Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
ÖSYM'nin sınavı denizlere nitelikli eleman bulmamızı zorlaştırıyor
İMEAK DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Murat Yılmazel, denizcilik eğitimi alacak öğrencilerin ÖSYM'nin yaptığı sınavla belirlenmesi sonucu denizlere nitelikli personel bulma konusunda sorunlar yaşadıklarını söyledi.

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Kaptan Murat Yılmazel, denizcilik eğitimi alacak öğrencilerin ÖSYM'nin yaptığı sınavla belirlenmesi sonucu denizlere nitelikli personel bulma konusunda sorunlar yaşadıklarını söyledi. Denizle içiçe büyümüş kişilerin denizciliğe daha yatkın olduğunu dile getiren Yılmazel, sistemdeki hatalar yüzünden okullarından mezun olan birçok kaptan ve çarkçının meslekte zorlanıp başka işlere yöneldiğini dile getirdi.

Meslekten kaçıyorlar

Yeni mezun bir zabitin yaklaşık 2 bin 500 dolar maaşla göreve başladığını dile getiren Yılmazel, "Maaşlar oldukça iyi sayılır ama denizde en az 4-5 ay geçirmeyi göze alamayan veya kısıtlı, asosyal bir alanda uzun süre çalışamayacak kişiler bu mesleği sürdüremiyor. Bugün sektörde çalışma ortalaması 3-4 yıldır. Çünkü o zorluğa göğüs geremiyorlar" dedi. Türkiye'de bugün 40 bin zabitan personeli bulunduğunu anlatan Yılmazel, "Her yıl binlerce denizci okullardan mezun oluyor. Gemide iş bulanlar da zorluklarına katlanamıyor. Yüksek teknoloji kullanımının arttığı ve yabancı dilin önemli olduğu günümüzde çok sayıda zabit yerine kaliteli zabit yetiştirmeliyiz" diye konuştu.

Sorunun çözümünün öğrenci seçiminde olduğunu dile getiren Yılmazel, "Denizcilikle ilgili meslek liseleri, yüksekokul ve fakülteleri mutlaka deniz kenarında ve yatılı olmalı. Ayrıca bu okullara girecek öğrencileri o bölümdeki akademisyenler yapacakları yetenek ve beceri sınavlarıyla almalı. Böyle olursa kimin işe daha yatkın ve dayanıklı olduğu da belli olur" dedi.



Kaynak: Deniz Haber Ajansı
Eklenme tarihi: 17.11.2014




Share |




YORUMLARINIZ


doğru
devlet armatorlere gebe olunca deveye sormuslar deveye sormuslar oda nerem doğru demış arif olan anlar

Yazan: ısımyok - 21.11.2014 08:52:38


öğrenci seçimi
Meslekte beceri vs.hikaye. Kaptan ,zabit vb.iyi derecede matematik,fizik vb.bilimleri bilmelidir.Bu da öysm tarafından doğru yapılıyor..Yoksa Balıkesir'de kamyoncunun binmediği "bu gemi batar ben binmem" dediği geminin durumunu hatırlayın! Roro'da asansör bozuk diye alt kat boş bırakılıp,üst katlar doldurulmuştu.. :) Kamyoncu bile çaktı köfteyi de....Uzaktan ceple kaydetmişti alaborayı. :)
Yazan: Hakan ak - 17.11.2014 18:42:48




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ADATEPE denizcili..
 ATLAS Gemicilik v..
 ÜTOPİK Rekreasyon..
 ALCOR Shipping
 BEYTUR Turizm
 ÖZDADAYLILAR deni..
 ATİPOST Turizm
 OCEAN Shipping Ap..
 ÇAVANOZ Motor
 CONTAZ Gemi İşlet..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim