Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
'Denizcilik kuruluşlarını insan kaynakları ayakta tutar'
KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, “İnsan kaynakları departmanı, geminin çalıştığı bölgeye hâkim nitelikli insan gücünü seçip istihdam edemiyor, sorunları raporlayıp firmaya hukuki desteği de sağlayamayınca sorunlar başlıyor” dedi.

Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER) tarafından düzenlenen Deniz İş Kanunu konulu seminer 22 Aralık Perşembe günü denizcilik sektörünün yoğun katılımıyla gerçekleşti. Seminerde TCG Fora Hukuk Bürosu Avukatları Mitat Tombak ve Sinan Güzel tarafından Deniz İş Kanunu, yabancı bayraklı gemilerde yaşanan sigorta problemi, yönetmelik değişikliği ve zorunlu bireysel emeklilik sistemine ilişkin sunumlar gerçekleştirildi.



Deniz İş Kanunu, Deniz İş Sözleşmesi ve İşe Alım, Armatör ve Gemiadamı Cephesindeki Yaptırımlar, Gemiadamları Yönetmeliği Değişikliği ve Bireysel Emeklilik sistemine ilişkin detaylı değerlendirmelerin yapıldığı seminere KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, KOSDER Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Dandin ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, denizcilik sektörü ve gemi işletmeciliğinde ağırlıklı olarak insana bağlı bir çalışma düzeni olduğunu belirterek denizcilik sektörünün diğer sektörlerden farklı olarak kendine has dinamiklere ve hukuka sahip olduğunu belirtti.

Sektörde yaşanan can ve mal zayiatlarına yol açan hataların büyük çoğunluğunun insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken Çakır, “Yine gözlemlerimize göre yaşanılan olaylardan insanların yeterince ders çıkarmadığını ve tecrübelerini paylaşamadığını görüyoruz. Bu da aynı hataların tekrarlanmasına sebebiyet veriyor. Bizim tarihten çıkardığımız derslere baktığımızda bunun insanın kendini yetiştirmesine bağlı olmasının yanında işletmelerde de insan kaynağı yönetiminin de yeterli ve düzgün yapılmadığı yönünde. Esasen bu sorunlarımız çok taraflı sorunlardır. MLC çıktıktan sonra gemiadamları açısından baktığımızda bir korunma sağlandığı ve şikâyetlerin büyük oranda azaldığı gözleniyor. Fakat işletmeler ve armatör tarafına baktığımızda gemilerde gemiadamı kaynaklı ortaya çıkan kazalar, kusurlar, sorunlar, olumsuzluklar bir yaptırıma tabi değil. Burada hukuki bir boşluğun olduğu ve bunun da armatörün aleyhinde işlediği bir sistem mevcut. Ben burada bir atasözümü değiştirip kendi durumumuza uyarlayarak “Balık işletmelerden kokar” diyorum. Bana göre de işletmelerde en önemli bölüm İnsan Kaynakları departmanıdır. Yani insan kaynakları departmanı gemisinin özelliklerine uygun, geminin çalıştığı bölgeye hâkim nitelikli insan gücünü seçip istihdam edemiyor ve gemide karşılaştığı sorunları da raporlayıp gerekli hukuki desteği firmaya sağmadığı müddetçe firmalarımız bu sorunları yaşamaya devam edecektir.” İfadelerini kullandı.

Armatör firmalarında görevli personel müdürlerinin gemilerde yaşanan olumsuzluklara karşı temel hukuki dayanaklara hâkim olması ve akabinde firmaya gerekli hukuk desteğini kazandıracak kabiliyette olması gerektiğine dikkat çeken Salih Zeki Çakır, düzenlenen seminerin bu açıdan sektör paydaşlarına katkı sağlayacağını ümit ettiğini belirterek TCG Fora Hukuk Bürosuna ve katılımcılara teşekkür etti.




Kaynak: Denizhaber.com
Eklenme tarihi: 30.12.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DALYA-H Shipping
 ECE Gemi İnşaa
 BEKIR SENGUL Ship..
 CK Shipping
 PLUTO Dalış Merk.
 MED MARİNE HOLDİN..
 KARYAT Karadeniz ..
 TRANSAL Denizcili..
 AGS Union İnşaat ..
 TURCOBOSFOR Dnz T..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim