Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Nisan 2024
Haber
Anket
‘İkmal eğitimi’ 26 yıllık acı ve şüpheyi hatırlattı
Genelkurmay Başkanlığı, kurumsal internet sitesi üzerinden TCG Yarbay Kudret Güngör akaryakıt gemisinden ABD donanmasına ait Arleigh Burke sınıfı USS ROSS isimli muhribe seyir halinde yakıt ikmali yapılmasının fotoğraflarını paylaştı.



Batı Karadeniz’deki, “Denizde İkmal Eğitimi” 17 Şubat’ta icra edildi. Genelkurmay’ın eğitimle ilgili bilgilendirmesinde, “NATO ittifakı üyesi Türkiye ve ABD Deniz Kuvvetleri unsurları arasında icra edilen söz konusu faaliyetin karşılıklı çalışabilirliğe ve işbirliğinin geliştirilmesine olumlu katkı sağladığı değerlendirilmektedir” denildi.

Şehidin adı verildi

Daha önce Suriye’deki Şayrat hava üssüne cruise füzeleri atmasıyla gündeme gelmiş olan Amerikan muhribine, yakıt ikmalinin yapıldığı Türk donanmasına ait geminin adı, 26 yıl öncesindeki TCG Muavenet Firkateyni trajedisinin hatırlanmasına neden oldu. Olayın kısa hikâyesi şöyle:

15 Ağustos 1971’de ABD’den satın alınan USS Gwin (DD-33) muhribine, TCG Muavenet ismi verildi. Muavenet firkateyni, 1974’te KıbrısBarış Harekâtı’nda görev yaptı. 1 Ekim 1992’de Ege Denizi’nde NATO Kararlılık Gösterisi-92 Tatbikatı’na katılan gemiler içinde Muvenet de vardı. Tatbikata katılan ABD donanmasına ait USS Saratoga (CV-60) uçak gemisinden atılan iki Sea Sparrow füzesi, Muvenet’i vurdu. Tatbikatta beklenmedik dost ateşiyle vurulan gemide; gemi komutanı Kurmay Yarbay Levent Kudret Güngör, Uçaksavar Yardımcı Subayı Teğmen Alper Tunga Akan, Telsiz Astsubayı Serkan Aktepe, İkmal Çavuşu Mustafa Kılıç ve Er Recep Atak şehit düştü. ABD, bu olayın kazara olduğunu açıkladı ve özür dileyerek tazminat ödedi. Ancak Sea Sparrow füzelerinin ateşlenebilmesi için altı aşamalı karar mekanizmasının işletilmesi gerektiğinden dolayı Muvanet firkateyninin kasten vurulduğuna ilişkin iddalar yıllardır bir şüphe bulutu olarak varlığını sürdürdü. Muvanet’in şehit komutanı Kurmay Yarbay Kudret Güngör’ün adı da, yıllar sonra donanmanın en önemli lojistik unsurlarından biri olan akaryakıt gemisine verildi.



Kaynak: Milliyet
Eklenme tarihi: 22.02.2018




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KUTUP Denizcilik
 ZİRVE Denizcilik
 RTS Denizcilik Sa..
 KORAL Ship
 KOÇLAR Denizcilik
 GÖCEK Yatçılık
 TRANSATLANTIK Den..
 ARYA SHİPYARD CO.
 F.ÖMEROĞLU Ltd Şt..
 MARMARA RoRo
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim