Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
16 Nisan 2024
Haber
Anket
İsrail jetlerinin yakıtı Türk limanlarından mı gidiyor?
İsrail ’in savaş uçaklarında kullandığı jet yakıtının İskenderun ve Mersin limanlarından İsrail'in Hayfa limanına gönderildiği iddiası Aydınlık Gazetesi tarafından dile getirilirken geminin izlediği rota ve taşıdığı yük, iddiayı doğrular nitelikte. Dolaylı yoldan İsrail katliamlarına lojistik destek anlamına gelen yakıt taşıma işlemiyle ilgili Türkiye'nin nasıl bir tavır alacağı merak ediliyor.

İSKENDERUN VE MERSİN’DEN GÖNDERİLİYOR

İddiaya göre İsrail’e gönderilen jet yakıtının İskenderun Dörtyol ve Mersin limanlarından tankerlerle taşınıyor. Bu tankerlerden en dikkat çekici olanı ise Angora İnvestment Trust İNC adlı Yunan firmasına ait olan Malta bayraklı “MARINER A” adlı tanker. Tanker, 3 Haziran 2014 tarihinden bugüne kadar Dörtyol-Hayfa-Mersin arasında 7 sefer yaptı.

Gemi takip sistemine göre, 25.364 grosstonluk tanker 3 Haziran 2014’te İsrail’in Hayfa Limanı’ndan ayrılarak 4 Haziran’da İskenderun Dörtyol Limanı’na yanaştı. Buradan yükleme yapılan tanker, 13 Haziran 2014 tarihinde gece yarısı saat 02.03’te ayrıldı. Tanker aynı gün saat 22.41’de Hayfa Limanı’na yanaşarak yakıtı teslim etti.



MERSİN-HAYFA ARASINDA MEKİK DOKUDU

Aynı tanker 16 Haziran 2014 günü saat 05.22’de Hayfa’dan ayrılarak rotasını Mersin’e çevirdi. 17 Haziran’da Mersin Limanı’na gelen tanker bir gün sonra buradan ayrıldı ve 19 Haziran’da tekrar Hayfa’ya gitti. 24 Haziran’da Hayfa’dan hareket eden “MARINER A” 25 Haziran’da Mersin Limanı’ na gelerek 27 Haziran’da buradan ayrıldı ve Limasol Limanı’na uğrayarak 3 Temmuz’da yine Hayfa’ya döndü. Son olarak 8 Temmuz’da Hayfa’dan hareket eden tanker 9 Temmuz’da tekrar Mersin Limanı’na geldi.

‘GEMİ PETROL DEĞİL JET YAKITI TAŞIYOR’

Konuyla ilgili olarak gazetenin görüştüğü ve uzun yıllar tanker kaptanlığı yapmış olan emekli bir kaptan, “Ham petrol taşıyan tankerler genellikle 100 bin grosstondan büyük tankerlerdir. MARINER A tip olarak oil (gaz ve yağ) ve Chemical (kimyasal) tanker olarak belirtilmiş. Bu tankerin özellikleri ham petrol, benzin ve motorin taşıma özelliğini göstermiyor. Jet yakıt, gazyağı da denilen kerosen’dir. Bahsi geçen gemi, kerosen taşıma özelliğindedir” dedi.

ATAŞ LİMANI

Mersin Liman İşletmeleri’nden ismini vermeyen bir yetkili de, tankerin ATAŞ limanında olduğunu ve gaz yağı taşımacılığı yaptığını belirtti.

KEROSEN NEDİR?

Kerosen halk dilinde gazyağı diye geçen maddenin daha gelişmiş ve içerik olarak süzülmüş olanıdır. 150 °C ile 270 °C arasında petrolün çok ince bir şekilde damıtılmasıyla elde edilir. Yanıcılığının yanı sıra düşük sıcaklıklarda sıvılık özelliğini kaybetmediği için %20 oranında hava taşıtlarında kullanılan yakıtların içine karıştırılır.
Samanyoluhaber

*************************

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI HABERİ YALANLADI

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, "İsrail Jetlerinin Yakıtı Tayyip'ten" başlıklı haberleri yalanlayarak, "3 Haziran-9 Temmuz tarihleri arasında söz konusu gemi sadece 3 kez Ataş Rafinerisi İskelesine gelmiştir. Bahse konu geminin 11 Mart 2014 ila 25 Haziran 2014 tarihleri arasında yükü olmaksızın limandan ayrıldığı hususu da göz önüne alındığında, gemiye "JET A-1" yakıtının yüklendiği iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır" açıklamasında bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetede yer alan "İsrail Jetlerinin Yakıtı Tayyip'ten" "İki Gündür Gazze'yi Bombalıyorlar" başlıklı haberde; "İsrail'e giden jet yakıtın Mersin ve Dörtyol Limanlarından gönderildiği, Yunan firmasına ait Malta bayraklı "MARİNER A" isimli tankerin 3 Haziran-9 Temmuz günlerinde Hayfa ve Mersin arasında 7 sefer yaptığı" iddialarına yer verildiği kaydedildi.

Açıklamada, bakanlığın kayıtlarının tetkiki neticesinde; habere konu Malta Bayraklı "MARİNER A" isimli geminin; 11 Mart 2014 ila 25 Haziran 2014 tarihleri arasında İsrail'in Haifa Limanından Mersin Akaryakıt Gümrük Müdürlüğü denetimindeki antrepolara "motorin" cinsi eşya getirdiği, motorini boşaltmasını müteakip aynı limana yükü olmaksızın, "boş" olarak gittiği belirtildi.

Halen Ataş Rafinerisi İskelesinde bulunan geminin, en son 9 Temmuz 2014 tarihinde, Haifa Limanından aynı Gümrük Müdürlüğü denetimindeki antrepoya "motorin" cinsi eşya getirdiği kaydedilen açıklamada, "Dolayısıyla, haberde iddia edildiğinin aksine, 3 Haziran-9 Temmuz tarihleri arasında söz konusu gemi sadece 3 kez Ataş Rafinerisi İskelesine gelmiştir. Bahse konu geminin 11 Mart 2014 ila 25 Haziran 2014 tarihleri arasında yükü olmaksızın limandan ayrıldığı hususu da göz önüne alındığında, gemiye "JET A-1" yakıtının yüklendiği iddiaları da gerçeği yansıtmamaktadır" ifadeleri kullanıldı.
Haberx




Eklenme tarihi: 11.07.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 AMATUSA Denizcili..
 İDÇ Denizcilik
 MERYEM ANA Deniz ..
 YÜKSEL Denizcilik
 CoShip
 KORAL Ship
 BAHRİ Tic. Ltd.
 MILLENIUM Yachtin..
 NNC Shipping. co.
 AKSAY
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim