Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
‘Yenikapı 12’ denizle buluştu
Marmara Denizi’nde 1200 yıl önce ticaret yapan ‘Yenikapı 12’nin replikası dün bir kez daha Marmara sularındaydı. İlk seferine çıkan gemi, yüzyıllar önce taşınan amforalar yerine konulan taşlarla yolculuk yaptı



İstanbul Üniversitesi ile RMK Tersanesi’nin yeniden yaptığı 1200 yıllık Yenikapı 12 gemisi, ilk testlerini başarıyla geçti. Marmaray çalışmaları sırasında Yenikapı’daki Antik Teodosius Limanı’nda bulunan ahşap gemi aslına sadık kalınarak meşe ve kestane ağaçları kullanılarak yapıldı. Milliyet, geminin ilk seyrinde güvertede yer alan tek gazete oldu.

Yenikapı 12’nin denize indirilmesi törenine İstanbul Üniversitesi Yenikapı Batıkları Projesi Başkanı Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, Yenikapı Kurtarma Kazıları Başkanı ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan, RMK Marine Tersanesi Yat Bölümü Müdürü Özgür Numan, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat, İstanbul Üniversitesi öğrencileri ve tersane işcileri katıldı.

Projeyle ilgili konuşan Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, “Avrupa Birliği çalışması olan LİMEN başlıklı projeden sağladığımız bu fonla çalışmalara başladık. Geminin Kırım’dan getirdiği yükle battığını düşünüyoruz. Omurgasını o yıllardaki gibi meşeden, kaplamalarını da kestane ağacından yaptık. Kıyı ticareti yapan tek direkli gemiyi 1200 yıl sonra canlandırmak gurur verici. RMK Tersanesi ince ve özenli bir işçilikle Yenikapı 12’yi denizlere kavuşturdu” dedi.

2018’de Marsilya’ya

Yrd. Doç. Dr. Işıl Kocabaş başkanlığındaki ekibin 2 yılda yaptığı Yenikapı 12, daha sonra denize indirildi. Geminin ilk seyri başarıyla gerçekleşirken, o dönemin yükü olan amforaların yerine taşlar konuldu. İlk seyirden sonra gemi Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek. Gemi 2018’de Marsilya’daki Uluslararası Gemi ve Tekne Arkeolojisi Sempozyumu kapsamında ikinci yolcuğunu yapacak.

37 gemiden biri

Antik Teodosius Limanı’ndaki 37 batık gemiden biri olan Yenikapı 12, Prof. Dr. Ufuk Kocabaş’ın girişimleriyle canlandırıldı. Dünyanın en büyük batık gemi koleksiyonundan birini yeniden yapan İstanbul Üniversitesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü, RMK Tersanesi, İ.T.Ü Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi ve İ.Ü Orman Fakültesi ile işbirliği yaptı.





Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 06.10.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GUNGOR Shipping
 DEVAL Denizcilik
 BORLU Çevik Akary..
 ÇAĞLAR Denizcilik
 YAMAN Denizcilik
 USTAOĞLU Denizcil..
 EDO TURİZM
 RİMİT Denizcilik
 SEACOR INTERNATIO..
 ALESTA Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim