Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
İstanbul’a yüzen elektrik santrali
İstanbul’da kış aylarında doğalgaz tüketiminin artmasına bağlı olarak meydana gelen elektrik kesintilerinin önüne geçmek için Yenikapı açıklarına kamu tarafından yüzer elektrik santrali yapılacak. Projenin bedeli 249 milyon lira.



Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ) tarafından kurulacak 240 megawattlık mobil/yüzer elektrik santrali projesi için Çevre ve Şehircilik Başkanlığı'na Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusu yapıldı. Başvuru dosyasında yüksek enerji ihtiyacı nedeniyle meydana gelen kesintiler sonucunda Yenikapı açıklarında demirlemesi öngörülen santralin sadece bu bölgenin enerji ihtiyacı için konumlandırılacağı belirtildi.

Dosyadaki bilgilere göre proje kapsamında kullanılacak yüzer santral gemi Yenikapı mevkiinde, deniz üzerinde konumlandırılacak. Santralde üretilecek enerji, TEİAŞ 1. Bölge Müdürlüğü Yenikapı Trafo Merkezi aracılığıyla ulusal şebekeye verilecek.



GEMİYE MONTE EDİLECEK

Başvuru dosyasında ısınma amaçlı doğalgaz kullanımının yaygınlaşması ve soğuk geçen kış aylarında tüketimin had safhaya ulaşması nedeniyle elektrik üretimine ayrılan doğalgaz arzının kesintiye uğrayabildiğine dikkat çekilerek “Bu durumun elektrik arz güvenliğini tehlikeye sokmaması için zaman zaman EÜAŞ'a ait çift yakıtlı kombine çevrim santralleri motorin ile çalıştırılmaktadır.

Buna rağmen Marmara Bölgesi ve özellikle İstanbul iletim ve dağıtım sisteminin mevcut durumu itibarıyla bu riskle daha fazla karşı karşıya kalmaktadır. Arz güvenliğinin önemine binaen EÜAŞ tarafından Yüzer Elektrik Santrali'nin yapımı söz konusu olmuştur” denildi. Bu amaçla 4 adet gaz türbini-generatör seti ve yardımcı sistemlerinin uygun büyüklükteki ambarlı kuru yük gemisine veya kargo gemisine monte edilerek 240 megawatt mobil/yüzer elektrik santrali kurulmasına karar verildiği açıklandı.



YILDA 1500 SAAT

Gaz türbinleri kullanılarak projelendirilecek yüzer santralin, yılda 1500 saat çalıştırılarak özellikle kış aylarında doğalgaz arzında sıkıntı yaşanması durumunda bölgesel yük ihtiyacının karşılanmasına ve sistem kısıtlarının kaldırılmasına katkı sağlayacağı ifade edildi. Bu şekilde ulusal sisteme 360 milyon kilowatt saat katkı sağlanmasının planlandığı belirtildi.

EN YAKIN TERSANEDE YAPILACAK

Projenin demontaj ve montaj aşamalarının Türkiye sınırları içerisinde ve kullanılacak türbinlerin konumları itibariyle en yakın tersanede gerçekleştirileceği kaydedildi. Dosyada yer alan bilgileri göre yüzer santral, doğalgaz temininde sıkıntı yaşanması durumunda motorin ile işletilecek. Gemi tankeri veya karadan bağlantı yoluyla motorin ikmali yapılacak. Doğalgaz bulunan noktalarda ise karadan doğalgaz boru bağlantısı gerçekleştirilecek. Projenin ekonomik işletim süresi 20 yıl olarak belirlendi.




Kaynak: Sözcü
Eklenme tarihi: 16.03.2018




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 HOLIDAY Yachts
 YAKAMOZ Denizcili..
 EN-KO Denizcilik ..
 MERYEM ANA Deniz ..
 EFEMAY Denizcilik..
 INTERGLOBAL Deniz..
 SKY MARIN Yacht A..
 ŞAHİNOĞULLARI Den..
 GÜNDEM Denizcilik..
 ERK Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim