Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Son 6 ayda İzmir'e gelen kruvaziyer sayısı: 0
Kruvaziyer turizminde İzmir'e yılın ilk 6 ayında hiç gemi gelmezken; Kuşadası, Çeşme ve Dikili limanlarına yanaşan gemi sayısı ise geçtiğimiz senelere oranla oldukça düşük oldu. İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, 'Yaşanan düşüşlerin bir dönem sonrasında yaşanmaması için çalışmalara başlamalıyız. Kruvaziyer turizmini arttırmakla ilgili çeşitli önemler almalıyız' dedi.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü'nün yayınladığı ilk altı ay verileriyle İzmir'in turizmde zor günler geçirdiği resmiyet kazandı. 2016'nın başından bu yana yaşanan yurt içi ve yurt dışı sıkıntılar dolayısıyla turizmciler yılın ilk 6 ayını zor atlattı. Yayınlanan verilere göre bu yılın ilk 6 ayı boyunca İzmir limanına kruvaziyer gemisi gelmedi. Kuşadası, Çeşme ve Dikili limanlarının İzmir'i geride bıraktığı ortaya çıkarken, gelen gemilerin de geçtiğimiz seneye oranla oldukça düşük olduğu gözlerden kaçmıyor. 30'dan fazla kruvaziyer gemisi, Dikili ve Çeşme limanlarına 20 binden fazla yabancı turist getirdi. Kuşadası ve Marmaris limanlarına da 132 kruvaziyer gemisi yaklaşık olarak 170 bin yolcuyu taşıdı. Son 6-7 yıldır kruvaziyer yolcu sayısında İzmir, Kuşadası ve İstanbul yarışıyordu. Açıklanan İlk 6 aylık verilere göre Kuşadası hem İstanbul'a hem İzmir'e fark atıp birinciliğe oturdu. Buna rağmen Kuşadası da turist sayısında düşüş yaşadı. Bu verilerden hareketle ilk 6 ayda Türkiye'ye kruvaziyerle 286 bin yolcu geldi. Yıl sonunda bu rakam 600 bin olsa bile zirve yıllarındaki İzmir'in turist rakamına ulaşılamıyor.

İzmir'e bağlı müzelerin ziyaretçi sayılarına da dikkatle bakıldığında İzmir'e gelen turist sayısındaki düşüş görülüyor. Yılın ilk altı ayında İzmir'deki müzeleri ziyaret eden ziyaretçi sayısının 800 bin olduğu görülürken, 2015 yılının ilk altı ayında bu rakam 1 milyon 218 bin civarındaydı. Rakamlara göre de yılın ilk altı ayında İzmir'deki müzeleri ziyaret edenlerin sayısında da yüzde 35'lik bir düşüş olduğu ortaya çıktı. Bu durumda birçok kruvaziyer şirketinin rotasından Türkiye'yi ve İzmir'i çıkarmasının büyük rol oynadığı anlaşılıyor.

Kruvaziyer sorunu tüm Türkiye'yi ilgilendiriyor

Kruvaziyer turizminde yaşanan sorunların sadece İzmir bağlamında değerlendirilmemesi gerektiğini söyleyen İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, 'Yaşanan bu sorun sadece İzmir'i değil aslında tüm Türkiye'yi ilgilendiriyor. Çünkü Kuşadası'na kruvaziyer gemilerinin gelmeye devam etmesine rağmen eski rakamlarla karşılaştırıldığında gelen gemi sayısının çok daha az olduğunu görüyoruz. Önceden çok daha fazla gemi geliyordu. Türkiye'nin genel anlamda kruvaziyer turizminden kaybı çok büyük oldu. Ancak yaşadığımız olaylardan sonra en önemlisi ülkemizin güvenliğidir. Önemli olan Türkiye'nin geleceği ve huzurudur. Şu aşamadaki önceliğimiz kruvaziyer turizminden ziyade ülkenin güvenliğinin sağlanmasıdır. Bu dönemde de yaşanılan düşüşlerin bir dönem sonrasında yaşanmaması için çalışmalara başlamalıyız. Kruvaziyer turizmini arttırmakla ilgili çeşitli önemler almalıyız. Yani bu zamanı doğru kullanalım' diye konuştu.

Kruvaziyer turizmini yeniden canlandırmak için çeşitli çalışmalar yapıldığını ve Eylül ayında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve TURSAB'ın katılımıyla önemli bir toplantı gerçekleştireceklerini belirten Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: Toplantıda, kruvaziyer turizminin içinde bulunduğu sorunları tartışmak bir yana bundan sonra neler yapılabileceğini konuşacağız. Öncelikle bu dönemi gerekli altyapı çalışmalarıyla geçirmeliyiz. Limanlarımızda gemilerin yanaşacağı rıhtımların revizyonunu tamamlamalı ve daha fazla geminin Türkiye'ye çekilmesi için çeşitli teşvikleri hazırlamalıyız. Hazırlanan bu teşviklerle ilgili de bir an öne kruvaziyer gemileriyle görüşmeler yapılabilir. Teşvik olarak neler yapılabileceği konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Kruvaziyer turizminde Türkiye'nin yeniden ana liman olması için gerekli olan projeler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

İzmir turizmi için İZTAV çalışmalara başladı

Turizmde yaşanan bu sorunların giderilmesi için İzmir Turizm ve Tanıtma Vakfı (İZTAV)'nın da çalışmalara başladığını görüyoruz. Geçtiğimiz aylarda İZTAV'ın başına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun gelmesiyle birlikte İzmir turizminde yeni bir döneme geçildi. Geçtiğimiz günlerde İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İZTAV bünyesinde İzmir'in tanıtımı için hazırlanan reklam filminin tanıtımına başlanacağını söyledi. İZTAV, İzmir turizminin yeniden eski günlerine dönmesi için geçtiğimiz günlerde 'izmiredoyamazsiniz' adlı internet sitesinin duyurusunu yapmıştı.



Kaynak: Haberekspres
Eklenme tarihi: 01.08.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ALTERNATİF Denizc..
 CLUP CHERRY
 DERİN Gemi işl.sa..
 KALYONCU Denizcil..
 HDR Denizcilik
 KALYONCU RoRo Shi..
 GÜRDENİZ Deniz na..
 APEKS Denizcilik
 TEMEL Kum Çakıl v..
 EGE BİRLİK Taşıma..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim