Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
Ahmet Arslan: Türkiye, dünya denizciliğindeki yerini sağlamlaştırdı
Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Deniz Ticaret Odaları Konsey Toplantısı, Ankara'da TOBB binasında gerçekleştirdi.

Toplantıya, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere, UDHB Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Deniz Ticareti Genel Müdürü Durmuş Ünüvar, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Hızırreis Deniz, TOBB Başkan Yardımcısı Halim Mete ile birlikte bakanlık ve sektör temsilcileri katıldı.



Hisarcıklıoğlu, TOBB İkiz Kuleler'de düzenlenen Deniz Ticaret Odaları Konseyi Toplantısı'ndaki konuşmasında, hükümetle istişarelerinin olumlu sonuçlar verdiğini ve TOBB "nefes kredisi"ni çıkardıklarını ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, küresel ve acımasız rekabetin, en üst seviyede görüldüğü sektörün denizcilik olduğunu belirterek, "Türk denizciliği, son dönemde uygulanan doğru politikalarla, iyi bir ivme yakaladı. ÖTV'siz yakıt uygulaması sayesinde kabotaj taşımacılığı canlandı. Deniz ticaret filomuz büyüdü. 10 sene evvel dünyada 19. sıradayken, geçen sene 15. sıraya yükseldik. Deniz yolu ile yaptığımız ihracat tutarı 17 milyar dolardan 80 milyar dolara ulaştı. " ifadelerini kullandı.

"Denizcilik Sanayi Strateji Belgesi hazırlamalıyız"

Gemi inşa sektörünün 5. bölge teşvikleri sayesinde nefes aldığını belirten Hisarcıklıoğlu, "Denizcilik Sanayi Strateji Belgesi hazırlamalıyız. Böylece Türkiye Sanayi Stratejisi içinde, gemi inşa ve yan sanayilerimiz de stratejik sektörler arasına dahil olabilecek." dedi.

Hisarcıklıoğlu, denizcilik sektörünün canlılığı ve işlerliğinin korunması gerektiğini işaret ederek, artan ticaret hacminin, yabancı taşıma şirketlerine yarayacağını vurguladı.

Son bir senede navlun için ödenilen paranın, 10 milyar dolara yakın olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin gemi ekipman ihracatı 50 milyon dolar. Avrupa'daki 22 bin gemi ekipmanı firması, 241 bin kişiye istihdam sağlıyor ve 12 milyar avro ihracat yapıyor. Sadece ticari gemi inşa eden 300 Avrupalı işletmenin ulaştığı toplam üretim değeriyse 35 milyar avro. 500 milyar dolar ihracat hedefine uygun şekilde, gemi inşa sanayimizi, deniz taşımacılığını, limanlarımızı desteklemeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Denizcilik sektörünün Türkiye'nin yıldız sektörlerinden biri haline geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:

"Gemi inşa sanayinde, dünyada tanınan marka haline geldik. Her türlü gemiyi anahtar teslim yapacak durumdayız. Gemi inşa sektöründe, tek bir askeri geminin yerli olarak inşa edilmesinden devletin sağladığı tasarruf 300 milyon avro. Deniz filomuzu, tersanelerimizi, gemi sanayimizi güçlendirmeliyiz. Gemi filosunu geliştirmenin yolu da önce tersanelerimizi güçlendirmekten geçiyor. Deniz filomuzu yenilemek için, yeni imkanlar, destekler gerekiyor. Rusya ile artan ticaretimizi dikkate alarak, koster filomuzu yenileme projesi öncelikle devreye alınmalı. Sektörümüzün büyümesi önünde en büyük sıkıntı, hala finansman temininde. Kolay bayraklı gemiler finansa daha rahat ulaşıyor. Bu konuda mevzuat ve uygulamalarla ilgili yapılabilecekler var. Deniz turizmi konusunda alacağımız çok yol var."

'Türkiye, dünya denizciliğindeki yerini sağlamlaştırdı'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise Türkiye'nin son 15 yılda dünya denizciliğindeki yerini sağlamlaştırdığını vurgulayarak; 'Son 15 yılda, yat üretiminde dünyada önemli bir yere gelmiş, tersaneciliğini tüm dünyaya yaymış, AB standartlarını yakalamış, denizcilikte lider konuma gelmiş bir Türkiye'den bahsediyoruz' dedi.

Türkiye'nin denizci bir başbakana sahip olmasının avantaj olduğunu dile getiren Arslan, denizciliğin her alanında geliştiğimizi söyledi.

'Tersane sayımız 37'den 79'a çıktı'

15 yılda gemi inşa sektöründe yatırım miktarının 2.8 milyar dolar olduğunu belirten Aslan; 'Tersane sayımız 37’den 79’a çıktı. Özellikle 2008’den beri dünyanın bu sektörde yaşadığı kriz düşünülünce bu artış önemli. Gemi geri dönüşüm tesisi 23’ü buldu. Çevreci bir şekilde dünyanın öngördüğü bütün standartlara sahibiz.” şeklinde konuştu.






Kaynak: Deniz Haber Ajansı
Eklenme tarihi: 28.12.2017




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ATLANTİK Deniz ve..
 MASTER Petrol
 METE KARDEŞLER De..
 MERSİN Deniz ve T..
 MİRAGE Hotel
 AGS Union İnşaat ..
 BEKO Ticaret A.Ş.
 DOĞANBEY Denizcil..
 KALE Grubu
 ER-MAR Denizcilik..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim