Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Nusret, 100 yıl önceki rotasına çıkıyor
Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca Çanakkale Savaşlarının 100. yılı dolayısıyla düzenlenecek anma etkinliğinde, TCG Nusret gemisi, Çanakkale Savaşları'nın kaderini değiştiren Nusret mayın gemisinin rotasını kullanarak, temsili mayın dökme seyri yapacak.

Nusret mayın gemisi, Erenköy Koyu'na 8 Mart 1915'te döktüğü mayınlarla Çanakkale Savaşları'nın kaderini değiştirmişti.

8 MART'TA TEMSİLİ MAYIN DÖKECEK

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı TCG Nusret (N-16) gemisi de Nusret mayın gemisinin, 100 yıl önceki rotasını kullanarak, 8 Mart'ta, Çanakkale'de temsili mayın döküş seyri icra edecek.

Çanakkale Deniz Müzesi iskelesinden saat 06.30'da başlayacak temsili mayın dökümünün ardından Ocean, Bouvet, Goliath ve Irresistible batıklarının bulunduğu mevkilere geçilecek.

TCG Nusret, daha sonra, Çanakkale Şehitler Abidesi önünde Birinci Dünya Savaşı ve Gelibolu Yarımadası'nda şehit düşen askerlerle Atılay ve Dumlupınar şehitlerini selamlayacak.

Anma etkinliği kapsamında, Çanakkale Erenköy Koyu açıklarında dalgıçlar tarafından denizaltına plaket bırakılacak ve denizaltında bayrak açılacak.

SAVAŞIN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ

Asıl adı "Nusrat" olan Nusret mayın gemisi, 1911'de Almanya'da inşa edildi. 1913'te Osmanlı donanmasına alınan gemi, 7 Mart'ı 8 Mart'a bağlayan gece, Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey ve Müstahkem Mevkisi Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi Bey komutasında Erenköy'deki Karanlık Liman'a 26 mayın bıraktı.

Nusret'in döşediği mayınlar, İngiliz donanmasına ait Irresistible ve Ocean gemileriyle, Fransız donanmasına ait Bouvet zırhlı gemisini boğazın karanlık sularına gömdü. Bu mayınlar, Çanakkale harekatının kaderini değiştirdi ve Nusret'e dünyanın en ünlü mayın gemisi unvanını kazandırdı.

Nusret, 1955'te terhis edildikten sonra, 1962'de özel kişilerce satın alındı ve Kaptan Nusret adıyla kuru yük gemisi olarak kullanıldı. Ekonomik ömrünü tamamladığı gerekçesiyle terkedilen gemi, 1990'da Mersin Limanı'nda battı.

Bir grup gönüllü tarafından 1999'da su yüzüne çıkarılan Nusret, 2003'te Tarsus Belediyesi tarafından, Çanakkale Savaşları ile ilgili heykellerin de yer aldığı bir çevre düzenlemesi ile anıt haline getirildi.

Nusret gemisinin aynısı 2011'de İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edilerek sergilenmek üzere Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığına götürüldü. Geminin flaması da İstanbul Deniz Müzesi'nde bulunuyor.



Kaynak: Haber7
Eklenme tarihi: 05.03.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ALMEYDA
 SENKRON Travel
 BEYAZ Deniz Taşım..
 EKŞİOĞLU Denizcil..
 AYDEN Denizcilik
 THE MOORİNGS Yach..
 ESENYALI Gemi İşl..
 KALKAVAN Transpor..
 AY İnşaat Turizm ..
 AKMAR Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim