Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Mart 2024
Haber
Anket
Çanakkale’de destan yazan iki gemi
Bugün Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102'nci yıldönümü. Başta Çanakkale olmak üzere yurdun birçok bölgesinde yapılan tören ve programlarla Şehitlerimiz anıldı ve Çanakkale zaferimiz kutlandı.

Dünyanın en zorlu kara ve deniz çarpışmalarının yaşandığı Çanakkale Savaşları’nın sembol iki gemisi Nusret ve Muavenet-i Milliye gemilerinin kahraman askerlerinin evlatları, bir araya geldi.

120 metrelik Goliath zırhlısını Çanakkale Boğazı’na gömen 74 metrelik Muavenet-i Milliye’nin komutanı Yüzbaşı Ali Haydar Öztalay, ‘Bu benim elim değil Fatma anamızın eli’ diyerek, dibine kadar sokulduğu dev gemiye 3 torpidoyu göndermiş.



Çanakkale önlerinde bekleyen İngiliz Kraliyet Donanması’nın en büyük zırhlısı HMS Goliath’a adeta bir intihar saldırısı düzenleyerek üç torpido ile batıran Yüzbaşı Ali Haydar Öztalay’ın kızı Esin Öztalay, “Babam ömrünü Vatana hizmete adayan, yaptıklarıyla övünmeden çalışan bir askerdi. Bizi de aynı vatan sevgisi ile yetiştirdi” dedi. Döktüğü 26 mayın ile 1. Dünya Savaşı’nın uzamasını ve İstanbul’un işgalini önleyen Nusret mayın gemisinin komutanı Yüzbaşı İsmail Hakkı Beyin torunu Mehmet Gündoğdu’da sadece 18 Mart’ta değil yılın her günü dedesinin kahramanlığını hatırladığını belirtti.



En büyük armada

Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları’nın üzerinden 102 yıl geçmesine rağmen Türk askerinin kazandığı büyük zaferler dünya savaş tarihindeki yerini halen koruyor. Mart 1915’te o ana kadar kurulan en büyük armada (çıkarma yapmak için oluşturulan özel donanma) ile Çanakkale önlerine gelen düşman kuvvetleri, beklemedikleri bir direniş ile karşılaşınca geri çekilmek zorunda kalmışlardı.

Mayın dökme gemisi Nusret’in 7 Mart gecesinde döşediği 26 mayın ile büyük yara alan yenilmez armada, Türk topçusunun isabetli atışlarıyla da yok olmanın eşiğine geldiği için yenilgiyi kabul etmişti. 25 Nisan’daki kara harekatında da kendi hayatlarını Anadolu’nun korunmasına adayan Mehmetçik tarafından durdurulan düşman kuvvetlerine bir büyük darbe yine beklemedikleri anda küçük bir gemi olan Muavenet-i Milliye’den geldi.



74 metre boyuna rağmen etkili silahı sadece torpido olan Muavenet-i Milliye, 13 Mayıs gecesi 120 metrelik HMS Goliath’ı batırdı. Geminin torpido komutanı Yüzbaşı Ali Haydar Öztalay’ın kızı Esin Öztalay, Çanakkale Savaşları’nın yıldönümünde duygularını anlattı.

‘Fatma anamızın eli’ deyip torpili yolladı

Babasının çok alçakgönüllü olduğunu söyleyen 78 yaşındaki emekli öğretmen Esin Öztalay, şunları söyledi:

“Bize sadece torpidoları nasıl ateşlediği anlattı. Ölümü göze alarak işgalci gemiye yaklaşmışlar ve babam ‘Bu benim elim değil, Fatma Ana’nın eli’ diyerek ateşlemiş. O anda dev bir geminin yanına kendisini savunamayacak küçük bir gemiyle yaklaşmak bile büyük cesaret istiyormuş. Ama içlerindeki vatan ve millet sevgisi ölümü bile göze almalarını sağlamış. Bizi de bu sevgiyle büyüttü. Babam aynı Atatürk gibi kendini hiç övmezdi. Emekli olduktan sonra da aynı görev bilinci ve milletine hizmet etme sevdasıyla İzmit Belediye Başkanlığı yaptı. Bize öğrettiği Çanakkale ruhuyla geleceğe umutlu bakıyorum.”



Nusret’in komutanı Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’in torunu Mehmet Gündoğdu, Muavenet-i Milliye gemisinin komutanı Yüzbaşı Ali Haydar Öztalay’ın kızı Esin Öztalay dedelerinin kahramanlıklarını anlattı.

Çanakkale’yi geçilmez yapan gemi: Nusret



Döktüğü 26 mayın ile tarihi değiştiren Nusret gemisinin komutanı İsmail Hakkı Bey’in torunu Mehmet Gündoğdu dedesini anlattı: “Dedemin, Erenköy Karanlık limandan döktüğü mayınlar aydınlık günler yaşamamızı sağladı. Dedem de gidip dönmemeyi göze alacak kadar gerçek bir vatansever olarak tarihe geçtiği için gurur duyuyorum. Bu ruhu yaşatmaya çalışıyorum.”




Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 18.03.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ARAS Gemi Kurtarm..
 SAN-MAR Denizcili..
 ERK Denizcilik
 M&M
 SINKO Internation..
 ARIF KALKAVAN
 VERA Denizcilik
 YALOVA Sualtı Su ..
 ATASOY Grup Deniz..
 KEVSER Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim