Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Hürmüz’e çifte yığınak
Batı ülkeleri, Basra Körfezi’nde gemi seferlerinin güvenliği için uluslararası devriyeyi gündeme aldı.

ABD Savunma Bakanlığı Basra Körfezi’ne gönderilen savaş gemilerinin fotoğraflarını paylaştı.

Ortadoğu’da petrol ticareti üzerinde hâkimiyet kurma mücadelesinin merkez üssü konumundaki Hürmüz Boğazı’nda askeri önlemler artıyor. ABD ve İngiltere, “İran tehdidini” gerekçe göstererek bölgede bulunan gemilerinin donanmaları tarafından korunacağını duyurdu.



ABD Savunma Bakanı Mark Esper önceki gece yaptığı açıklamada, “İran’ın bölgedeki gemilere el koymasını” gerekçe göstererek “Amerikan bayraklı gemilere ABD donanmasının eşlik edeceğini” bildirdi. ABD’de Başkan Donald Trump yönetiminin İran’la yapılan uluslararası nükleer anlaşmadan (JCPOA) tek taraflı olarak çekilmesi ve bu ülkeye yaptırımlar uygulamaya başlamasının ardından yükselen tansiyonda, karşılıklı askeri hamleler üst üste gelmişti. ABD, müttefikleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne karşı “İran’ın saldırgan hamlelerde bulunduğu” iddiasıyla bölgedeki askeri varlığını artırmıştı.

Esper’inkine benzer bir açıklama da İngiliz Savunma Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık açıklamasında, Kraliyet Donanması’nın Hürmüz Boğazı’ndaki İngiliz bandıralı gemilere eşlik edeceği belirtildi.

Gözler Londra’da

İngiltere bu ay başında Suriye yaptırımlarını gerekçe göstererek Cebelitarık’ta bir İran petrol tankerine el koymuştu. İran ise geçen hafta Hürmüz Boğazı’nda bir İngiliz gemisini alıkoymuştu.

Bölgede gemi seferlerinin güvenliği için uluslararası devriye çalışmaları ise sürüyor. Konuyla ilgili hem ABD hem de Avrupa Birliği hazırlık yaparkan İngiltere’de yeni kurulan Boris Johnson hükümetinin hangi tarafla ortak hareket edeceği netlik kazanmadı. ABD Savunma Bakanı Esper ise Avrupa’nın girişiminin kendilerininki için tamamlayıcı nitelikte olduğunu söyledi.

Tahran cephesindense ABD ve İngiltere’ye yönelik sert açıklamalara yenisi eklendi. İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in Güvenlik Danışmanı Hüseyin Dehgan, iki ülkeyi olası bir savaş senaryosuna ilişkin uyardı. İngiltere’nin Hürmüz Boğazı için sunduğu devriye teklifinin Londra için öngörülmeyen sonuçlar doğuracağını belirten Dehgan, “Hürmüz ya herkes için güvenli bir geçiş yeri olur ya da kimse için olmaz” dedi.



Kaynak: Cumhuriyet
Eklenme tarihi: 26.07.2019




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MERSİN Deniz ve T..
 MERİÇOĞLI-1 Yat I..
 ÇETİNKAYA Denizci..
 GÖKALP Denizcilik
 PASİFİK Denizcili..
 ATLANTİS Deniz Na..
 LIGHTTOURS Seyaha..
 MİLENYUM Denizcil..
 DENİZSAN
 ÖZKIRAÇ Ltd.
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim