Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Türk mürettebatlı gemiye korsan saldırısı: 1 kişi hayatını kaybetti 15 personel kaçırıldı
Gine körfezi açıklarında içinde 19 Türk mürettebatın bulunduğu konteyner gemisine korsanlar saldırdı. Silahlı saldırganlar bir personeli öldürürken 15 personeli rehin alarak götürdüler. Geminin 3 personelini ise gemide bıraktılar. Kurtulan personelden ikisinin yaralı olduğu bildirildi.



Nijerya'nın Lagos limanından hareket eden, BOREALİS isimli bir İngiliz firmasının mülkiyetindeki Liberya bandıralı M/V MOZART isimli konteyner gemisi 23 Ocak Cumartesi günü Türkiye saatiyle sabah 10:30 sularında Gine körfezi açıklarında silahlı korsanların saldırısına uğradı.



İstanbul merkezli BODEN DENİZCİLİK isimli bir Türk firması tarafından işletilen gemide Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı 19 personel bulunuyordu. Gine körfezinde gemiye saldıran silahlı korsanlar çıkan arbedede geminin Azerbeycan uyruklu 2nci mühendisini öldürdüler, 15 Türk personeli ise yanlarına alarak götürtüler.

Gemi personelinden Başmühendis, 4'ncü kaptan ve Yağcı gemide bırakıldı.

YAŞANANLARI ANLATTI

Korsanların saldırısından kurtulmayı başaran 4. Kaptan Furkan Yaren, olay anına ilişkin yaptığı konuşmada, "Kör bir şekilde seyir yapıyorum. Ben de bacağımdan yaralandım. Hiçbir şey çalışmıyor bir tek radar çalışıyor. Kör topal gidiyorum. Rota verdiler verdikleri rotada götürüyorum gemiyi. Baş mühendisle ben kaldık, bir de yağcı kaldı onun da karnında şarapnel var. İkinci mühendis öldü, 15 kişiyi aldılar ben de götürüyorum gemiyi. Şirketle sürekli haber halindeyiz. Geminin izleme sistemi var oradan takip ediyorlar. Kurtulduk biz ama diğerlerini döve döve aldılar. Şirketten beni arıyorlar sürekli. Uyku tutarsa diye bir şey yapmıyorum kör topal gidiyoruz." ifadelerini kullandı.




CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 2 KEZ TELEFONLA GÖRÜŞTÜ

Türkiye, Nijerya'da deniz haydutlarının Türk gemisine yaptığı saldırıda kaçırdığı mürettebatın bulunması için girişimler başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu an gemiyi götüren 4'ncü kaptan Furkan Yaren ile iki kez telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu arada, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov'u arayarak, öldürülen mürettebat için başsağlığı diledi ve gemi limana yanaştığında cenazenin Azerbaycan’a nakli için çalışmaların derhal başlayacağını aktardı. Geminin, TSİ 09.00'da Gabon'un Port-Gentil Limanı'na ulaşması bekleniyor.

GEMİNİN TSİ 09.00'DA GABON'UN PORT-GENTİL LİMANI'NA ULAŞMASI BEKLENİYOR

Gemi, 3 personelle Gabon'un Port-Gentil Limanı'na doğru hareket halinde bulunuyor. Deniz haydudunun bulunmadığı geminin söz konusu limana Türkiye saatiyle 09.00'da ulaşması bekleniyor.

Gemiyi işleten Boden Denizcilik tarafından Liberya bayrak temsilcisi, bölgedeki deniz haydutluğu faaliyetleriyle ilgilenen Maritime Domain Awareness Trade - Gulf of Guinea (MDAT-GoG), gemi sahibi, sigorta kuruluşu bilgilendirildi, medya ve basın sözcüsü ile iletişime geçildi.

Ayrıca İngiltere merkezli Kriz Yönetimi Merkezi aktif hale getirildi, bilgilendirilen geminin sigortacısının devreye girmesi sağlandı.

TÜRKİYE MÜRETTEBATIN BULUNMASI İÇİN GİRİŞİMLER BAŞLATTI

Türkiye, Nijerya açıklarında deniz haydutlarının saldırısına uğrayan Türk gemisinden kaçırılan mürettebatın kurtarılması için bölgedeki tüm büyükelçilikleri kanalıyla seferber oldu.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geminin 4. Kaptanı Furkan Yaren ile telefonda görüşerek olayla ve gemideki durumla ilgili bilgi aldı.

Çavuşoğlu, geminin ait olduğu şirketin işletmecisi Osman Levent Karsan'la da telefonda görüşerek, başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini iletti, kaçırılan mürettebatın bir an evvel kurtarılması ve evlerine güvenle dönebilmeleri için gerekenlerin yapılacağını vurguladı.

***************** (Ekleme Güncelleme)

BALYOZLARLA 7 SAAT KAPILARA VURDULAR

Korsanların baskını sırasında gemi personeli tarafından korku dolu anlar yaşandı. Korsan saldırısından kurtulamayacaklarını anlayan gemi personeli, kendilerini korunaklı güvenli oda diye bilinen odaya kilitlediler.

Personelin yerini tespit eden korsanların balyozlarla 7 saat boyunca 12 mm'lik sac kapılara vurduğu, daha sonra ise taş motoru ile kapıları kestikleri öğrenildi. Kestikleri kapılarda açılan deliklerden girer girmez ateş etmeye başlarken, geminin ikinci mühendisi bu esnada karnından vurularak hayatını kaybetti.

GEMİ PERSONELİNİN LİSTESİ



Mustafa Kaya - Kaptan
Melih Çetin - 2. Kapt.
Doğancan cengil - 3. Kapt.
Furkan Yaren - 4. Kapt.
Süha Tatlıgül - Başmühendis
Farman Ismayılov - 2. Müh. (Hayatını kaybetti)
Yasin Alper Şeker - 3. Müh.
Gökhan Buran - Elektrik Zabiti
Vedat Aksan - Güverte Reisi
Erdi Erman - Gemici
Halil Gülçür - Gemici
Ünsal Dilsiz - Gemici
Adil Alkan - Gemici
İlyas Baş - Gemici
Mesut Meral - Fiter
Bahadır Yeşilalan - Yağcı
Gökhan Lale - Yağcı
Mustafa Benklioğlu - Aşçı
Hamza Orhan - Güverte Stajeri






Kaynak: www.gemipersoneli.com
Eklenme tarihi: 24.01.2021




Share |




YORUMLARINIZ


temenni
gemici arkadaşların hepsine geçmiş olsun azeri kardeşimizede Allah rahmet eylesin ailesine sabırlar dilerim yaralılara şifaler dilerim inşallah müratabatta birşey olmadan kurtarılırlar inşallah

Yazan: Rüştü Yavuz - 25.01.2021 00:25:56


Koruma
yanlış ctatel seçimi, yeke yerine tünel saklanma alanı olarak seçilmeliydi. konteyner gemilerinde tünelde gemi boyunca su geçirmez kaportalar vardır. korsanlar bir bölmeyi geçse bile diğer kaporta ile karşılaşılacaklar ve personele ulaşmaları çok zor olacaktı. 18 yıldır bu işi yapıyorum ve görev aldığım hiçbir gemide yekeyi ctatel olarak kullanmadım. Allah yardımcıları olsun. Gemiye guard alınmasa dahi hiç değilse askerliğini güneydoğuda yapmış olan benim gibi zabitlere enazından yakın mesafede çok etkili olan yarı otomatik av tüfeklerini o bölgede kullanma yetkisi verilebilir. Buradan tüm denizcilik şirketleri yetkilileri ve devletin ilgili birimlerine seslenmek istiyorum. Biz mücadelemizi veririz, yeterki yasal zemin sağlansın. Gördüğünüz gibi her korsan gemiye el koymuyor kimisi bu şekilde can almaya geliyor. Askerlik hayatında uygun askeri eğitimi almış güverte zabitleri kısa bir oryantasyon eğitimi ile hra için bu donanıma kavuşturulabilir. Gemi limana varmadan öncede teçhizat gemiden aldırılabilir. Lütfen bu önerimi değerlendirin
Yazan: murat öğe - 24.01.2021 21:57:57




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BEYKİM Petrolcülü..
 ALİ RIZA AKSOY De..
 MARMARA Denizcili..
 DENİZ FENERİ Ulus..
 DENSA TANKER İşl...
 YOROZ Agency
 ONUR Deniz Nakliy..
 OCEAN Shipping Ap..
 MARİST Shipping
 MİNERAL den. san ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim