Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Korsanların yıllık maliyeti 13 milyar dolar
Somali'de bir sektör olarak görülmeye başlanan deniz korsanlığı yılda 13 milyar dolar değerinde ekonomik zarara neden oluyor. Kişi başı yılda 80 bin dolar kazanç sağlayan korsanlar, sigorta maliyetlerini de yükseltiyor.

Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Somali’de kişi başına düşen gelir yaklaşık 600 dolar. Ancak Somalililer zorlu ekonomik şartları aşacak bir sektöre sahip: ‘Korsanlık’. Ekonomide bir sektör olarak görünen korsanlık, Afrika’nın ekonomik sorunlarının ve gelişiminin tartışıldığı bir konu halini alıyor. Veriler, deniz korsanlığının yılda 13 milyar dolar değerinde ekonomik zarara neden olduğunu ortaya koyuyor. Söz konusu korsan saldırıları denizcilik şirketlerinin artan sigorta maliyetleriyle de karşı karşıya kalmasına neden oluyor.

Munich Re konuyla ilgili, korsan saldırılarına karşı denizcilik şirketlerinin gemi ve tankerlere silah ve silahlı ekipler yerleştirilmesi fikri üzerinde durduklarını belirtiyor. Uzmanlarsa bu önlemin yeterli olmayacağını ve geminin batması halinde ortaya çıkan çevresel zararın daha maliyetli olacağı görüşünü savunuyor.

Gemilerin farklı rota maliyeti 3 milyar dolar

Maliyetleri oluşturan listenin en başında sigorta ve tazminatlar bulunurken, bunlar 460 milyon dolarla 3.2 milyar dolar arasında değişiyor. Savaş riski, kaçırma ve fidye armatörlerin Aden Körfezi’nden geçerken en çok aldığı poliçeler. Güvenlik ekipman alımı ve riskli bölge geçişlerinde koruma istihdam edilmesi gibi maliyetlerse 2.5 milyar dolara kadar ulaşabiliyor. Tehlikeli bölgelerden kaçınmak için gemilerin başka rotaları kullanmak zorunda kalmasının maliyetinin 2,5 ile 3 milyar dolar arasında değiştiği tahmin ediliyor. Somali açıklarındaki donanma operasyonları için de yılda 2 milyar dolar para harcandığı kaydediliyor. Güney Kore bayraklı M/T Samho Dream tankeri için Samho Shipping’in 9.5 milyon dolar ödediği belirtildi.

Gemi sahipleri, sigorta şirketlerine gemileri Somali korsanlık bölgesinde seyredecekse 5 milyon dolarlık fidye için ‘Marine K&R Insurance’ klozuyla 14 bin dolarlık prim ödüyor. Bir yılda bölgeden geçen gemilerden 20 bin adedinin bu sigorta klozunu yaptırdığı söyleniyor. Toplam rakamın 85 milyon doları bulduğu bile ifade ediliyor. Gemi sahipleri ayrıca ‘Loss of Hire Insurance’ adı altında başka bir sigorta daha yaptırıyor. Geminin kaçırılması durumunda kazanç kaybının karşılanması için yaptırılan bu sigortanın tutarı, günlük 5 bin dolarlık kazanç kaybı için yaklaşık 17 bin dolarlık prim şeklinde hesaplanıyor.

Türkiye’de milli bayraklı gemilerimiz için bu tür sigortalar yaptırıldığı yolunda henüz bir kayıt yok.

radikal

Eklenme tarihi: 12.06.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ULUSAL Denizcilik
 ALTUNTAŞ Denizcil..
 MMMARİNE denizcil..
 RABİA Denizcilik
 DESTİNA Deniz Taş..
 ORION Denizcilik ..
 ÖZSAY Deniz nakli..
 B.A.S.K
 ATN DENİZCİLİK SA..
 CONTAZ Gemi İşlet..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim