Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Türkiye'nin ilk acil müdahale gemisi denize indirildi
Yalova'da inşa edilen ve Nene Hatun adı verilen "acil durum müdahale gemisi", Elvan'ın da katıldığı törende suya indirildi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü için Yalova Altınova Tersaneler bölgesindeki Sefine Tersanesi'nde üretilen ve Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyan, 'Acil Durum Müdahale Gemisi'ni Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan denize indirdi.

Yalova Altınova Tersaneler Bölgesi'ndeki Sefine Tersanesi'nde inşa edilen ve ülke için bir ilk olma özelliğini taşıyan 'Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisiö, Türk denizlerinde gemi kurtarma, çeki, yangın söndürme, kazazede barındırma, helikopter hizmetleri, deniz kirliliği analizi, denizden yaş ve yakıt toplama gibi birçok olaya müdahale edebilecek.

Geminin denize indirilişi nedeniyle bir tören düzenlendi. Törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın yanı sıra Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, Yalova Belediye Başkanı CHP'li Vefa Salman, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Osman Aslan, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş ile Sefine Tersanesi yönetici ve ve yetkilileri katıldı.

DENİZCİLİĞE AYRI BİR ÖNEM

Törende konuşan Bakan LÜfti Elvan, geminin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirterek, "Bildiğiniz üzere, 8 bin 400 kilometreden fazla kıyı şeridiyle üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin uluslararası taşımacılık faaliyetlerinin büyük bir bölümü deniz taşımacılığı ile gerçekleşiyor. Bu ülkemiz için doğal bir avantaj anlamına geliyor. Şu anda hemen yanı başında bulunduğumuz İzmit Körfezi de denizyoluyla taşımacılık faaliyetlerinin en yoğun olduğu bölgelerimizden biri. Her gün onlarca gemi, bu körfezdeki limanlara yanaşarak yüklerini dolduruyorlar. Biz denizciliğin ülkemizde hem ticaret hem de ulaşım için ne kadar büyük bir avantaj olduğunun farkındayız. Bu nedenle denizcilik alanına, tıpkı ulaştırmadaki diğer alanlar gibi, ayrı bir önem atfediyoruz" dedi.

31 MİLYON 140 BİN EURO'LUK PROJE

Konuşmasında bakanlık olarak birçok projeleri olduğunu belirten Bakan Elvan, can ve mal emniyetinin artırılması için önlemler aldıklarını söyledi.

Bu gemi için 31 milyon Euro harcandığını belirten Bakan Elvan, "Bugün, denize indireceğimiz Acil Durum Müdahale Gemisi 31 milyon 140 bin Euro'luk bir proje bedeli ile bakanlığımız tarafından daha evvel yaptırılan projeler ile birlikte tersanelerimize can suyu katmıştır. Yine yanımızda bulunan Özata Tersanesi'nde yapımı devam eden 2 adet çok maksatlı hızlı tahlisiye botu, yaklaşık 5 milyon Euro bedel ile gemi inşa sanayine ekonomik bir katkı sağlıyor. Bakanlık olarak bölgedeki yatırımlarımızdan söz edersek İzmit Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne devredildi ve 15 Mayıs 2015 tarihinde işletmeye açıyoruz. Ayrıca İzmir Gemi Trafik Hizmetleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de içine alan MERİS (Mersin-İskenderun Bölgesi) Gemi Trafik Hizmetleri de 2015 yılı içerisinde işletmeye alınıyor. Seyir, can ve mal emniyetinin artırılması noktasında da önlemlerimizi alıyoruz. İşte bugünkü törenimize konu olan gemi de bu görevin bir parçası. Her türlü hava şartında görev yapabilecek niteliklere sahip, gemi kazalarına, deniz kirliliğine ve yangınlara karşı operasyonel gücümüzü artıracak olan Acil Durum Müdahale Gemisinin yapımı tamamlandı ve şimdi hayırlısıyla denize indireceğiz" diye konuştu.

BU GEMİ İLE DENİZLERİMİZ DAHA GÜVENLİ

Türkiye'de ilk olan geminin özellikleri hakkında da bilgi veren Bakan Elvan, bu gemi ile denizlerin daha güvenli hale geldiğini belirtti.

Elvan, "Bu geminin marifetleri saymakla bitmiyor. Gemi Kurtarma, çeki, yangın söndürme, kazazede barındırma, helikopter hizmetleri, açık deniz kontrol ve komuta. Bunların yanı sıra deniz kirliliği analizi yapabiliyor, deniz kirliliğine müdahale edebiliyor. Bu gemiyle birlikte hem denizlerimizi daha güvenli hale getiriyoruz hem de çevreye yönelik tehditlere karşı tedbir almış oluyoruz. Çünkü denizyoluyla yapılan ticareti desteklemek kadar, artan trafikten doğan risklere karşı da önlem almak gerekiyor. İşte Nene Hatun gemisi, bize bu konuda destek olacak" dedi.

NENE HATUN İSMİ MUTLULUK VERİCİ

Gemiye Nene Hatun isminin verilmesiyle ilgili de konuşan Bakan Elvan, "Bu noktada belirtmek isterim ki; Acil Durum Müdahale Gemisi'ne, yurt savunmasında kahramanca mücadele vererek tarihe adını altın harflerle yazdırmış olan 'Nene Hatunö un isminin verilmiş olması ayrı bir mutluluk kaynağıdır. Geminin yapımı ile ilgili olarak başta Sefine Tersanesi Yönetim Kurulu'na, proje müelliflerine, mühendislerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

ALKIŞLARLA DENİZLE BULUŞTU

Yapılan konuşmaların ardından Sefine Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu tarafından Bakan Elvan'a çiçek, kristal plaket ve çini tabak hediye edildi.

Açılış töreninin ardından Bakan Elvan ve beraberindeki protokol mensupları, geminin denize indirilişi nedeniyle dua okudu. Ardından Bakan Elvan, geminin denize indiriliş kurdelesini kesti. Gemi, 10. Yıl Marşı eşliğinde ve alkışlarla denize indirildi.

**********************

DENİZE İNDİRME ESNASINDA FACİADAN DÖNÜLDÜ

Sefine Tersanesi'nde yapılan balonla denize indirme töreninde, NENE HATUN Acil Durum Müdahale Gemisi'nin kara ile denize buluştuğu anda, geminin altında kızak görevi yapan balonların, arka arkaya patlaması sonucu, yanda bulunan gemilerin kırlangıç güvertesine çarparak, törene alanına dışına doğru dağıldığı görüldü.



Konu ile ilgili görüşlerine başvurulan uzmanlar, balonla denize indirilen gemilerin çevresinde insansız bir alan oluşması gerektiğini belirterek, Sefine Tersanesi'nde yapılan törende büyük bir faciadan dönüldüğü ifade edildi.

Balonların içindeki havayı hapsettiği bulblerin, patlama sonucu yaklaşık 200 kilometre hızla çıkış yapabileceğini kaydeden aynı uzmanlar, gemi indirme törenlerinde böyle olayların olabileceğini belirterek, tören alanının içinde insansız bir alan oluşmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Kızak görevi yapan balonların patlaması sonucu geminin karaya oturabileceği, karaya oturmasa bile geminin altında hasar oluşabileceğine dikkat çeken uzmanlar, bu tür gemi indirme törenlerinin, işin uzmanları tarafından yapılmasının faydalı olduğunu belirtti.

Sondakika + Deniz Haber Ajansı




Eklenme tarihi: 25.10.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AB Denizcilik
 MOST Denizcilik
 ARSLAN Shipping
 MARİN Römorkör ve..
 ERDOĞDU Denizcili..
 BİSTEK Gemi Elekt..
 CM Denizcilik San..
 DEVAL Denizcilik
 KLAS Gemi acental..
 YEĞİNER SHIPPING ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim