Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Gemlik Limanlarına Demiryolu desteği
Gemlik ve limanlarının demiryoluna bağlanması için TCDD’yi ikna ederek, yük trenlerinin çalışacağı bir hat kurulacağı sözü alan Borusan Lojistik, ‘Faz 3’ yatırımlarını da tamamladığı zaman beş yılda limana 230 milyon dolar yatırmış olacak. Borusan’ın hedefi, komşusu Gemport’u da alarak Güney Marmara’nın büyüyen ekonomisine dahil olmak.

Borusan Lojistik limancılık alanındaki büyüme hızını, Gemlik’te kurulu komşusu Gemport’u alarak sürdürmek istiyor. Gemlik’te sahip oldukları limana şu ana kadar 250 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyleyen Borusan Lojistik Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Dölen, “Türkiye İş Bankası’na ait Gemport Limanı’nın satışında Borusan olarak artık son turlara geldiğimizi düşünüyoruz. Gemport’u alamazsak bile büyüme stratejimize uygun diğer liman satış ihaleleriyle ilgileneceğiz” dedi.

Grubun yatırımları ve lojistik sektöründeki gelişmeleri paylaşan Borusan Lojistik Liman İşletme ve Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Dölen’i en çok heyecanlandıran konu, TCDD’nin demiryolları yatırımları oldu. “Gemlik ve Bursa’yı demiryollarına bağlamanın, limanlara yaptığımız yatırımlardan daha önemli olduğuna inanıyorum” diyerek duyduğu heyecanı dile getiren Dölen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gemlik ve limanlarının demiryoluna bağlanması için bir süredir Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD yetkilileriyle görüşme halindeydik. Gemlik bölgesine 2023 demiryolu yatırım planı içinde yük treni getirilmesinin kabul edilmesi, memnuniyet verici bir gelişme. Projeler güncellendi. Biz bu projenin, 2014 ve 2015 yılında faaliyete geçirilmesi için elimizden gelen desteği vereceğimizi söyledik. Bu proje, Gemlik’te yıllık 30 milyon ton yükün karayolundan demiryoluna geçirme projesi. 2023 dış ticaret hedefi doğrultusunda bölgedeki yük hacmi daha da büyüyeceğinden, bu demiryolu bağlantısıyla çok önemli bir çevre felaketinin önüne geçilecek. Ayrıca otomotiv sanayisinin yoğun olduğu bir bölgeye demiryolu bağlantısının olması, bu sanayicilerin lojistik maliyetlerini aşağılara çekecek. Türkiye’de üretim için yeni modellerin gelmesini sağlayacak. Gemlik ve Bursa’yı demiryollarına bağlamanın, limanlara yaptığımız yatırımlardan daha önemli olduğuna inanıyorum.”

Borusan’ın bu gelişmeleri yakından takip ederek büyüme stratejisi belirlediğini dile getiren Dölen, “Borusan Limanı projesiyle ilgili, 2023’e kadar ekonomik değişimlere göre nerelerde neler yapabileceğimize dair çalışmalarımız var. Faz 5’i bulan yatırım projemiz şimdiden mevcut” dedi.

Borusan Lojistik’in 2000 yılından bu yana liman kapasitesinin artırılması konusunda ciddi yatırımlara imza attığını söyleyen İbrahim Dölen, ilk iki fazda 130 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek “Bursa başta olmak üzere Güney Marmara’daki otomotiv sanayinin önünü açmış olduk. Otomobil ihracat sayımızı yılda 200 bin adetlere ulaştırdık. 1 Ocak 2012 tarihinde yatırımına başladığımız ve Faz 3 olarak adlandırdığımız yatırıma devam ediyoruz. Bu, 2-3 yılı kapsayan 115 milyon dolarlık bir yatırım projesi. Bu yıl projenin 40 milyon dolarını gerçekleştirdik ve kalanını gelecek yıl içinde tamamlayacağız. Böylelikle beş yılda sadece Borusan Limanın’na yapılan yatırım tutarı 230 milyon doları bulacak. Bu fazın ardından toplam 250 bin teu olan yıllık konteyner elleçleme iş hacmini 2013’te 400 bin adete çıkarmış olacağız. İlave edilecek ekipmanlarla kapasitemizi 2014’te de 600 bin teu’ya çıkaracağız” açıklamasını yaptı.

‘Gemport bitti gibi’

Gemport’un satış ihalesiyle de ilgilendiklerini söyleyen Dölen, “Borusan olarak artık son turlara geldiğimizi düşünüyoruz. Gemport’un da satın alınmasıyla limancılıktaki yatırımlarımız ciddi boyutlara ulaşmış olacak. Bir iki hafta içinde satın almayla ilgili bildirimler yapılacak” diye konuştu. Başka bir liman alıp almayacakları sorusuna ise Dölen, “Şu anki stratejimizle başka bir liman almak gibi plan yapmadık. Liman satış teklifleri geldiğinde stratejimize uygun olup olmadığını değerlendiriyoruz fakat Gemlik’in bizim için ayrı bir önemi var. Büyük sanayi kuruluşlarının olduğu bir bölge ve burada Borusan Grubu’nun da üretim tesisleri yer alıyor. Grubun işlerine hizmet veren bir yapıdan, bugün grubun sadece yüzde 30’una hizmet veren bir liman haline geldik. Gemport’u almazsak ihaleye çıkacak başka liman yatırımlarıyla da ilgilenebiliriz” açıklamasını yaptı.

İlk ‘yeşil liman’ olacak

Lojistik sektöründe bazı konularda öncü olmak gibi bir misyon taşıdıklarını ifade eden İbrahim Dölen, Borusan’ın yatırımlarında çevreci uygulamaları tercih ettiğini belirtti. Dölen “Borusan Limanı, yatırımlarını tamamladığında gelecek yıl Türkiye’nin ilk yeşil limanı olacak. Bütün ekipmanlarımızı elektriğe çeviriyoruz. RTG’leri elektrikle çalışır hale getirmek üzereyiz, hatta sona geldik. Mümkün olduğu ölçüde çevreye en az zarar veren araçları kullanıyoruz. Yeşil liman sloganını hak eden ilk liman olmak istiyoruz. Sektörümüze de bu konuda öncülük etmek istiyoruz. Bir diğer çevreci yatırımımız ise geçen yıl başlattığımız; Türkiye ile Avrupa arasındaki ‘Multimodal Tren Taşımacılığı’ydı” şeklinde konuştu.

Perşemberotası

Eklenme tarihi: 03.10.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NOVA Shipping
 INDEKS A.Ş
 ÖZKIRAÇ Ltd.
 C-M Denizcilik
 DENLİ Denizcilik
 BAYRAKTAR Denizci..
 BODRUM Denizcilik
 HDR Denizcilik
 BORA Denizcilik S..
 CAMUZLAR Sea Prod..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim