Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
16 Nisan 2024
Haber
Anket
Arkas, İzmir Limanına talip
Yıllık cirosu 2 milyar doları bulan Arkas’ın Başkanı Lucien Arkas, büyük gemilerin yanaşması için deniz taraması yapılması gereken İzmir Limanı için, “İhaleye çıkarsa tabii ki talibiz” diyor.

Yılda 1 milyon konteyner ve 15 milyon ton yükle dünyanın 28’inci, Türkiye’nin en büyük deniz taşımacılığı şirketi olan Arkas’ın Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, İzmir Limanı’nından yapılan taşımacılığın hacminin 800 bin ton olduğunu söylüyor. İstanbul’daki limanı Marport’ta bunun iki mislini yapan Arkas, suyu az olan limanı pisti kısa olan havaalanına benzetiyor. Deniz taşımacılığında maliyeti düşürmek için gemi boyutlarının giderek büyüdüğünü, bunun da İzmir Limanı’nı zaman içinde trafiğin dışına atacağını söylüyor. İzmir Limanı’ndaki ticaret hacminin yarısını yapan Lucien Arkas özelleştirme portföyünde bulunan İzmir Limanı için, “İhaleye çıkarsa tabii talip oluruz” dedikten sonra ekliyor: “İzmir için her zaman sahaya inerim.”

Deniz taraması şart

Lucien Arkas, İzmir Limanı’nın mutlaka taranması gerektiğini ise şu örneklerle anlatıyor: “Kuzey Avrupa’ya giden gemiler zorlanmaya başladı. Uzakdoğu’dan gelen gemilerin hiçbiri bu limana giremez. Böyle giderse sadece Akdeniz’e giden gemiler yanaşabilecek. Deniz ticareti dünyada beşe katlanacak, burası yerinde sayacak.”

Grubunun her yıl yüzde 10-15 arasında büyüyüp, portföyüne yeni rotalar eklediğini kaydeden Arkas, ticaretin her alanında olduğu gibi deniz taşımacılığının da kabuk değiştirdiğine dikkat çekiyor.

Arkas, “Son 20 yılda gemi boyutları, maliyetleri düşürmek için o kadar büyüdü ki, safdışı kalmamak için limanları da büyütmek zorundasınız. Biz son 3 yılda 2 bin 500 konteyner üstü 5 gemi aldık” diyor.

5 milyon kişinin su ihtiyacı korundu

Lucien Arkas ve Tezcan Yaramancı ile İzmir Çeşme’de, 2006’dan bu yana Deniz Temiz Derneği/TURMEPA ile birlikte yürüttükleri proje için buluştuk. ArkasTURMEPA II teknesi, 8 yıldır Çeşme koylarını dolaşarak tekne atıklarını topluyor. Bu sürede toplam 2 bin 22 tekneden 1 milyon 500 bin litreye yakın sıvı atık toplanmış. 1 litre yağın 1 milyon litre suyu kirlettiği düşünüldüğünde, bugüne kadar Çeşme’de toplanan 1000 litreye yakın sintine (yağlı su) ile yaklaşık 1 milyar litre suyun kirlenmesi önlenmiş. Kirlenmesi önlenen su miktarı, yaklaşık 160 olimpik havuz hacminin, bu da ortalama 5 milyon kişinin günlük su ihtiyacına eşdeğer. TURMEPA Yönetim Kurulu Tezcan Yaramancı, bu yıl listeye Kekova’nın da ekleneceğini, ayrıca İzmir Seferihisar Belediyesi’nin de atık alım teknesi istediğini anlatırken, bu işin zaten yerel yönetimlerin işi olduğunu söylüyor, Çeşme Belediye Başkanı’na da bir çağrıda bulunuyor: “300 bin liralık bir tahsisatla ikinci tekneyi de alalım. Çeşme’nin denizini kurtaralım.”

Şarap ve zeytinyağı işleri hızlı büyüyor

İzmir Kordon’da kurduğu müze ile kentin sanat ve kültür hayatına büyük katkı sunan Lucien Arkas, hobilerini de zamanla iş haline getirmiş. 70 yıllık zeytinyağı markası Kristal’in çoğunluk hisselerinin sahibi olan Arkas, Türkiye’de en çok zeytinyağı satan fabrikalardan birinin sahibi.

Kristal’in sektördeki en eski markalardan birisi olduğunu hatırlatan Arkas mesela diyor: “Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, bir sohbetinde, ‘Bizim eve başka zeytinyağı girmez’ demişti.”

Torbalı’da 1300 dönümde şarap bağları bulunan Arkas, Türkiye’nin en büyük tek parça bağı olan bu bölgenin etkinlikler için de kullanılmak istendiğini söylüyor. Arkas bağlarından elde ettiği üzümlerle yılda 1 milyon 300 bin şişe şarap üretiyor. Bir süredir bu şaraplardan Fransızlar’a da satıyor.

Öncelik Çandarlı Limanı’nda

2007 yılında ihaleye çıkan İzmir Limanı için dört grup yarışmıştı. Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri grubu 1 milyar 275 milyon dolarlık teklifle ihaleyi kazanmıştı. Ancak 29 ay süren hukuki süreç, 2008 global kriziyle birleşince alıcılar teminatları yakarak çekilmişlerdi. Arkas o günleri anlatırken, “Çok yüksek fiyatla satılmıştı, ‘biz bu parayı çıkaramayız’ dediler, teminatı yaktılar. Ama öyle bir yüksek bir fiyatla satıldı ki, bunu kim bugün alabilir? Bana göre İzmir zaten Çandarlı limanının bitmesini bekler” diyor. Arkas’ın Deniz Ticaret Filosu, 35 gemi ile Türkiye’nin en büyük konteyner filosu. Filosunda ayrıca 5 tane yakıt ikmal tankeri bulunuyor.



Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 28.10.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SEAHAWK Training ..
 DADAYLILAR Shippi..
 SUDE Denizcilik
 ASYELKEN Gemi Ace..
 MİLLER&FLAMA Deni..
 ARTUR Teknesi
 İKİZLER Denizcili..
 ÇİFÇİLER Denizcil..
 BEŞERLER Denizcil..
 KALYON Denizcilik..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim