Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Saldırıya uğrayan 'Mozart' isimli geminin 3 personeli Türkiye’ye geldi
Gine Körfezi’nde deniz haydutlarının saldırısına uğrayan M/V Mozart isimli konteyner gemisinin üç mürettebatı Furkan Yaren, İlhan Süha Tatlıgül ve Bahadır Yeşilalan, Türkiye’ye geldi. Gemiciler, İstanbul Havalimanı’nda çalıştıkları denizcilik şirketinin yetkilileri tarafından karşılandı.

Nijerya açıklarında deniz haydutlarının (korsan) saldırısına uğrayan "M/V Mozart" adlı gemiden sağ kurtulan gemiciler Furkan Yaren, İlhan Süha Tatlıgül ve Bahadır Yeşilalan, uçakla İstanbul'a geldi.



Türkiye’nin Gabon Büyükelçisi Nilüfer Kaygısız tarafından uğurlanan üç gemici, Türk Hava Yolları’nın Libreville-İstanbul seferini yapan tarifeli uçuşuyla önceki gün saat 03.30 sıralarında İstanbul’a geldi.

İstanbul Havalimanı VIP Salonu’nda giriş yapan gemiciler, çalıştıkları denizcilik şirketinin yetkilileri tarafından karşılandı.

Korku dolu ve zor anlar yaşayan gemiciler, çıkışta kendilerini bekleyen basın mensuplarına olayı ve sonrasında yaşadıklarını anlattılar.

Geminin 4’üncü kaptanlığını yapan Furkan Yaren, uydu telefonu sayesinde ilk andan itibaren kendileriyle iletişim halinde olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na teşekkür etti.

Yaren, “Uydu telefonuyla sürekli beni aradılar. Şirketimin kaptanlarına çok teşekkür ediyorum. Aileme şu an kavuşacağım inşallah. Türkiye’ye ayak bastım. Türk bayrağını gördüm. Çok mutluyum. İnşallah diğer arkadaşlar da en kısa zamanda ailelerine kavuşurlar” diye konuştu.

“GEMİYİ EN YAKIN YERE EMNİYETLİ BİR ŞEKİLDE GETİRMEYE ÇALIŞTIK”

Korsanların saldırısı sırasında neler yaşandığına ilişkin bir soru üzerine Yaren, “Bizim önceden yapılmış talimlerimiz oluyor. Prosedürlerimiz var. İlk alarm geldiğinde, bunun talim olmadığıydı. Hepimiz apar topar emniyetli bölgeye inmeye başladık. O anda yanımıza ne alabiliyorsak almaya başladık. Emniyet kapılarımızı, balistik kapılarımız kapattık. Orada yardım beklemeye başladık” dedi.

Korsanların kaç kişi olduklarına dair bir rakam veremeyeceğini aktaran Yaren, gemiden korsanların ayrılmasının ardından bulundukları yerden çıkarak emniyetli bir şekilde gemiyi en yakın yere getirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Geminin sistemlerine zarar verildiğini aktaran Furkan Yaren, gemiye varan destek ekibinin hasarları gidermeye başladığını belirtti. Gemide bir meslektaşlarının hayatını kaybetmesiyle ilgili çok üzgün olduklarını söyleyen Yaren şöyle konuştu:

“Olayın sıcaklığıyla pek fazla bir şey de hatırlamıyorum. Yetkili makamlara gerekli bilgiyi verdim. Çok acı bir şey. Burada bir şey anlatmak istemiyorum. İnşallah hayırlısıyla aileme kavuşacağım. Hafif yaralanmam var. Onun dışında pek fazla bir şeyim yok. Sağlığım yerinde çok şükür.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Furkan Yaren, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon konuşmasının hatırlatılması üzerine ise, “Allah ondan razı olsun. Sürekli takip etti. 4 ya da 5 kez iletişim kurduk kendisiyle. Halimizi hatırımızı sordu. İnşallah arkadaşlarımızı da geri getireceğini söyledi kendileri. Bizimle çok ilgilendi” ifadelerini kullandı.

“TARADILAR, ATEŞ ETTİLER, KORKU FİLMİ GİBİYDİ..”

Geminin Başmühendisi Süha Tatlıgül ise saldırının başlamasının ardından “tam yol” verdiklerini belirtti. Tatlıgül, şunları söyledi:

* Tam yol vermemize rağmen 15 dakika sonra yakaladılar. Sürat botları sanırım 26-27 knot… İskele tarafından yakaladılar. Merdiveni güverteye attılar. Yükseklik 10-15 metre.

* Ondan sonra aşağı indi süvari kaptan. Hemen dümen dairesine kendimizi kilitledik. Korku filmi gibi ateş ettiler devamlı.

Taradılar. Balyozlarla saatlerce vurdular. 7 saat böyle inledi içerisi. En sonunda taş motoruyla kesmeye başladılar. Bilinçsizce ateş ettiler.

* Herkes bir tarafa kaçışırken, Allah rahmet eylesin 2’nci mühendisimiz öldü. Baktık içeriye iyice giriyorlar. Halatlarla yukarıya çıkmaya çalışırken orada iki metrelik bir boşluk vardı. Oradan aşağı düştüm ve öyle kurtuldum. Diğer arkadaşları alıp götürdüler. Onlar gittikten yarım saat sonra ben çıktım.

“Sizi bilerek mi gemide bıraktılar” şeklindeki soruyu Süha Tatlıgül, “Yok. Bulamadıkları için. Sormuşlar. Tekrar aramışlar. İki kişi bırakmışlar, onlar da yaralıydı” diyerek yanıtladı.

“15 ARKADAŞIMIZ ESİR”

Yağcı olarak görev yapan Bahadır Yeşilalan da, “Hükümetime çok teşekkür ederim. Cumhurbaşkanıma, Dışişleri Bakanımıza, Gabon’daki büyükelçimize ayrıca teşekkür ederim. Bizim sürekli yanımızdaydı. Çok da konuşulacak bir şey yok. 15 arkadaşımız esir. Fazla konuşunca aslında onların ailelerin acılarına iğne batırmış oluyoruz” şeklinde konuştu.



3 gemici açıklama sonrası şirket yetkililerinin araçlarına binerek aileleriyle buluşmak üzere havalimanından ayrıldı

KORSAN SALDIRISI…

Batı Afrika ülkesi Nijerya açıklarında Gine Körfezi’nde seyir halindeki Mozart adlı konteyner gemisi, korsanlar tarafından kaçırılmıştı. Geminin İstanbul merkezli Boden Denizcilik şirketine ait olduğu ve Nijerya’nın Lagos kentinden Güney Afrika’nın Cape Town kentine seyir halinde olduğu bildirilmişti.

Korsanların saldırısında gemideki mürettebatın 15’i kaçırılmış, Azerbaycan vatandaşı bir gemici ise korsanların ateş açması sonucu hayatını kaybetmişti.

Kaçırılan 15 Türk mürettbatı kurtarma çalışmaları devam ediyor.

KORSANLARIN ELİNDE REHİN TUTULAN TÜRK DENİZCİLER

Mustafa Kaya - Kaptan
Melih Çetin - 2. Kapt.
Doğancan cengil - 3. Kapt.
Yasin Alper Şeker - 3. Müh.
Gökhan Buran - Elektrik Zabiti
Vedat Aksan - Güverte Reisi
Erdi Erman - Gemici
Halil Gülçür - Gemici
Ünsal Dilsiz - Gemici
Adil Alkan - Gemici
İlyas Baş - Gemici
Mesut Meral - Fiter
Gökhan Lale - Yağcı
Mustafa Benklioğlu - Aşçı
Hamza Orhan - Güverte Stajeri

*****************

KONU İLE İLGİLİ DİĞER HABERLERİMİZ;
- 15 Türk denizciyi kaçıran korsanlarla ilk temas kuruldu
- Türk mürettebatlı gemiye korsan saldırısı: 1 kişi hayatını kaybetti 15 personel kaçırıldı






Kaynak: İstanbulhaber
Eklenme tarihi: 31.01.2021




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MIRAGE
 MNT Denizcilik Ta..
 MALATYA Belediyes..
 ALTERNATİF Denizc..
 SERPEN Shipping
 TEMEL Denizcilik ..
 BALU Yatçılık
 NNC Shipping. co.
 H M Denizcilik
 ARYA SHİPYARD CO.
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim