Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Marmara'nın dibinde antik kent bulundu
Karabiga'da dalgıçlar balık avlamak için daldıkları bölgede gemi kalıntılarına rastladı. Araştırma için yeniden deniz dibine inen dalgıçlar, Fırıncık Koyu mevkisinde batık kent olduğu düşünülen buluntuları görüntülediler.

Çanakkale’nin Karabiga ilçesi kıyılarında amatör dalış yapan bir dalgıç grubu Priapos ve Parion antik kentlerine yakın, denizden 20-25 metre açıkta bir antik kenti görüntüledi.

Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre; Karabigalı amatör balıkçı ve dalgıç Fatih Kayrak, daha önce de bölgede balık avlamak amaçlı daldıkları yerde birkaç ay önce amforalar ve gemi iskeleti tespit etti. Karaburun Feneri kıyılarında antik döneme ait olduğu düşünülen gemi kalıntısına rastlandı. Gemiden etrafa saçılan amforaların Roma dönemine ait olabileceği tahmin ediliyor. Dalgıçlar çevrede araştırma yaparken batığın yakınlarında Fırıncık Koyu mevkisinde batık kent olduğu düşünülen buluntuları da görüntülediler. Sütunlar ve lahitlerin, bilinmeyen bir batık kent görüntüsünü andırdığı ifade ediliyor.

SUALTI ARKEOLOGLARININ ARAŞTIRMASI BEKLENİYOR

Suyun 8-10 metre altındaki buluntular, yakınlardaki Priapos ve Parion antik kentlerine ait bir tapınağa işaret ediyor. Batıklara yakın mesafede 2 bin 400 yıl öncesine kadar uzanan Priapos ve Parion antik kent kalıntıları bulunuyor. Tarihçiler, Parion antik kentinin Roma İmparatorluğu’na ait bir liman kenti olduğunu belirtiyor.

Parion Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, “Roma döneminde bu bölgede yoğun bir deniz ticareti yapıldığını ileri sürüyorduk, bu yeni buluntular bu tezimizi doğrulamış oldu” dedi. Keleş, lahit ve sütunların Marmara Adası’ndan ticaret yapan bir geminin yükü olabileceğini belirtirken, “Bilinmeyen bir antik kentle de karşı karşıya kalabiliriz. Görüntülerden sadece tahmin yürütebiliyoruz. Sualtı arkeologlarının bilimsel araştırmasından sonra netlik kazanır” şeklinde konuştu.

BATIKLARIN BULUNDUĞU ALANA LİMAN TEHDİDİ

Son zamanlarda sıkça termik santral projeleri ile gündeme gelen bölgede, yeni batıkların bulunduğu alan da liman yapılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Kalıntıların incelenmeden üzerinin doldurulması tehlikesi üzerine batıkların koordinatları Bodrum Sualtı Arkeoloji Müze Müdürlüğü’ne görüntülerle birlikte gönderildi. Buluntular üzerinde araştırma yapılması ve bölgenin koruma altına alınması isteniyor.



Eklenme tarihi: 24.06.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 OBA Den. Pet. İnş..
 ÖZEL PENDİK YAŞAM..
 LİDER Gemi
 DESE Crew Managem..
 ARKAS holding
 PENNON Yat
 SAN-MAR Denizcili..
 EDITH Yatçılık
 BEYTUR Turizm
 ATN DENİZCİLİK SA..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim