Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Rusya'ya misilleme: 4 Rus gemisi Samsun Limanı'nda 'tutuklandı'
Türkiye ile Rusya arasında hava sahası ihlali sonucu Rus savaş uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesiyle başlayan kriz, denizcilik sektörünü de derinden etkilemeye başladı.

Doğan Haber Ajansı'ndan İlker Aktar ve Deniz Haber Ajansı'ndan Recep Canpolat'ın haberlerine göre, son bir hafta içerisinde Rusya limanlarına yük taşıması yapan 5 Türk bayraklı gemiyi, Port State Control (PSC) denetimine tutan Rus Denizcilik İdaresi Müfettişleri, hazırladıkları raporlar çerçevesinde Novorossisk Limanı'nda tutuklaması üzerine, mütekabiliyet esasları çerçevesinde, Türk limanlarına seyir yapan 6 Rusya bayraklı gemi, Samsun Limanı'nda kontrol edildi. Yabancı gemilere ulusal limanlarda yapılan gemi ve ekipmanlarının uluslararası kurallara uygun olup olmadığına yönelik (Port State Control- PSC) denetiminde, 2 geminin çıkışına izin verilirken, 4 gemide eksiklik saptandı.

Çıkışına izin verilmeyen 4 Rus gemisinin eksikliklerinin tamamlanması istendi. İlerleyen saatlerde bu gemilerden 3'ü daha eksikliklerini tamamlayarak limandan ayrıldı. Halen, Samsun Limanı'nda 1 Rus gemisi eksikliklerini tamamlaması için bekletiliyor.

LİMAN BAŞKANI: BİZ RUTİN DENETİM YAPIYORUZ

Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı'na açıklama yapan Samsun Liman Başkanı Aydın Ünal, “Rus tarafı denetimlerin ‘cılkını’ çıkardı biz ise rutin denetimlerimizi yapıyoruz” dedi.

Gemi denetimlerinin uçak krizi öncesinde de devam ettiğini belirten Ünal, ancak yaşanan son hadisenin kriz sonrası intikam amaçlı 'Rus gemileri denetlenip alıkonuluyor' gibi bir algının yanlış olduğunu ifade etti.

Aldıkları duyumlara göre Rus limanlarındaki Türk gemilerine yönelik denetimlerin abartılı bir şekilde yapıldığını söyleyen Ünal, şunları kaydetti: “Bunlar rutin denetimlerimiz kapsamında yapılan bir uygulama. Şimdi Karadeniz memorandumu diye bir şey var. Biz de ülke olarak buna tarafız. Karadeniz’e sahili olan ülkelerden limanlarımıza gelen gemileri biz denetliyoruz. Yani Rusya bizimkileri denetliyor, biz de onlarınkini denetliyoruz. Ayrıca Karadeniz’e sahili olan tüm ülkelerin gemilerini denetliyoruz. Söz konusu rutin denetimlerde bu 4 tane Rus gemisinin eksiklikleri çıktı. Denizde seyir, can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek eksikliklerdi bunlar. Bu nedenle gemileri alıkoyduk. 3 tanesi eksikliklerini tamamladı ve ayrıldılar, sadece 1 tanesi kaldı, o da eksiklerini tamamlarsa ayrılacak. Bu denetim son 4-5 gün içinde olan bir durum. Bundan sonra gemiler geldikçe denetlemeler yapacağız. O yüzden denetime bugün de çıkacağız, yarın gelirse yarın da çıkacağız bu gemilere. Yani bu bizim rutin uygulamamız. Biz Rusya’ya misilleme olarak bunu yapmadık, bu uygulamaları daha önce de yapıyorduk. Fakat Rusya karşı tarafta bu işin ‘cılkını’ çıkardı. Yani uluslar arası kuralların dışına çıkmaya başladı. Haberlerden edindiğim bilgilere göre; ‘gemilerin can filikalarına çıkarak onların zeminlerini kırarak bunları bir eksiklik gibi yazdıkları’ gibi bunları örnek veriyorum. Ama biz bu tür şeylere tevessül etmiyoruz.”

Son bir hafta içinde Rusya'nın Novorossisk Limanı'na sefer yapan M/V MEYRA, M/V ADALADY, M/V HALIL SAHIN, M/V MERT DEVAL, ve M/V MAHMUT SAKA isimli Türk bayraklı gemiyi seferden men eden Rusya Denizcilik otoritesine misilleme yapan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na bağlı PSC Müfettişleri, Türk limanlarına sefer yapan 4 Rusya Federasyonu bandralı M/V OMSKIY 105, M/V RUSICH 1, M/V NEVA ve M/V CRYSTAL isimli gemileri Samsun Limanı'nda PSC denetimine sokarak, seferden men etti.

PSC DENETİMİ NEDİR?

Liman Devleti Kontrolü (Port State Control-PSC), gemi ve ekipmanının uluslararası kurallara uygunluğunun ve geminin bu kurallara uygun şekilde gemi adamı ile donatıldığının ve işletildiğinin doğrulanması amacıyla yabancı gemilere ulusal limanlarda yapılan denetimdir.

TÜRK GEMİLERİNE RUSYA'DA PSC TERÖRÜ!

Deniz Haber Ajansı'na açıklamada bulunan Türk gemi işletmecileri, Rus PSC müfettişlerinin Türk bayraklı gemilere ön yargılı geldiğini ve Port State denetimine tabi tutulan gemilerde eksik tespit edilememesi üzerine, bizzat PSC müfettişleri tarafından gemi teçhizatına zarar verilerek, tutuklama kaydının açıldığı belirtildi.

Buna en son örnek olarak, Vakıf Finansal Kiralama Şirketinin mülkiyetinde olan ve T ve O Denizcilik tarafından işletilen M/V MAHMUT SAKA isimli 29 bin 99 DWT taşıma kapasitesine sahip kuruyük gemisinin 1 Aralık 2015 Salı günü Novorossisk Limanı'nda PSC denetimine tabi tutulduğu ve aynı gün seferden alıkonulduğu ifade edildi.

M/V MAHMUT SAKA isimli kuruyük gemisinde en son denetimin 27 Ekim 2015 tarihinde yapılmış olmasına rağmen, gemiye gelen PSC memurlarının 3'ü tutuklama sebebi olan 16 eksik tespit ederek, gemiyi seferden men ettiği belirten Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zalih Zeki Çakır, Rus PSC memurlarının Türk bayraklı geminin teçhizatına hasar vererek eksiklikleri oluşturduğunu kaydetti.



Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 05.12.2015




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KEREMPE Denizcili..
 EKİNCİ Gemi Hizme..
 SAAT VE SAAT
 GENÇ KAPTAN DENİZ..
 EKOL Denizcilik
 ATA Holding A.Ş.
 EMİR Denizcilik
 BATUM Denizcilik ..
 APM Denizcilik Na..
 ADAKENT Gemi İşle..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim