Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
İzmir Körfezi'nde mayın tatbikatı
Çanakkale'de döktüğü mayınlarla Birinci Dünya Savaşı'nın kaderini değiştiren Nusret mayın gemisinden adını alan "Nusret 2014 Fiili Mayın Harbi Davet Tatbikatı" 6 ülkeden deniz gücünün katılımıyla başladı.

Çanakkale Savaşı'nda döktüğü mayınlarla dönemin en ünlü mayın gemisi olarak bilinen Nusret mayın gemisinin adıyla düzenlenen "Nusret 2014 Fiili Mayın Harbi Davet Tatbikatı", 6 ülkeden deniz gücünün katılımıyla İzmir Körfezi'nde başladı.
Tatbikat programı kapsamında ilk etkinlik olarak MİLGEM Projesi kapsamında üretilen ilk yerli gemi olan TCG Heybeliada korvetinde Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele ve Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Uşaklıoğlu'nun katılımıyla basın toplantısı düzenlendi.

Türkiye'nin yanı sıra tatbikata katılan 6 ülke donanmasından gemi komutanları ile gözlemci ülkelerden komutanların hazır bulunduğu toplantıda tatbikatla ilgili bilgi veren Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu, her yıl Türk Deniz Kuvvetleri ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğin bu yıl İzmir Körfezi'nde icra edileceğini belirtti.

Mayın harbi konusunda birlik ve komutanlıkların eğitimini artırmak amacıyla yapılan tatbikatta farklı ülkelerin kuvvetlerinin ortak çalışma yeteneğinin de geliştirilmesinin hedeflendiğini kaydeden Uğurlu, tatbikata Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 1 korvet, 4 mayın avlama gemisi, 3 mayın tarama gemisi, 1 komuta - kontrol gemisi, 1 karakol botu, 1 deniz helikopteri, 1 mayın toplama botu, 1 sualtı savunma görev timi, Hava Kuvvetleri Komutanlığından 2 savaş uçağı ve 1 C-130 uçağıyla Sahil Güvenlik Komutanlığından 2 sahil güvenlik botunun katıldığını açıkladı.

Tuğamiral Uğurlu, NATO Daimi Deniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu kapsamında Türkiye, Almanya, Bulgaristan, İngiltere, İtalya ve Yunanistan'dan 5 mayın avlama gemisi ve 1 fırkateyn olmak üzere 6 geminin da yer alacağı tatbikatı ABD, Azerbaycan, Bangladeş, Bulgaristan, Cezayir, Gürcistan, Kore Cumhuriyeti, Katar, Lübnan, Pakistan ve Şili'den 18 gözlemcinin izleyeceğini kaydetti.

Tatbikatta hava ve kara unsurlarının İzmir Körfezi'nde belli noktalara mayın yerleştireceğini, mayın avlama gemileri tarafından sonarlar aracılığıyla tespit edilmeye çalışılacağını anlatan Uğurlu, mayın harbi dalgıçları ve insansız su altı araçları tarafından teşhis edilecek mayınların tarama harekatıyla çıkarılacağını, 30 Kasım'da sona ereceğini kaydetti.

En tehlikeli silahlar arasında

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuğamiral Uğurlu, mayınların yüksek patlayıcı miktarı nedeniyle büyük tonajlı gemileri batırabilecek güçte olduğunu, iki dünya savaşında da etkin olarak kullanılan bu silahın halen ülke güvenlikleri için tehditler barındırdığını anlattı.

ABD donanmasının 1950'den bu yana batan ya da ağır hasar alan 20 gemisinden 15'inin mayına çarptığına dikkati çeken Uğurlu, Türk mayın filosunun son teknoloji gemi, cihaz ve eğitilmiş disiplinli bir insan gücü donanımına sahip olduğunu belirtti.

Tuğamiral Uğurlu, "Yerli mayın üretimiyle ilgili çalışma var mı ?" sorusu üzerine ise "Mayın silahı için bizim de bazı çalışmalarımız var. Bu hususun ülkeler tarafından saklı tutulmasının tercih edilmesi nedeniyle fazla açıklamada bulunmak istemiyoruz" dedi.

Suyun altındaki mayınların tespitinin karadaki mayınların tespitinden daha zor olduğunu, bu konudaki teknolojinin yeni geliştiğini dile getiren Uğurlu, mayının halen dünya üzerindeki en tehlikeli silahlar arasında gösterildiğini ifade etti.

Fiyatı yaklaşık 2 bin 500 dolar olan bir mayının doğru yerleştirildiği taktirde 500 milyon dolarlık bir gemiye hasar vermesinin çok kolay olduğunu vurgulayan Tuğamiral Uğurlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Denizlerimizde halen Birinci Dünya Savaşı'ndan kalan 200'ün üzerinde mayın bulunmaktadır. Ancak yüz yılı aşkın bir süredir suyun altında olduklarından ciddi bir tehdit teşkil etmemektedir. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı olarak tehdit oluşturabilecek mayınlara karşı periyodik tespit ve imha çalışmaları yürütüyoruz. Gelişen teknoloji ve edindiğimiz tecrübeler sonucu son 1 yıl içinde Cumhuriyet tarihimiz boyunca imha edilen kadar mayın imha edildi. Toplam 22 mayın bu süreçte etkisiz hale getirildi. Tespit edilen mayınların tamamının konumları da denizcilere ilanlarla duyuruldu"

Toplantı sonrası Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu ve tatbikata katılan gemilerin komutanları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu makamında ziyaret etti.

Ziyarette Tuğamiral Uğurlu, üzerinde Çanakkale Savaşı'nda kullanılan bir mayının parçasının bulunduğu plaket takdim etti. Başkan Kocaoğlu ise konuk komutanlara Tarihi Saat Kulesi’nin gümüş maketini hediye etti.


Kaynak: Haber7
Eklenme tarihi: 22.11.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DİZMAN Denizcilik
 DEKAMAR
 DİZMAN Denizcilik
 ERENLER Denizcili..
 ATLAS GRUP Denizc..
 İSKETE Deniz Taşı..
 KAYIKHANE
 SAMBURCO Denizcil..
 AKUADEM Ltd Sti
 NECATİ KALKAVAN Ş..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim