Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
‘Arar’ jilet olmasın !
Türkiye’nin ilk deniz araştırma gemisi ‘Arar’ hurdaya çıkarıldı. Bilim insanları, geminin diğer araştırma gemileri ‘Bulur’, ‘Görür’ ve ‘Gezer’ gibi parçalanmasını istemiyor.

Atatürk’ün yatı Ertuğrul, Çanakkale Deniz Zaferi’nin mimarı Nusrat mayın gemisi, Kurtuluş Savaşı’nı başlatan seyahatin gemisi Bandırma vapuru ve 1. Dünya Savaşı’na girmemize neden olan Yavuz fırkateyni günümüze ulaşamadan jilet oldu. Cumhuriyet tarihinin simge gemileri ilgisizlik nedeniyle parçalanırken başka bir geminin yok olmasını engellemek için uzmanlar harekete geçti.

1951’den beri Türkiye’de deniz, balıkçılık, biyoloji, jeoloji ve ekoloji gibi bilimlerinin gelişmesi için kullanılan ‘Arar’, sahibi İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü tarafından kullanım dışına (hurdaya) çıkartıldı. Hizmete girdiği yıl dünyanın ilk bilim gemilerinden olan Arar’ın, Haydarpaşa Limanı’ndan ayrılarak parçalanmak üzere Aliağa’ya götürüleceği haberini alan bilim insanları ise geminin müze yapılması için çabalıyor.



‘63 yıllık efsane’

Pek çok konuda araştırma yapılmasını sağlayan ‘Arar’ın gelecek kuşaklara müze olarak aktarılmasını amaçlayan balık bilimci Nezih Bilecik, “Ona vefa göstermeliyiz. Gemi 63 yıllık bir efsanedir” dedi.

‘Arar’ın, Rahmi Koç Müzesi tarafından yer olmadığı için reddedildiği, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Daire Başkanlığı’nın ise müze değeri taşımadığı için kabul edilmediği öğrenildi.

Kosswig kazandırdı

‘Arar’, 1951’de Hamburg’da yapıldı. 32 metrelik Arar’ın hizmete girmesinin ardından daha küçük boyutta ‘Gezer’, ‘Görür’ ve ‘Bulur’ da geldi. Finlandiya Kralı Kakkonen’i konuk eden gemi, Yeşilırmak ağzında çalışma yapan Prof. Dr. Erdoğan Okuş’un ölümüne de tanıklık etti. Türkiye’de balıkçılık biliminin gelişmesine ev sahipliği yapan geminin kardeşleri zamanla parçalandı. ‘Arar’ı sularımıza Alman Curt Kosswig kazandırmıştı.


Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 14.07.2014




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EGETAN Denizcilik
 PASİFİK Gemi Onar..
 KEREMPE Denizcili..
 UMAR Denizcilik S..
 TUNCMETE Denizcil..
 ALGEM Denizcilik
 METEAR Deniz İşle..
 TUBA Denizcilik
 SAAT VE SAAT
 ANKA Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim