Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
24 Nisan 2024
Haber
Anket
Kaçak akaryakıtı ihbar eden ihya olacak
Akaryakıt kaçakçılığını, ‘millî güvenliği tehdit ettiği' gerekçesiyle nitelikli terör kapsamına almaya hazırlanan hükümet, kaçakla mücadele edenleri özendirmek için yeni bir düzenleme yapıyor.

Yıllık 3 milyar dolarlık vergi kaybına yol açan kaçağın önüne geçmek amacıyla, uyuşturucu ve silah kaçakçılığında kullanılan ‘kadrolu muhbirlik' mekanizmasının bu sektörde de faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Petrol Piyasası Kanunu'na konulacak ek maddeye göre, kaçak akaryakıtın yarısı, yakalanan ilin özel idaresine verilecek. Diğer yarısı ise yakalayan birim ve yakalatan muhbir arasında paylaştırılacak. Böylece ihbar eden kişi, kaçak akaryakıtın bedelinin 4'te birini ödül olarak alacak. Edinilen bilgilere göre Kaçak Akaryakıtla Mücadele Kurulu'nun başkanlığına getirilen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, radikal önlemler içeren tasarıyı ilgili bakanlara gönderdi. Tasarı ile kaçakçıyı ihbar eden, yakalayandan daha avantajlı duruma getirili- yor.

Yakalayan güvenlik birimleri (polis, jandarma) için operasyon başına yaklaşık 2 bin Yeni Türk Lirası gibi bir sınır konurken, muhbir için herhangi bir sınırlama getirilmiyor. İhbar eden kişi, miktar ne kadar büyük olursa olsun yakalattığı miktarın dörtte birini alma hakkına sahip olacak. Uygulama uyuşturucu, silah kaçakçılığı ve terör suçlularının yakalanmasında aktif olarak görev alan ‘kadrolu muhbir’lere yenilerinin eklenmesi anlamına geliyor. Söz konusu uygulama İçişleri Bakanlığı’nı da rahatlattı. Çünkü polis ve jandarma, yakaladığı tankerleri depolayacak yer bulamadığı için tankerler günlerce bekletiliyordu.

Abdüllatif Şener’in bakanlara gönderdiği tasarıya ilişkin 8 bakandan cevap geldi. Konu geçen pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nda masaya yatırılırken, toplantı sonrasında da gece geç saatlere kadar ilgili bakanlardan izlenecek strateji hakkında son görüşler alındı. Kaçak Akaryakıtla Mücadele Kurulu’nun ilgili bakanların görüşleri etrafında bir çözüm paketi hazırlandı.

Şener’in ilgili bakanlara gönderdiği taslak önceki gün İçişleri Bakanlığı’nda ele alındı. Jandarma, Sahil Güvenlik ve Emniyet yetkilileri, taslağa tam destek verdi. Bu arada Bakan Şener, geçen hafta ilgili bakanların yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay ile de bir araya geldi. Şener, Günay’dan petrol ürünlerine ayırıcı madde olarak katılacak ulusal marker ve piyasaların denetimine ilişkin bilgi aldı. Şener’in ulusal marker’a büyük önem verdiği kaydediliyor. Buna göre akaryakıtın içine özel bir kimyasal formül içeren ‘marker’ enjekte edilecek. Denetlemelerde bu madde tespit edilemiyorsa akaryakıt kaçak sayılacak.

Başbakan Yardımcısı Şener’in başkanlığındaki Kaçak Akaryakıtla Mücadele Kurulu’nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Devlet bakanları Ali Babacan, dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun yer alıyor. Şener, geçen hafta konuyla ilgili Zaman’a yaptığı açıklamada “Kaçak petrolü yakalayan ve yakalatana yarısını ödül olarak vereceğiz.” demişti. Şener şu örneği vermişti: “Örneğin, bir gemi dolusu kaçak petrol yakalandı. Valinin bunu satmasını isteyeceğiz. 20 milyon dolar mı etti? Yarısı olan 10 milyon dolar, operasyonun içinde yer alan herkese dağıtılacak.”

Kaçakçılıkla mücadele paketinde neler var?

Kaçak akaryakıtla mücadele için gerekli olan yasal düzenleme bir an önce yapılacak.
Akaryakıtı yakalayan güvenlik güçleri ile yakalatanın ödüllendirilmesi uygulamasının hayata geçirilmesi istendi.

Akaryakıtı millileştirecek ulusal marker’ın bir an önce devreye sokulması kararlaştırıldı.
Diğer önemli bir konu da mali denetim ve istasyonlara yönelik baskınların artırılması.
Kaçakçıya verilecek cezaların caydırıcı hale getirilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.


Eklenme tarihi: 09.04.2006




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MSAM Denizcilik
 KARYA Shipping & ..
 MAGOSA Kıbrıs Tra..
 ADAMARİN Tur. Taş..
 ORTAKS Shipping c..
 AYKOP Gemi
 BEREM Denizcilik
 MARTRANS
 KAMAN Denizcilik ..
 İSKETE Deniz Taşı..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim