Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Batan Costa Concordia'nın kaptanına 16 yıl hapis
Ocak 2012'de cruise gemisi Costa Concordia'nın batmasına ve 32 kişinin ölümüne yol açan Kaptan Francesco Schettino 16 yıl hapis cezası aldı.

Schettino, ilk olarak 2015'te gemi batırmak, kasıtsız adam öldürmek ve batmakta olan gemiyi yolculardan önce terk etmek suçlarından 16 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.



Schettino karara itiraz etse de geçen yıl İstinaf Mahkemesi cezayı onaylanmıştı. İtalyan yargı sisteminin nihai karar mercii olan Yargıtay da dün Schettino'nun mahkumiyetini onayladı.

Yargıtay Schettino'yu, kasıtsız adam öldürmekten 10 yıl, gemi batırmaktan 5 yıl ve gemiyi terk etmekten 1 yıl olmak üzere 16 yıl hapse mahkûm etti.

Yargılama sürecinde önce ev hapsine alınan, ardından ev hapsi de kaldırılarak tutuksuz yargılanan Schettino, mahkumiyet kararının kesinleştiğinin açıklanmasının hemen ardından Roma'daki Rebibbia cezaevine giderek teslim oldu.

4,252 kişi taşıyan Costa Concordia gemisi, 13 Ocak 2012'de Giglio adası açıklarında kayalıklara çarparak yan yatmış, olayda 32 kişi hayatını kaybetti.

Kaptan Schettino'nun, "gösteriş" amacıyla adaya fazla yaklaşarak geminin kayalıklara çarpmasına neden olduğu iddia ediliyordu. Kaptan ayrıca, hemen alarm vermemekle ve yolcuların güvenli şekilde tahliyesini sağlamamakla da suçlanıyordu.

'Kaptan Korkak' olarak anılıyordu

Schettino'nun gemi henüz boşaltılmamışken bir can kurtaran botuna binerek kaçtığı da ortaya çıkmıştı. Schettino ile Sahil Güvenlik arasında bu sırada yapılan görüşmenin kayıtları basına sızdı.



Kayıtlarda, Sahil Güvenlik komutanının Schettino'ya küfürlü bir ifade de kullanarak "Hemen gemiye dön. Bu bir emirdir" dediği, Schettino'nunsa bu emre direndiği duyuluyordu. Schettino bu yüzden "Kaptan Korkak" olarak anılıyordu.

Kaptan Schettino ise kendisinin günah keçisi haline getirildiğini, kazada ve ölümlerde organizasyon ve iletişim sorunlarının da etkili olduğunu iddia etti.

Schettino, aslında yaptığı manevralarla binlerce kişinin hayatını kurtardığını da öne sürüyordu.

Schettino'nun avukatları Yargıtay'ın dünkü kararının ardından itiraz için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmayı düşündüklerini açıkladı.




Kaynak: BBC
Eklenme tarihi: 13.05.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AREL Denizcilik
 SUNSAİL
 LIGHTTOURS Seyaha..
 ALİDAŞ Liman İşle..
 ATLANTİK Deniz ve..
 BURTRANS Shipping
 DENTAŞ Denizcilik
 DELTA Marine Yach..
 DEEP Maritime
 AKAR Deniz
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim