Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
''Yüzen Oteller'' esnafın yüzünü güldürdü
Türkiye'nin bin 484 kilometre ile en uzun kıyı şeridine sahip kenti Muğla, kruvaziyerlerin de önemli rotaları arasına girmeyi başarırken, ekim ayında bölgeye gelen gemiler ölü sezonda esnafı da sevindirdi.



Türkiye'nin gözde kruvaziyer limanlarından Marmaris ve Bodrum, bu sezon da aynı anda binlerce kişiyi taşıyabilen "yüzen otellere" ev sahipliği yapıyor.

Doğal güzellikleri, tarihi yerlere ve Yunan adalarına yakın olması sayesinde kruvaziyer firmalarının dikkatini çeken Muğla'da, sezon sonu olan ekim ayında Bodrum ve Marmaris limanlarına 9 kruvaziyer ile çoğunluğu ABD, Almanya ve İngiltere vatandaşlarından oluşan 12 bin 678 yolcu ve 5 bin mürettebat geldi.

Günübirlik ziyaretler gerçekleştiren dev gemiler ilçelerin ekonomisine büyük katkı sağlarken, bölgede sezon sonunda canlılık da getirdi.

Yüzen otellerle bölgeye gelen binlerce turist, Marmaris'te Yat Limanı ve Kordon Caddesi'nde yürüyüş yapıp, deniz kenarındaki kafeterya ve restoranlarda güneşli havanın tadını çıkarırken, bazıları günlük tekne turlarına katılarak Güney Ege'nin ünlü koylarını yakından görme fırsatını elde etti.

İlçe merkezinde gününü geçirmek isteyen yolcular ise Marmaris Kapalı Çarşısı'nda alışveriş yapıp tarihi öneme sahip yerlerine ziyarette bulundu.

Günübirlik turlara katılan turistler, bölgeye yakın olması sayesinde Köyceğiz Gölü, çamur banyoları, Sultaniye Kaplıcaları, İztuzu Plajı ve Dalyan kanalında caretta carettaları görme fırsatı yakaladı.

Bodrum'da da Paşatarlası, Kumbahçe ve Barlar Sokağı'nda yürüyüş ve alışveriş yapıp Bodrum Kalesi'ni gezen turistler, ilçedeki antik kentleri ve adaları gezerek vakit geçirdi. Turistlerin büyük bölümü, ilçedeki alışveriş merkezlerini gezerek hediyelik eşya aldı.

Marmaris'e 5, Bodrum'a 4 kruvaziyer geldi

Marmaris ilçesine ekimde 5 kruvaziyer ile 5 bin 250 kişi, Bodrum'a 4 kruvaziyer ile 7 bin 428 turist geldi. Kruvaziyerler ile Bodrum'a ve Marmaris'e ise 5 bin mürettebat ulaştı.

Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kruvaziyerlerin uğradığı limanlara yaptığı günlük ziyaretlerle hem şehrin hem de ülke ekonomisinin olumlu etkilendiğini söyledi.

Çelik, her yıl 3 milyonda fazla yabancı turisti misafir eden Muğla'nın kruvaziyerle gelen 200 bin yolcuya da ev sahipliği yaptığını ifade etti.

Bir bölgeye kuruvaziyerin gelmesinin o bölgenin önemli bir turizm merkezi olduğunun göstergesi olduğunu belirten Çelik, "Kruvaziyerlerin yanaştığı yerler önemli bir turizm destinasyonudur. Çünkü deniz her yerde var ama bu gemiler para harcayan önemli yolcularını Marmaris ve Bodrum'a getiriyorsa demek ki biz turizmde iyi yerdeyiz ve hizmette iyi bir noktadayız. Böylelikle bizde hedef müşteri kitlemizi artırıyoruz." dedi.

Yabancı ziyaretçilerin yeni yerler keşfetmek istemesi Muğla'nın da turizmde marka bir şehir, bilinen bir kent olması nedeniyle yüzen otellerin uğrak yeri haline geldiğine işaret eden Çelik, "Bu bizim aynı zamanda uluslararası turizm pazarında ciddi manada da rekabet ettiğimizi gösteriyor. Biz son yıllarda turizm pazarlama ve tanıtımda önemli yol aldık." diye konuştu.

Çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığının da pazarlardaki talebi artırıcı pazarlama faaliyetleri için çalışma yürüttüğünü, bu anlamda turizm pazarlama ve tanıtım anlamında gelecek yıllarda yeni destinasyonların hem Türkiye hem de Muğla'ya katkısının olacağını dile getirdi.

Marmaris Liman İşletmeleri operasyon müdürü Bora Bayazıt, Marmaris'e ekim ayında 5 kruvaziyer ile 5 bin 250 turist geldiğini söyledi.

Marmaris Limanı'nın Türkiye'nin en önemli kruvaziyer limanlarından biri olduğunu vurgulayan Bayazıt, "Ekim ayında limana Mein Schiff 3, Minerva, Silver Spririt, Silver Sloud ve Celestyal Crystal isimli kruvaziyerler demirledi. Bu gemilerle ilçeyi çoğu ABD'li, İngiliz ve Alman 5 bin 250 turist ziyaret etti." değerlendirmesinde bulundu.

"Mein Schiff 3" ve "Minerva" kruvaziyerlerinin Marmaris'e ilk kez geldiklerine dikkati çeken Bayazıt, bu nedenle gemi yolcularını törenle karşıladıklarını bildirdi.

Esnafın yüzünü güldürdü

Bodrum'da restoran ve butik otel işletmeciliği yapan Ramazan Aydınlı, ekim ayında gelen kruvaziyerlerle turizm hareketliliğinin yaşandığını dile getirdi. Turist sayısı düşük olsa da kurvaziyerlerle gelen yolcuların ilçede alışveriş yaptıklarını ve esnafın yüzünü güldürdüğünü belirten Aydınlı, "Kruvaziyerlerin daha fazla gelmesi Bodrum açısından da çok önemli. İnşallah önümüzdeki yıl daha da fazla gelerek ilçemize faydalı olacaklarını düşünüyorum." dedi.

İlçeye gelen turistlerin özellikle hediyelik eşya aldıklarını ifade eden Aydınlı, "Turistler özellikle ilçeden hediyelik eşya almadan gitmiyorlar. Buranın yiyeceklerine de çok önem gösteriyorlar. Burada dinlenip tarihi ve turistik yerlerini gezip gidiyorlar." diye konuştu.

Bodrum Cumhuriyet Caddesi'ndeki restoran işletmecilerinden Macit Oğuzata, ilçeye gelen kruvaziyerlerin işletmeci olarak çok olumlu etkilerini gördüğünü anlattı.

Gemilerin çarşının temposunu ikiye katladığını ifade eden Oğuzata, "Bunun da işimize doğru oranda yansıdığını düşünüyorum. Keşke bu gemilerin sayısı artsa. Şuanda Bodrum'da 20 derece sıcaklık var. Bu gemiyle gelen turistlerin çoğu 70 yaş üstü olduğu için bu havaları daha çok seviyorlar. Sezonun uzatılması için bir takım çalışmalar yapılabilir." ifadesini kullandı.

Gemi turlarının kış aylarında da yapılması gerektiğine işaret eden Oğuzata, kruvaziyerlerin bir, iki günlük seferlerle ilçeye geldikleri takdirde kış turizmini canlandıracağını kaydetti.

Oğuzata, ekim ayında gelen son gemilerin bile işlerini ikiye katladığını belirterek, ilçe esnafının da kruvaziyerlerden memnun olduğunu söyledi.

Özellikle pazartesi ve perşembe günleri ilçeye gelen gemiler için ayrı bir hazırlık yaptıklarına değinen Oğuzata, "Restoran işiyle uğraşıyorum. Hiç düşünmeden mutfak maliyetlerini arttırarak stoklarımızı artırarak o güne hazırlandık. Yanılmadığımızı da gördük. Ciddi anlamda işlerimizi etkiledi." dedi.




Kaynak: Haberler.com
Eklenme tarihi: 03.11.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 OMSAN Lojistik A...
 ADAFARM Su Ürünle..
 AYKOP Gemi
 İZMAİL Kumanya
 LALE Denizcilik
 TURGUT REİS Deniz..
 APM Denizcilik Na..
 HACIÖMEROĞLU Deni..
 LUNA Roro
 İSTANBUL34 Vap. H..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim