Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
3. Havalimanı’na gemi terminali yapılacak
3. Havalimanı projesinde yakıt için trafiği azaltacak ve dev gemilere ev sahipliği yapacak yeni bir alan oluşturuluyor


150 milyon yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olması hedeflenen 3. havalimanında inşaat çalışmaları hızla sürerken, yeni gelişmeler de peş peşe geliyor.

29 Ekim 2017 tarihinde hizmete girecek 3. Havalimanı'nda terminal binası için düğmeye basıldı. ÇED sürecinin başladığı İGA terminal binası yaklaşık 140 bin metrekarelik alan üzerinde yükselecek.

İGA terminal binası sayesinde uçakların gerekli yakıtları deniz yoluyla getirilecek. 133.580.000 TL'lik bedelle gerçekleştirilecek İGA terminal binası ile havalimanının işletme aşamalarında İstanbul'un mevcut trafik yüküne minimum düzeyde ilave yük getirilmesi planlanıyor.

Söz konusu proje 'terminal 1' ve 'terminal 2' olarak adlandırıldı. Terminal 1 kısmına sadece akaryakıt gemileri yanaşırken, terminal 2 isimli kısma akaryakıt, kuru yük ve genel kargo gemileri yanaşacak.



İGA İkmal Terminali Projesi ile;
- 550 metre boyunda doğu dalgakıranı,
- 175 metre boyutunda mahmuz yapısı,
- 4 adet bağlama dolfeni, 2 adet yaslanma ve bağlanma dolfeni ve yükleme platformu ve kedi yollarından oluşan toplam 320 m uzunluğundaki “Terminal 1” yanaşma yeri,
- 260 metre uzunluğundaki “Terminal 2” yanaşma yeri,
- Limana 100 bin DWT ve 50 bin DWT’luk gemilerin yanaşabilmesi için yeterli derinliğin sağlanması için yaklaşık 300.000 m²’lik alan -17,5 metreye, yaklaşık 220 bin metrekarelik alan -15 metreye olacak şekilde toplam 520 bin metrekarelik bir alanda tarama işlemi,
- Yaklaşık bin 500 metre boyunca sönümleyici tahkimat yapısı yapılması
planlanmış durumda.

Denizde yer alan bu projenin kıyı alanı ise (kara bölgesi) “Kıyı Rehabilite Alanı” kapsamında kalıyor.

Havalimanı projesinin hayata geçmesi ile uçaklara akaryakıt ikmal hizmeti verilebilmesi için ilk fazda günde 14.000 metreküplük yakıtın temin edilmesi gerekeceği öngörülmüş durumda. Söz konusu yakıtın karayolu ile getirilmesi durumunda günlük ortalama 500 adet aracın giriş çıkış yapması söz konusu olacaktı.

Bu durum hem taşınan malzemenin niteliği hem de trafiğe getireceği ilave yükten dolayı riskli olarak görülmüş ve akaryakıtın deniz yolu ile getirilmesi gündeme gelmişti. Akaryakıt hem yurtiçinden hem de yurt dışından gemilerle temin edilecek.

DEV GEMİLERE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

Rüzgar ve dalga koşulları, zemin özellikleri, koruma alanlarına olan mesafeler gibi sebeplerden ötürü proje için en uygun yer olarak Arnavutköy sınırlarında kalan Akpınar ve Yeniköy arasında kalan sahil şeridindeki kıyı rehabilite alanı seçildi.

Korunaklı bir koy konumunda olan kıyı şeridine yapılacak olan iskelelerden ilki 320 metre uzunluğunda olacak ve sadece akaryakıt gemilerini ağırlayacak. 100 bin DWT ağırlığındaki dev akaryakıt gemilerine ev sahipliği yapacak terminal için derinlik 9.5 metreden 17.5 metreye indirilecek.

50 bin DWT ağırlığında, daha küçük gemilerin yanaşacağı ikinci terminale yakıt gemilerinin yanı sıra kuru yük ve kargo gemileri de yanaşabilecek. Bu terminal için 10 metre olan derinlik 15 metreye kadar indirilecek. Projede limana yanaşacak gemilerin kötü hava koşullarından etkilenmemesi için 550 metre uzunluğunda dalgakıran ve 175 metre uzunluğunda mahmuz ve yapılacak.

3.havalimanının “ ilk” yolcu salonu tamamlandı. Örnek olarak yapılan yolcu salonunda bekleme koltuklarından, yürüyen merdivenin örneklemesine, uçakların iniş kalkış saatlerini gösteren elektronik panolara kadar tüm detayları yer alıyor.



Bittiğinde yıllık kapasitesi 200 milyon yolcu olacağı belirtilen 3. havalimanında ana terminal binası artık yükselmeye başlarken, zemin düzeltme çalışmalarında 2 bin 200 kamyon, günde yaklaşık 1 milyon metreküp toprağı şantiye içinde bir yerden bir yere taşıyor. Projenin şu ana kadar yüzde 28’si tamamlanmış durumda.

PROJENİN YÜZDE 28'Sİ TAMAMLANDI

Başbakanlığı döneminde temeli Recep Tayyip Erdoğan tarafından 7 Haziran 2014 tarihinde atılan 3. havalimanı artık ortaya çıkmaya başladı. Projenin şu ana kadar yüzde 28’sinin tamamlandığı belirtilirken şu ana kadar şantiye içinde 374 milyon metreküp kazı yapıldığı, 105 milyon metreküp de dolgu yapıldığı belirtildi.

Toplam 76,5 milyon metrekare proje alanı bulunan dev şantiyede ilk fazda yapılması planlanan yıllık kapasitesi 90 milyon yolcu kapasiteli ana terminal binası artık yükselmeye başladı. 1 milyon 300 metre kare kapalı alanıyla dev binada, 18 bin araç kapasiteli katlı otopark bulunuyor. Terminal binası için 1 milyon metreküp beton, 180 bin ton demir kullanılacak. Ternimalin çatı alanı 450 bin metre kare, Terminalin cephe alanı ise 500 metre kare olacak.

BİR YOLCU SALONU HER ŞEYİYLE TAMAMLANDI

Ana Terminal binasında çalışmalar hızla sürerken, yolcuların uçağa binerken kullanacağı bir salon örnek olarak yapıldı ve tamamlandı. Dış cam kaplamalarından, içindeki tüm detayları ile tamamlanan yolcu salonunda yürüyen merdiven örneklemesi de bulunuyor.

Uçakların geliş ve gidiş saatlerini gösteren elektronik panolar ile uçaklara binilen körüklere giden yolcu kapılarını gösteren elektronik kapı işaretleri de salondaki yerini aldı.

ŞANTİYE İÇİNDE 2 BİN 200 KAMYONUN YARATTIĞI TRAFİK DİKKAT ÇEKİYOR

3. havalimanının şantiyesinde dev bir iş makinesi ordusu çalışıyor. Şantiye’de çalışan 2 bin 200 kamyon günde yaklaşık 1 milyon metreküp toprağı kazı yapılan alanlardan dolgu yapılan alanlara doğru taşıyor.

Şantiye içindeki kamyon trafiği şu anda inanılmaz boyutlarda. Dev şantiyede ayrıca 252 Ekskavatör, 60 kule vinç, 57 greyder, 124 silindir, 101 dozer, 60 eklemli kamyon, 57 tekerlekli yükleyici, 23 mobil vinç, 70 beton mikser ve 18 adet beton pompası başta olmak üzere toplam 3 bin 22 inşaat makinesi çalıştığı belirtildi.

ŞU AN 16 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR BU SAYI 30 BİNE ÇIKACAK

2016 yılının Mayıs ayı itibariyle ise bin 500 beyaz yakalı olmak üzere yaklaşık 16 bin kişinin şantiyede görev yaptığı belirtildi. Bu sayının 30 bin kişiye ulaşması bekleniyor. Havalimanı inşaatında 3. faza geçildiğinde bir terminal binasının yanı sıra bir hava trafik kulesi daha inşa edilecek. Bu fazda havalimanında kuzey-güney doğrultusunda 60 metre genişliğinde bir pist daha eklenecek.

4 FAZDA TAMAMLANACAK

3. havalinamı hazırlanan plana göre 4 fazda tamamlanacak. Faz 1 de, Yıllık kapasitesi 90 milyon yolcu olan ana terminal binası, bir adet ana hava trafik kontrol kulesi, 2 adet Kuzey-Güney doğrultusunda 60 metre genişliğinde A380 uçaklarının inebileceği donanımda 3.75 km ve 4.1 kilometrelik pist, 114 tanesi Ana Terminal’e yakalaşan uçak olmak üzere toplam 347 adet uçak park alanı, hangar, kargo/antrepo, catering, yer hizmetlerini sağlayan havaalanı destek tesisleri ile 18 bin araç kapasiteli kapalı otopark alanı bulunuyor.



Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından faz 1’in ikinci bölümünde Kuzey-Güney doğrultusunda üçüncü bir pist daha yapılacağı belirtildi.

İKİNCİ FAZ

Yıllık yolcu kapasitesi 80 milyona ulaştığında yatırımlar başlanarak Faz 2’ye geçileceği belirtildi. 2. fazda bir adet hava trafik kontrol kulesi, doğu-batı doğrultusunda 60 metre genişliğinde A 380 uçaklarının inebileceği pist ve ilgili taksi yolları, gerekli destek tesisleri yapılacak.

ÜÇÜNCÜ FAZ

Yeni yapılacak terminal binası ile ana terminal binası arasında yolcu taşıyan sistemler yapılacak.

DÖRDÜNCÜ FAZ

Projenin 4. fazında ise bir adet uydu terminal binası, kuzey –güney doğrultusunda bir pist ve ilgili taksi yolları ve gerekli destek tesisleri yapılacak. Havalimanın ilk fazın tamamlanmasının ardından 26 Şubat 2018 tarihinde düzenlenecek bir törenle ulaşıma açılacak. Havalimanında diğer fazlar ulaşım devam ederken tamamlanması planlanıyor.

HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

3. havalimanı ve 3. köprü şantiyelerini ziyaret eden Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, günü 3. Köprü üzerinde işçilerle birlikte iftar yaparak sonlandırdı. Bakan Arslan konuşması sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın köprü inşaatında çalışan işçilere verdiği ikramiye sözünün yerine getirildiğini söylemesi üzerine bazı işçilerden itiraz geldi.



Bazı işçilerin paralarını alamadığını iletmesi üzerine yetkililerden bilgi alan Bakan Arslan, ödemesi yapılmayan sadece 15 işçinin kaldığını aktardı.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın ilk durağı üçüncü havalimanı şantiyesi oldu. Havalimanı şantiyesine helikopterle gelen Bakan Arslan’ı Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, İstanbul Grand Airport (İGA) Havalimanları Üst Yöneticisi (CEO) Yusuf Akçayoğlu ve diğer yöneticiler karşıladı.

"BUGÜNE KADAR 2 MİLYAR EURO HARCADIK"

Havalimanı inşaatı ile ilgili Arslan’a bilgi veren Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, havalimanını vaad ettikleri tarihte tamamlamak için tüm güçleri ile çalıştıklarını söyledi.

Özdemir, "Bu güne kadar yaklaşık 2 milyar Euro kaynak harcamış bulunuyoruz. Bu da fiili olarak projenin yüzde 27’sinin tamamlanmış olduğu anlamına gelmektedir" dedi.

Özdemir, şu ana kadar havalimanı arazisinde 374 milyon metreküp kazı yapıldığını, 105 milyon metreküp de dolgu yapıldığını söyledi.

Bu rakamları Atatürk Barajı ile kıyaslayan Özdemir,11 yılda tamamlanan Atatürk Barajı’nın toplam dolgu miktarının 80 milyon metreküp olduğunu ifade etti.

METRO PROJESİ TAMAMLANDI

3. havalimanını Gayrettepe’ye bağlayacak metro ihalesine ilişkin konuşan Arslan, "Uygulama projeleri bitti. 15 güne kadar netleşmiş olacak. Ardından ihaleye çıkacağız. Yapım süresiyle ilgili rekor bir sürede bitirilmesini planlıyoruz" diye konuştu.

Havalimanının açılış tarihinde herhangi bir değişiklik olmadığını ve sürecin bundan sonra daha hızlı ilerleyeceğini belirten Bakan Arslan "Şu ana kadar projenin yüzde 27’si tamamlandı" şeklinde konuştu.



Kaynak: HaberTürk
Eklenme tarihi: 12.07.2016




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SINKO Internation..
 DİTAŞ Deniz işlet..
 GEMAK
 EFE Gemi İşletmec..
 GMARİN
 ATLAS GRUP Denizc..
 GÜLCEM Denizcilik..
 NECATİ KALKAVAN Ş..
 GEMAK Şirketler G..
 LNS Marine Ltd. Ş..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim