Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
İsrail'den Türk yardım gemisine operasyon: En az 10 ölü
İsrail, "Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım" kampanyası kapsamında Gazze'ye doğru seyreden ve önderliğini Türk Mavi Marmara'nın yaptığı gemilere askeri bir operasyon düzenledi. İsrail ordusu, operasyonda en az 10 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken, bazı kaynaklara göre ölü sayısı 16. Operasyonda çok sayıda kişinin yaralandığı açıklandı.

İsrail ordu sözcüsü yaptığı açıklamada, 3'ü Türk bandıralı 6 gemiden oluşan yardım filosuna yapılan operasyonda en az 10 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Sözcü, “İlk bulgulara göre, konvoyda yolculuk edenlerin en az 10 tanesi hayatını kaybetti” dedi.

Daha sonra bir basın toplantısı düzenleyen İsrail Dışişleri Bakanlığı Danny Ayalon da gemidekilerin şiddet kullanamayı tercih ettiğini belirterek, can kayıplarının yaşanmasını "talihsizlik" olarak değerlendirdi. İsrailli yetkililer, gemilere operasyon düzenlenen komandolara ateş açıldığını ve bıçakla saldırıldığını bildirdi. Orduya göre, dört İsrail askeri de yaralandı.

Operasyon düzenlendiği sırada filonun uluslararası sularda ve İsrail kıyısına 75 mil uzaklıkta bulunduğu bildirildi.

ÖLÜ SAYISINDA ÇELİŞKİ VAR

İsrail basını, ölü sayısının 16 olduğunu bildirdi. Yardım gemisinin Türkiye bacağını organize eden İnsani Yardım Vakfı (İHH) yetkilisi Muhammed Kaya da AFP'ye açıklamasında ölü sayısını 15 olarak verdi.

Hamas’ın yayın organı olan El Aksa televizyonundan gelen, ancak teyit edilemeyen bilgilere göre ise, 20’den fazla yolcu hayatını kaybetti. Ölenlerin 9'unun Türk vatandaşı olduğu ifade edildi.

YAYINLARA SANSÜR

El Cezire televizyonu, konvoyun önderliğini yapan Türk Mavi Marmara gemisine düzenlenen operasyonun görüntülerini yayınladı. Görüntülerde, operasyonun helikopter destekli yapıldığı görüldü. İsrail radyosu, askeri sansürün, İsrail'deki hastanelere nakledilen ölü ve yaralılarla ilgili her türlü bilginin yayınına yasak koyduğunu söyledi.

GEMİLER AŞDOD'DA

Gemilerin akıbeti ve şu anda nerede oldukları yönünde henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak haber kanalları, Mavi Marmara'nın Aşdod limanına yanaşmasının beklendiğini bildirdi.

Yardım konvoyları nedeniyle Akdeniz'de bir süredir tansiyon yüksekti. İsrail ordusu, gemilerin Gazze'ye gitmekte ısrarcı olması durumunda operasyon düzenleyebileceğini söylemiş ve yardım malzemelerinin güneyde bulunan Aşdod limanına boşaltılmasını istemişti.

Gazeteciler ile yabancı milletvekillerinin de aralarında bulunduğu 560 kişi taşıyan Mavi Marmara, dün Kıbrıs açıklarında diğer 8 gemiyle buluştuktan sonra Gazze'ye doğru hareket etmişti.

1995 İsrail-Filistin geçici barış anlaşmasına göre 32 km’lik Gazze sahilinin denetimi İsrail’de bulunuyor. Bu nedenle İsrail’in onayı olmadan Gazze’ye girmeye çalışmak ihlal anlamına geliyor.

BÜTÜN GEMİLERE OPERASYON

İHH düzenlediği basın toplantısında, ilk olarak filonun amiral gemisi olan Mavi Marmara'ya operasyon düzenlendiğini, ardından askerlerin Gazze ve Defne Y isimli Türk gemilerine girdiğini söyledi.

Bu üç geminin ardından Yunan bandıralı Eleftheri Mesogios ve Sfendoni gemilerinin de işgal edildiği ifade edildi. Gemilerde Yunanlı tayfa ve yolcular olduğu duyuruldu.

Açıklanan ölü ve yaralı sayısının Mavi Marmara'ya ait olduğu, diğer gemilerdeki durumun ne olduğunun ise bilinmediği belirtildi.

KAPTANLA TEMAS

Gemide muhabiri bulunan El Cezire televizyonu, İsrail donanmasının Mavi Marmara'nın kaptanı ile temasa geçerek, kendisini tanıtmasını ve rotasını bildirmesini istediğini söyledi.

Kısa bir süre sonra ise iki askeri gemi, Mavi Marmara'yı yakın mesafeden takip etmeye başladığı belirtildi. Yaklaşık 10 bin ton yardım malzemeesi taşıyan filonun olası bir müdahaleyi engellemek için hız kestiği de gelen haberler arasında.

İşte saldırı anındaki telsiz görüşmesi (Radikal)

Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail askerleri tarafından yapılan saldırı anında Mavi Marmara gemisinin kaptanı ile Denizcilik Müsteşarlığı Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi arasında telsiz görüşmesi yapıldığı belirtildi.

Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi ile bağlantıya geçen 546 yolcu ile 29 mürettebatın bulunduğu Mavi Marmara gemisinin kaptanı, botlar ve helikopterle gelen İsrail askerlerinin gemilerine çıktığını söyledi.

Telsiz konuşmalarının zor yapıldığı belirtilen görüşmede, karşılıklı olarak şunlar söylendi:

Arama Kurtarma Merkezi: Mavi Marmara burası Arama Kurtarma Merkezi. Mavi Marmara burası Arama Kurtarma Merkezi.

Mavi Marmara: Jammer sokuyorlar devreye. Gerçek silah kullanıyorlar.

Arama Kurtarma Merkezi: Mavi Marmara, Arama Kurtarma Merkezi.

Mavi Marmara: Yaralanan yolcularımız var. Gerçek silah kullanıyorlar.

Arama Kurtarma Merkezi: Ne zaman başladı saldırı?

Mavi Marmara: Sesinizi çok zor alıyorum.

Mavi Marmara: Pozisyonumuzu veriyorum. (Gemi kaptanı pozisyonlarını söylüyor). 04.32 itibarıyla helikopter asker indirmeye başladı tamam.

Arama Kurtarma Merkezi: Botlardan asker geldi mi? Etraftaki botlardan?

Arama Kurtarma Merkezi: Mavi Marmara, İsrail askerleri nereden geldi? Botlardan mı?

Mavi Marmara: Bot ve helikopterlerden. Helikopterden gemiye iniş yapıldı.

Arama Kurtarma Merkezi: Diğer gemilerde durum nasıl Mavi Marmara?

Mavi Marmara: Tekrar şu an ateş açıldı. Tekrar ateş açıldı şu an.

Arama Kurtarma Merkezi: Diğer gemilere saldırı var mı acaba?

Mavi Marmara: Geminin etrafı sarıldı. Bütün gemilerle irtibat kesildi.

Arama Kurtarma Merkezi: Yaralı yolcu sayısı ile ilgili bir bilgi var mı Mavi Marmara?

Mavi Marmara: Şu an bir bilgimiz yok.

Arama Kurtarma Merkezi: Ölen var mı acaba?

Mavi Marmara: Hayır. Hayır. Şu an bir bilgimiz yok.


Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 31.05.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GMARİN
 AVMAN Deniz Tic. ..
 SAMSUN Shipping
 OBA Denizcilik
 MİRAMAR yatcılık
 LİDER Gemi
 AMİRAL Maritime
 DEEP Maritime
 DEKAMAR
 AKMAN Dalış Merke..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim