Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
Somali'de korsanlık neden yaygın ?
Bir zamanların en önemli gündem maddelerinden biri hiç şüphesiz Somalili korsanlardı. Somali’deki iç savaşın ardından özellikle 2005 yılıyla birlikte artan korsan saldırıları geniş bir alana yayıldı. Hindistan ve Maldivlere kadar ulaşan Somalili korsan saldırıları ticaret gemileri için adeta kabus haline geldi. Dünya genelindeki ticari taşımacılığın yüzde 90’ını oluşturan deniz taşımacılığı elbette iştah kabartan nedenlerin başında geliyor. Dünya ekonomisine zararı yılda 18 milyar doları aşan korsanlık faaliyetiyle 2011 yılında 170 gemi kaçırılırken 400 milyon dolarlık fidye elde edildi.

Neden korsanlık?

Somali’deki korsanlık faaliyetiyle ilgili çeşitli iddialar da ortaya atılıyor değil. Mesela gemicilik işi yapan firmaların sigorta şirketlerinden para koparmak için bu işi yaptıkları dillendiriliyor. Özel güvenlik şirketlerinin korsanların arkasında olduğu da bir diğer iddia. Korsanlık faaliyetlerinin artmasıyla önemli yükleri taşıyan gemiler özel güvenlik firmalarına milyonlarca dolar ödeyerek güvenli geçiş imkanı sağlıyor.

Yabancı balıkçılar sorunu

Somalililere göreyse korsanlık faaliyetlerinin artmasındaki en büyük neden “Başarısız Devlet” statüsüne gelen Somali’nin kıyı güvenliğini sağlayamaması. Devlet varlığı oluşturamayan Somali’nin kıyıları böylelikle yabancı balıkçıların adeta istilasına uğradı. BM raporlarına göre Somali kıyılarından yılda 500 milyon dolara varan deniz ürünü yabancı balıkçılar tarafından toplanıyor. İlk korsanlar da tam bu noktada yabancı balıkçı tekneleriyle mücadele için ortaya çıktı.

Kimyasal ve radyoaktif atıklar

Somali kıyılarındaki yağma elbette bununla da sınırlı kalmadı. İç savaş nedeniyle oluşan boşluğu fırsat bilen diğer devletler Somali açıklarına milyonlarca ton zehirli atığı boşaltma fırsatı buldular. Kimyasal ve radyoaktif atıklar yüzlerce Somalilinin hayatını kaybetmesine binlercesinin de hastalanmasına neden oldu. Somalili korsanlar bu zehir taşıyan gemilerle de mücadele ederek kıyıları korumaya çalıştılar. Kendilerini “Sahil Güvenlik Güçleri” olarak tanımlayan korsanlar böylelikle Somali halkı tarafından da büyük destek gördüler.



Kaynak: milatgazetesi (Mehmet Baydemir)
Eklenme tarihi: 11.08.2020




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ATLANTİK Deniz ve..
 DUMAN Gemicilik v..
 BİRLEŞİK Denizcil..
 MİNA Denizcilik v..
 DENİZ FENERİ Ulus..
 TEMEL REİS Shippi..
 KONVOY Denizcilik
 ZAS Denizcilik
 DENİZCİLER Turizm
 KARAN Gemi İşl. İ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim