Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Aliağa Limanı Ambarlı’yı solladı
İzmir Körfezi'ndeki derinliğin yetersiz olmasından dolayı liman yatırımlarının yoğunlaştığı Aliağa ilçesindeki Nemrut Körfezi, deniz ticaretinde öne çıkmaya başladı.

Yılın ilk sekiz ayında 3 bin 229 geminin yanaştığı Aliağa, İstanbul Ambarlı'yı sollayarak İzmit'ten sonra Türkiye'nin ikinci yoğun limanı oldu. Aliağa'nın şimdiki hedefi ise yeni yatırımlarla kıtalararası konteyner aktarma merkezi olmak.

Kuzey Ege'nin önemli deniz taşımacılığı merkezlerinden Aliağa Nemrut Körfezi'ndeki 13 liman işletmesine yanaşan gemi sayısı, Marmara'nın en büyük limanlarından Ambarlı'yı geçti ve İzmit'ten sonra Türkiye ikinciliğine yükseldi. İzmir Limanı ise Ambarlı, Mersin, İskenderun, Tuzla, Samsun ve Tekirdağ'ın ardından dokuzuncu sırada yer aldı. Sanayi bölgesi olan İzmit Limanı'na bu yılın ilk sekiz ayında 6 bin 704 gemi yanaşırken toplam 42,3 milyon ton yük elleçlendi. İkinci sırada yer alan Aliağa Limanı'na aynı dönemde 3 bin 229 gemi yanaştı, toplam 31,6 milyon ton yük elleçlendi. Ambarlı Limanı'na ise 3 bin 138 gemi yanaştı ve toplam 24,6 milyon ton yük elleçlendi.

Nemrut Körfezi'nde Nemport, Ege Gübre, Tüpraş, Total, POAŞ, Petkim, Batıçim, Milangaz, İzmir Demir Çelik, Habaş, Egegaz ve Alpet limanlarında ağırlıklı dökme yük elleçleniyor. Ege Gübre ve Nemport limanlarının, elleçlenen konteyner hareketleriyle İzmir Limanı'nı geçeceği belirtiliyor. Öte yandan Petkim ve Batıçim limanlarının yatırımları devam ediyor. Kasım 2016'da tamamlanacak Petkim Limanı, 1,5 milyon TEU elleçleme kapasitesine sahip olacak. Batıçim de mevcut limanı 2016 sonuna kadar büyütecek.

'KITALAR ARASI KONTEYNER AKTARMA LİMANI OLABİLİR'

Nemrut Körfezi'ndeki limanların gelişimini değerlendiren Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Marmara Bölgesi'nin en büyük limanlarından biri olan Ambarlı'yı, İzmir olarak geçmenin önemine dikkat çekti. Aliağa bölgesindeki limanların, her geçen sene başarı grafiğini yükseltme eğiliminde olduğunu dile getiren Öztürk, "Bu bölgedeki limanlar, dökme yük kapasitesi açısından İzmir Limanı'nın dört katı büyüklüğe ulaştı. Var olan çalışma ve yatırımlar, konteyner alanında da İzmir Limanı'nı geçeceğini gösteriyor. Aliağa bölgesindeki limanlar, iyi bir çalışma sistemi olduğundan dolayı ithalat ve ihracatçılar tarafından tercih ediliyor. Yeni yatırımlar gerçekleştiği zaman Nemrut bölgesi, kıtalararası konteyner aktarma limanı haline gelebilir." diye konuştu.

LİMAN BAŞKANLIKLARINA GÖRE GEMİ SAYISI VE YÜK ELLEÇLEME












Liman Gemi sayısı Yük elleçleme (bin ton)
İzmit 6.704 42.352
Aliağa 3.229 31.654
Ambarlı 3.138 24.648
Mersin 2.750 20.388
İskenderun 2.460 23.844
Tuzla 2.468 4.375
İstanbul 2.218 2.647
Tekirdağ 1.559 8.577
İzmir 1.432 6.505




Kaynak: Zaman
Eklenme tarihi: 08.10.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BERGEN Denizcilik
 ROTA Gemi
 MİRA Denizcilik
 UNICOR İnternatio..
 BÜYÜK ÇAMLICA Den..
 UGUR 44 Vapur Ac..
 TEKNOMARİN Denizi..
 DOĞANBEY Denizcil..
 ARZU Denizcilik v..
 ALBATROS Yatçılık
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim