Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Hurda gemilerden 10 Milyar dolarlık katma değer
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ömrünü tamamlamış gemileri ekonomiye geri kazandırdı. Gemi sacları haddehanelerde lama, silme, kare ve köşebent gibi ürünlere dönüştü. Bakan Erdoğan Bayraktar “Hurda gemilerden 10 milyar dolarlık katma değer sağlandı.22 Ekim 2012 itibariyle, gemi söküm tesislerine gelen 235 adet geminin 5 âdeti askeri gemi, geri kalan 230 adedi ise ticari gemi olup bu gemilerden toplam 785 Bin ton hurda elde edildi” dedi.

Yıllık 200 Bin ton demir elde etmek için 1 milyon ton cevherin topraktan çıkarılması gerekiyor. Bir ton çeliğin geri dönüşümü ile, 1100 kilogram demir cevheri 630 kilogram kömür ve 55 kilogram kireçtaşı tasarruf ediliyor. Ayrıca enerji tüketimi açısından bakıldığında, 1 ton hematit cevherinin pik demire dönüştürülmesi için 7400 MJ, 1 ton çelik hurdasının eritilmesi için ise 1350 MJ enerji tüketilmekte.

- Gemi sacları haddehanelerde lama, silme, kare ve köşebent gibi ürünlere dönüşüyor.

Türkiye çelik üretiminde kullandığı hurdanın yüzde 70.8’ini çeşitli ülkelerden ithal ediyor. Gemi sacları haddehanelerde lama, silme, kare ve köşebent gibi ürünlere dönüşüyor, gemi makine ve ekipmanları bakımdan geçtikten sonra ihraç edilerek ülkeye döviz kazandırıyor. Gemi ve yat inşa sanayine ve sanayi kuruluşlarına gerekli malzemelerin bir kısmı da bu sektörden temin ediliyor.

Bakan Erdoğan Bayraktar atıkların dönüşümüyle ilgili olarak sektörden kazanılan miktarın çok ciddi boyutlara ulaştığını atıkların ekonomiye büyük katkı sağladığını açıkladı. Bayraktar “Türkiye’de Aliağa Gemi Söküm Sanayi, bölgede bulunan demir çelik fabrikalarına hammadde üretmek üzere yıllık 900 Bin ton hurda gemi işletme kapasitesine sahip 21 adet Gemi Söküm İzni olan işletme mevcut. 2009 yılında gemi söküm tesisleri son 7 yılın ortalaması olan 147 Bin LDT’nun 2 katı olan 298 Bin ton’a ulaştı. 2011 Yılı saç ve hurda satış bedeli yaklaşık 400 milyon dolar olarak gerçekleşti” dedi.

-Bakan Erdoğan Bayraktar “2012 yılında hurda gemilerden 10 milyar dolarlık katma değer sağlandı”

2012 yılında hurda gemilerden 10 milyar dolarlık katma değer sağlandığını belirten Bakan Bayraktar sözlerine şöyle devam etti:" Türkiye gemilerin dönüşümde yeşil ülke profilindedir 22 Ekim 2012 itibariyle, gemi söküm tesislerine gelen 235 adet geminin 5 âdeti askeri gemi, geri kalan 230 adedi ise ticari gemi olup bu gemilerden toplam 785 Bin ton hurda elde edildi. Bu miktarın yılsonunda 850. Bin ton olacağı beklenmektedir. 2003 yılında 47 milyon dolar olan satış bedeli Ekim 2012 yılı itibariyle 432 milyon dolardır.”

-AB’den Türkiye’deki gemi geri dönüşümüne tam not

Avrupa Komisyonu Brüksel Atık Departmanı Başkanı ve temsilcileri ile Uluslar arası Denizcilik Örgütü Yetkilisi Aliağa Gemi Geri Dönüşüm bölgesini 18-19.Ekim.2012 tarihlerinde ziyaret etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ortak olarak yapılan çalışmalar ve mevzuat hakkında komisyonu bilgilendirdi. Sahada teknik gezi de yapan Komisyon temsilcileri Aliağa’ya tam not verdi.

Atık Departmanı Başkanı “Türkiye’nin hem Hong Kong Sözleşmesi hem de kendi hazırladıkları Taslak tüzüğe uyduğunu ve Aliağa’da çevreye duyarlı gemi geri dönüşümünün yapıldığını” ifade etti. Konuya ilişkin açıklama yapan Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Ecel “Gemi Geri Dönüşüm Sektörünün geldiği noktadan memnuniyet duyduklarını dile getirerek tüm bunların sevindirici olduğunu ve Çevresel teknolojilere yatırım yapılması ve bu bilinç ile hareket edilmesi durumunda Dünya ile rekabet edebilen, söz sahibi bir sektör durumuna geleceğiz” dedi.

BAKANLIK WEB SİTESİNDE ÇEVRE, ŞEHİR VE ÇOCUK SAYFASI KURDU

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çocuklara çevre bilinci aşılayacak. Çevre kulubü, çevre dergisi, bakanlık web sitesi çevre sayfası ve çevre kartları çevreye duyarlı çocukları bekliyor. Bakanlık 4 kategoride çocuklara çevre bilinci aşılamak için düğmeye bastı. Proje gelişmekte olan Türkiye’nin 2009 yılı sonunda AB ile müzakereye açtığı Çevre Kriterleri’nin yerine getirilmesinde de önemli katkılar sağlayacak.

İlk uygulama Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web sitesinde gerçekleşti. Bakanlık, çocuklara yaşanabilir çevre anlayışını kazandırmak ve eğlenceli bir çevre görüşü sunmak için, Çevre, Şehir ve Çocuk adlı bir web sitesi kurdu.

Sayfada çocukların çevre ile ilgili merak ettiği terimleri öğrenebilmeleri için çevre sözlüğü ve çocukların bilgi sahibi olması için üç seçenekli, on sorudan oluşan test yer alıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sitesinden ulaşılan ve yayınlanmaya başlayan sitede çevre bilinci ile ilgili oyun ve etkinlikler de yer alıyor. Çocukların sayfada eğlenceli vakit geçirmelerinin sağlanması ve eğlenirken ‘çevre bilincinin kazandırılması’ için 4 oyun(Puzzle, labirent, çöp toplama oyunu ve kelime avı oyunu) bulunuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, devlet kuruluşları arasında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Maliye Bakanlığı’nın ardından çocuklarla ilgili siteyi hayata geçiren dördüncü kamu kuruluşu oldu.

“ÇEVRE KULÜBÜ“

Bakanlığın hayata geçireceği bir diğer uygulama “Çevre Kulübü”. Bakanlık kulübe üye olan çocuklara her türlü desteği sağlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı onayı ve desteği ile seçilen pilot şehirlerdeki ilköğretim okulları ile temasa geçilecek. Her okuldan kulübe dâhil olacak 10 isim istenecek.

Çocuk Esirgeme Kurumu yurtları ile temasa geçilip, her yurttan 10 çocuğun kulüp üyesi olması sağlanacak.

Çevreci Çocuk rozetleri yapılacak. Tüm kulüp üyeleri magnetleri ve / veya rozetleri çantalarının üzerinde veya yakalarında görünür bir şekilde taşıyacak. Projenin hayata geçirileceği pilot iller ise İstanbul, Ankara ve İzmir.

Çevre kulübünde çevre ile ilişkili her yıl farklı bir tema seçilecek. 2013 yılı teması geri dönüşüm / geri kazanım olarak belirlendi. Seçilen temaya ilişkin her yıl bir resim yarışması düzenlenecek. Akademisyenler ve popüler ressamlardan bir jüri oluşturulacak. Yarışmaya katılan tüm resimler bir sponsor vasıtasıyla bastırılıp kitap haline getirilecek.

Her okuldan 5 metrekarelik bir toprak alan tahsisi istenecek. Çevreci çocuk kulübü üyeleri bu alanın yeşertilmesinden sorumlu olacak. İhtiyaç duyacakları fidanlar ilgili birimlerden bedelsiz temin edilecek.

Tekstil ürünleri geri dönüşümü projesi yapılacak. Her çevreci çocuk kendi okulunda ve mahallesinde tekstil geri dönüşümü projesinin birer temsilcisi olacak. Bir tekstil geri dönüşüm firması proje ortağı olarak seçilecek. (İhale yolu ile) Toplanan ürünlerin geri dönüştürülmesi ile elde edilen gelirle bir köy ilkokulu inşaatı gerçekleştirilecek.

1 yıllık bir çalışmanın neticesinde toplanan ürünlerin tonajları, bu ürünlerin geri dönüştürülmesi ile çevreye sağlanan faydanın bilimsel sunumu Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın ile basın toplantısı ile halka açıklanacak.

Çevreci çocuk kulübü üyeleri aracılığıyla artık unutulmakta olan sokak çocuk oyunları yaygınlaştırılacak. Böylelikle çocukların hareketliliği sağlanacak.

“ÇEVRECİ ÇOCUK KARTI”

“Çevreci Çocuk Kartı” verilecek çocuklar günlük hayatta birçok imkâna sahip olacak.

Çevreci Çocuk Kulübü’nün gerçekleştirdiği özel etkinliklerde başarılı olan çocuklara özel mavi kart verilecek ve kartın sağladığı imkânlar artırılacak. Üçüncü aşamada, ulusal bazda uygulanabilirliği olan ve Bakanlık tarafından kabul gören projeleri ortaya koyan çocuklara yeşil kart verilecek ve bu kart ile çocuklar özel bir takım haklar kazanacak.

Öğrenciler, getirdikleri pil, yağ gibi atık maddeler karşılığında kartlarına yüklenecek puanlarla mağazalardan daha ucuz alışveriş yapma imkanı kazanırken, otobüs biletlerini de ekstra indirimli alabilecek.

Akşam

Eklenme tarihi: 12.11.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AQUANAUT Diving
 ALPAGUL Denizcili..
 TURGUT REİS Deniz..
 AY İnşaat Turizm ..
 NEGMAR Denizcilik..
 CVS Denizcilik
 ORTAK Denizcilik
 HDR Denizcilik
 KARAS Denizcilik
 KAPTAN ACAR Yatçı..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim