Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
İzmir'in yeni gemilerinde havalandırma sorunu
İzmir Büyükşehir'in tanesini yaklaşık 24 milyon liraya aldığı gemilerin havalandırma sisteminin yetersiz olduğu ortaya çıktı. Durum böyle olunca da Büyükşehir geminin arka kısmına klima taktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 117 milyon euroya ihale ettiği yeni nesil karbon kompozit gemilerdeki skandallara bir yenisi daha eklendi. Daha önce şartnamedeki eksiklileri nedeniyle geldikleri gibi aylarca iskelede bağlı kalan gemiler, teker teker imal edildikleri Yalova'daki tersaneye geri gönderilmişti.

En son olarak gemilerin havalandırma sisteminin de eksik olduğu ortaya çıktı. Gemilerin arka güvertesinde yani açık havada seyahat edecek yolcular için klimalar takıldı. Geminin mevcut havalandırma sistemi bunu kaldıramayacağı için yeni sistem ayrıca döşendi. Yeni takılan klimaların kompresörleri ise geminin kaptan köşkünün arkasına yerleştirildi.

Tüm otoritelerin karşı çıkmasına rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'yaptım oldu' mantığı ile ihale ettiği gemilerin klima sisteminin yetersiz olduğu gerekçesi ile havalandırma sisteminde revizyona gidildi. Ortaya çıkan bu tablo otoritelerin gemilerin ihalesinden önce hazırlanan teknik şartnamenin doğru yapılmadığı görüşünü doğrulamış oldu.

Gemiler, şartnamedeki eksiklikler yüzünden teker teker imal edildikleri Yalova'daki tersaneye geri gönderildi. Zaten yeni olan gemiler, komple baştan aşağı soyularak şartnamedeki eksiklikleri giderildi. Öte yandan son yaşanan gelişme ise duyanları şoke etti. Yeni nesil olarak lanse edilen gemilerin havalandırma sistemlerinin yetersiz olduğu belirlendi. Yalova'da gemilerin arka güvertesinde açık havada seyahat edecek yolcular için klima sistemi döşendi.

İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZDENİZ A.Ş yetkilileri, yaptıkları açıklamada, söz konusu açık alanlara yeni takılan klima sisteminin geminin mevcut sisteminden farklı olarak yeniden döşendiğini belirtti. Yetkililer, gemilerin arka bölümünde sıcaklığın yüksek olması nedeniyle yazın bu bölgede seyahat eden yolcuları serinletmek, kışın ise ısıtmak için böyle bir uygulamaya gittiklerini söyledi. İZDENİZ yetkilileri açıklamanın devamında ise, "Mevcut sistemin üzerine açık alanlara takılan klimanın mevcut sistemin işleyişini çökertecek bu sebeple sistemi sıfırdan döşedik" dedi. Tanesinin yaklaşık 24 milyon liraya denk gelen yeni nesil gemilerin ihale sürecinde otoritelere sorulmadan şartnamelerin hazırlandığını her platformda dile getiren Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO) İzmir Şube Başkanı Hakkı Toros, "Gemiler İzmir'e geleli kısa bir süre olmasına rağmen sürekli bir revizyon söz konusu. Hiçbir otoritenin görüşünü almazsanız sonuçları böyle olur. 117 milyon euroya gemi satın alıyorsunuz. Sonra kalkıp bu gemilerin açık alanlarına klima takıyorsunuz. Böyle saçmalık mı olur? Buralarda klimaya ihtiyaç mı var bu bir konu, diğer konu ise madem takacaktınız bunu önceden yapsaydınız da, mevcut sistemin ona göre kapasitesi yeterli olsaydı. Bu bir mühendislik hatasıdır. Şimdi yeni sistemi döşediniz peki geminin güç kaynağı ne olacak? Bu seferde güç kaynağına yük binecek. Bu gemiler böyle çok skandallara imza atar. Gidin gemilerin tepesine bakın, kaptan köşkünün arkasında klimanın kompresörünü göreceksiniz" dedi.

GEMİLERİN İMAJI SARSILDI

Gemilerin birer birer Yalova'daki tersaneye gitmesi ve kamuoyunda gemiler ile ilgili çıkan haberlere bir de klima skandalı eklenince gemilerin imajı iyiden iyiye sarsıldı. Şehir hatlarında kullanmak üzere son derece lüks olan gemilerin kaptan köşkünün arka tarafına yerleştirilen klima kompresörleri (motoru) gemilerin görüntüsünü de bozu. Çirkin görüntüyü gören vatandaşlar ise şaşkınlıklarını gizleyemedi. Öte yandan gemilerin açık alanlarına uygulanan klima sistemini nasıl fayda sağlayacağı, açık havada soğuttuğu ve ısıttığı havayı nasıl muhafaza edeceği ve verim alınacağı ise merak konusu oldu.



Kaynak: Sabah
Eklenme tarihi: 15.10.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÇANAKKALE Liman İ..
 SOTRAMP Denizcili..
 ASWAN Shipping
 DİZMAN Denizcilik
 KALKAVAN Transpor..
 BAYRAKTAR Denizci..
 DİZMAN Denizcilik
 GRAND OCEAN
 SANCAK Den. Nak. ..
 SANBER Denizcilik..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim