Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
ABD’de çevre felaketi kapıda
Tüm teknik imkânlar seferber edildi, ama “kara dalgalar” durdurulamadı. BP şirketine ait platformdan sızan petrol tabakası Louisiana kıyılarını kaplamaya başladı. Doğal hayat büyük tehlike altında...

ABD kurtarma ekiplerinin yoğun çalışmaları petrolün yayılmasını önlemeye yetmiyor. Felaket nedeniyle doğal hayat da büyük tehlike altına girdi. Deniz yüzeyindeki petrol kontrollü bir şekilde yakılarak, daha fazla yayılması önlenmeye çalışılıyor. Bütün gayretlere rağmen petrol tabakasının Louisiana kıyılarına ulaşması engellenemedi.

Petrol platformunun ardı ardına patlayarak batmasıyla meydana gelen felaket ABD yönetimini de harekete geçirdi. ABD İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, Meksika Körfezi’ndeki petrol felaketinin ulusal önemine işaret etti.

ABD Başkanı Barack Obama ise sözcüsü kanalıyla, olayla ilgili endişelerini dile getirdi.

Günde 800 bin litre petrol sızıyor

Gerçekten, endişe etmek için her neden var. Meksika Körfezi’ne her gün yaklaşık 800 bin litre petrol akıyor. Bu miktar şu ana kadar tahmin edilenin beş katını buluyor. Petrol basıncı azaltılamadığı takdirde, önümüzdeki haftalarda aynı miktarda ham petrol sızmaya devam edecek. Öte yandan, denizin bin 500 metre derinliğindeki petrol kuyusunu kapatacak teknik imkanlar da son derece sınırlı. İç Güvenlik Bakanı Napolitano, petrol sızıntısıyla mücadelede az da olsa ilerleme kaydedildiğini vurguluyor ve

"Kıyıları yüzeyden toplanamayan petrol tabakasından korumak için suya çok büyük sayıda bariyer bırakıldı" diyor.

ABD İç Güvenlik Bakanı, açıklamalarıyla ABD halkını cesaretlendirmeye çalıştı. Napolitano,"Petrolün bulaştığı yaklaşık 2 milyon 400 bin litrelik deniz suyu temizlendi. Bin 100 personel, 50 özel gemi ve uçaklar bölgede görev yapıyor" diye konuştu.

Louisiana'da olağanüstü hal ilan edildi

Sudaki petrol tabakasını çok hızlı bir şekilde zararsız hale getirebilmek umuduyla, helikopterlerle suya kimyevi madde boşaltılıyor. Yine de petrol tabakası, sürekli petrol sızıntısı nedeniyle hızla genişliyor. ABD donanmasının Mississippi üssünde afetle mücadele merkezi kuruldu. Temizleme sistemleri ve yüzen bariyerler, suya buradan bırakılıyor.

Louisiana Valisi Bobby Jindal doğal yaşamı ve kıyıları tehdit eden büyük felaket nedeniyle olağanüstü hal ilan etmek zorunda kaldıklarını söyledi.

ABD Başkanı Obama, petrol şirketi BP'nin bölgenin petrolden temizlenmesinin maliyetini karşılaması gerektiğine dikkat çekti. Felaket, BP’nin başını bir hayli ağrıtacak gibi görünüyor. İki Amerikan senatörü, İngiliz şirketi BP'nin, neye güvenerek denizin 1500 metre derinliklerinde petrol çalışmaları yaptığına dair soru önergesi vermişti. Öte yandan, firmanın petrol platformlarıyla ilgili düzenlemelerin sıkılaştırılmasına karşı çıktığı iddiası da tartışma yarattı.

Acil kapatma düğmesi bulunmuyordu

Televizyon kanalı ABC’nin haberine göre, Deepwater Horizon petrol platformunda acil kapama düğmesi bulunmuyordu. ABC'nin haberinde, "Deepwater Horizon, uzaktan kontrol edilebilen bir sistemle donatılmamıştı. Böyle bir sistem olsaydı, petrol platformu bunun yardımıyla kapatılabilirdi" sözlerine yer verildi.

Uzaktan kumandalı bu acil kapatma sistemi dünyadaki çoğu platformda yer alan standart emniyet tertibatının bir parçası. Bu kural sadece ABD'de uygulanmıyor.

BP PETROL PLATFORMUNUN YAYDIĞI KİRLİLİK "EXXON VALDEZ"İN 20 YIL ÖNCEKİ KORKUNÇ KAZASININ SONUCUNDAN DA AĞIR OLABİLİR

ABD'nin Alaska eyaletinde 21 yıl önce Exxon-Valdez tankerinin sarhoş kaptanı korkunç kazaya neden olmuştu.

Exxon-Valdez 11 milyon varil ham petrol dökerek doğayı ve bölge insanının geçimini büyük tahribata uğratmıştı.

39 bin kilometre karelik kıyı buzul alanlarını kapsayan William Boğazı ve Koyu'nda Exxon Valdez, milyonlarca kuş ve balığı öldürdü.

24 Mart 1989'da Alaska'da dünyanın en feci tanker kazasını yapan Exxon-Mobil'in dev tankerinin mürettebatı yıllarca süren soruşturmada Kaptan Joseph J. Hazelwood'un sarhoş olmadığını iddia etti. Bölgede kuşlar, balıklar, balinalar dahil milyonlarca canlı öldüren Exxon Valdez, 2009'da en son 500 milyon dolar tazminat ödedi.

Adını dünyanın en büyük petrol şirketi Exxon-Mobil ve Anchorage liman kentine yakın minik kasaba Valdez'den alan tanker Exxon Valdez'in denize döktüğü 11 milyon varil ham petrolün bir kısmı hala denizin alt katmanında bulunuyor.

Meksika Körfezi'nde bugünkü kazayı yapan BP de benzer boyutta kirletmeye neden olabilecek.


Kaynak: HaberTürk
Eklenme tarihi: 30.04.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GÜNEŞLİ Denizcili..
 ANADOLU Kimyasal ..
 ONEY Denizcilik G..
 TCS Denizcilik
 ÇAVANOZ Motor
 REKA Denizcilik
 MORGÜL Denizcilik
 LALE Denizcilik
 RASİM KAPTAN 1 Ge..
 VEYSEL VARDAL Gem..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim