını ve gemideki nakit parayı alarak kaçmışlardır.

Somali Bölgesindeki korsanlık durumu iyileştikçe dünyanın diğer bölgelerinde benzer saldırılar meydana gelmektedir. Geçtiğimiz günlerde de Asya’da deniz haydutluğu faaliyetleri bir trend haline gelmiştir. Uluslararası Denizcilik Bürosu’nun (International Maritime Bureau) açıklamasına göre geçtiğimiz yaz Bintan ve Bintulu adalarında 6 tankere saldırıda bulunulduğunu belirtmiştir. Özel Güvenlik Firması Maritime Dryad’den yapılan açıklamada deniz haydutlarının tankerlerden çaldıkları petrolleri karaborsada sattıkları bildirilmiştir.

Geçmişte, Güney Çin Denizi’nde ‘al kaç’ tarzı çabuk soygunlar gözlemlenirken, kargo hırsızlığı, adam kaçırma ve benzeri suçlar, daha çok Kızıldeniz ve Batı Afrika ile özdeşleştirilmekteydi.

Meydana gelen vakalar karşısında, Endonezya Bölgeden geçen gemiler için polis devriyeleri tarafından korunan güvenli demirleme alanı oluşturacağını açıklamıştır. Ancak, Endonezya, Vietnam ve Güney Çin Denizine kıyısı bulunan ülkeler bu sorununu çözmek için problemin kara ayağını, yani, çalınan petrol ve yüklerin karada satışını engelleyerek sorunu çözmelidirler.

Kısa zaman önce Çin, bölgedeki deniz haydutluğu vakalarını engellemek için bölgeye devriyerler yollamayı teklif etmiş ancak bölgede özellike Spartly Adaları ve bazı yörelerin egemenliği konusunda ki gerilimden dolayı bu kabul edilmemiştir. Bu durumun karşısında da ABD ve Filipin Deniz Kuvvetleri ortaklaşa bir deniz tatbikatı yapmış olup, ABD’nin bölgedeki müttefiklerinin toprak bütünlüğüne yapılacak olan herhangi bir ihlale izin vermeyeceğinin altını çizmiştir. Bunların yanısıra, ICC’nin (International Chamber of Commerce – Uluslararası Ticaret Odası) yayınladığı 2013 ve güncel dünya deniz haydutluğu haritaları karşılaştırıldığında, Aden Körfezinde düşüş yaşanırken, Güneydoğu Asya ve Batı Afrika’da büyük bir artış görülmektedir. Somali açıklarındaki olayların önüne silahlı muhafızlar, uluslararası deniz güçleri ve bölgede ekonomik yatırımlar içeren tedbirler ile geçilebilmiştir.


Eklenme tarihi: 20.10.2014




Share |




YORUMLARINIZ


Nafile
Beyaz adam Afrika,Orta Doğu ve Uzak Doğu sömürülerine devam ettiği ve bu bölgeler insanını aç ve çaresiz bıraktığı sürece korsanlık olaylarının sonunun geleceğine inanmak mümkün değildir.Allah bölgeye sefer yapan gemicilerimizi korusun.

Yazan: Yaşar DERİN - 20.10.2014 20:55:34




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 FORSA Yatçılık
 MİLLER&FLAMA Deni..
 AKNUR Denizcilik
 TAMİ Denizcilik
 FURKAN Denizcilik
 AMİRAL Maritime
 DENTAŞ Denizcilik
 CREWMEDITERRENIAN..
 UZMAR
 AVRASYA Dentur
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim