Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Nisan 2024
Haber
Anket
Sinop'ta 'bir usta bin usta' model gemi kursu
Sinop'ta "Bir Usta Bin Usta" isimli "Model Gemi Yapımı" kursu açıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Anadolu Sigorta organizesinde gerçekleştirilen, ülke genelinde kaybolmaya yüz tutan meslekleri canlandırmak ve yeni usta adayları yetiştirmek için hayata geçirilen Bir Usta Bin Usta Projesi kapsamında Sinop’ta model gemi yapımı kursu açıldı.



Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teknik danışmanlığı ve Anadolu Sigorta’nın sponsorluğunda gerçekleştirilen ve kaybolmaya yüz tutan bazı mesleklere olan ilgiyi artırmayı, bu meslekleri yeniden canlandırmayı amaçlayan, ‘Bir usta bin usta’ projesi kapsamında Sinop’ta model gemi yapımı kursu açıldı. Sinop’ta Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Anadolu Sigorta ve Sinop Kültür Turizm Derneği katkıları ile açılan, yaklaşık 4 buçuk ay sürecek ve 520 saati kapsayacak olan kursun eğitmenliğini Ülgen Kotra sahibi Doğan Ülgen yapıyor. Kursta, kursiyerlere el yapımı tekne maketi yapımı konusunda eğitimler verilecek.



Açılışta bir konuşma yapan Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Cemalettin Kaya, Bir usta bin usta projesinin, Sinop için büyük anlam ifade eden model gemi yapımı alanında uygulamaya konulmasının çok yerinde bir karar olduğunu ifade etti. Kaya; “Bu bir usta bin usta projesini Sinop’umuza en yakışan sektör olan gemi maketçiliği sektörü ile uygulamaya koyuyoruz. Bu faaliyeti Sinop Kültür ve Turizm Derneği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ile birlikte Anadolu Sigorta sponsorluğunda yapmaktayız. Kursiyerlerimiz, Sinop cezaevinde mahkum hayatı yaşayanların el emeği ile oluşturduğu ve Sinop’a da bir sektör olarak bıraktığı maket gemi işlemini yapacaklar. Bu anlamda açılışını yaptığımız bu kursumuzun hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.



İLERLEYEN YILLARDA FARKLI PROJELERİN HAYATA GEÇECEĞİNE İNANIYORUZ

Kendilerine sunulan model gemi yapımı kursu projesini büyük bir memnuniyetle kabul ettiklerini belirten İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili İrfan Göz ise projenin ilerleyen yıllarda farklı sektörlerde de gerçekleşeceğine inandıklarını söyledi.



Göz; “Bugün açılışını yapacağımız kurs, Kültür Bakanlığı ve Anadolu Sigorta ortaklığında yapılmaktadır. Tabiki mali ayağında da Turizm Derneğimiz bu işi üstlenmiştir. Bu proje bize geldiğinde biz, bu projeyi seve seve kabul ettik. Çünkü, Sinop’un kültürel zenginlikleri çok. Sadece bir maket kotra yapımcılığı değil. Bu sebeple bu kültürlü şehirde, projenin devamının geleceğini düşündük. Bu kurs, Sinop’a has, el emeği göz nuru olarak üretilen ve şu anda da ustalarımızın yanlarında çırak bulmaya zorlandıkları unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden bir tanesi. Bu anlamda kursumuz, sadece bir kurs olma özelliğinin dışında, unutulmaya yüz tutmuş kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarma adına da önemlidir diye düşünüyorum. Bu kurstan mezun olacak kursiyerlerimiz, sadece bu mesleği öğrenmekle kalmayacak, kurs neticesinde bir meslek de edinmiş olacaklar. Kotracılık biliyorsunuz 1940’lara dayanan bir meslek. Bir rivayete göre 1940’lı yıllarda ilimizde tarihi cezaevimizde yatan mahkumlar içerde yaptıkları el emeği göz nuru kotraları sivil hayatlarında da yapmaya devam etmişlerdir. Neticede burası turistik bölge ve doğal bir liman. Limana gelen gemilerdeki turistlere bunları satarak bir sektör oluşturmuşlar ve bu sektörde günümüze kadar gelmiştir. Bu kursu veren arkadaşımız da Kültür Bakanlığımızın tescilli eğiticisidir. Bu geleneği gelecek kuşaklara aktarılması noktasında hocamız da büyük emek veriyor. Kursumuz yaklaşık 4 buçuk ay sürecek ve 520 saati kapsayacak. Kurs sonunda kursiyerlerimize halk eğitim merkezi onaylı belgeler verilecek. Ayrıca buradan mezun olacak arkadaşlarımızı da kurs hocamızın kendisinin belirleyeceği yerlerde istihdam edileceği hususunda da kendisi ile görüşmemiz var. Yanı bu kursu bitirecek olan arkadaşlarımız ayrıca bir meslek sahibi olmuş olacaklar. Tüm bunların yanında ben bu mesleğe devam edeceğim diyenlere Anadolu sigorta kredi imkanı sunacaktır” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, protokol üyeleri tarafından model gemi yapımı kursunun açılış kurdelesi kesildi. Program model gemi yapımı kursunun gezilmesi ve ikramlarla sona erdi.




Kaynak: ayancikgazetesi
Eklenme tarihi: 21.04.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GİRİT Yatcilik
 ADAMARİN Tur. Taş..
 MEHTAP Denizcilik
 LCM ROTA Denizcil..
 LALE Denizcilik
 BERGEN Denizcilik
 ADAMOĞLU Denizcil..
 ERK Denizcilik
 AKINTÜRK Ltd. Şti..
 ÜNLÜ Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim