Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
‘Gemi adamı takip bankası kurulmalı’
Kaptan Bora Ekşi cinayetinin milat olmasını isteyen denizcilik STK’ları şirketlere personel politikalarını gözden geçirmeleri çağrısında bulundu.

Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası (GEMİMO), İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV), İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Derneği (DEFAMED), Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneği (TÜRKAPDER) ve Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD) tarafından yapılan basın bildirisi ile sağlıklı bir Türk denizciliğinin yol haritası çizildi.

Türkiye Denizcilik Federasyonu’nun da (TÜRDEF) 20 STK ve 5 onursal üyesi ile destek verdiği açıklamada devletten, armatörlerden ve donatanlardan beklentiler açıklandı.


TÜRKKAPDER Genel Sekreteri Kapt. Zafer Akbulut, DEFAV Yönetim Kurulu Başkanı Müh. İlker Meşe, DEFAMED Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Baybora Yıldırım, TKKD Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Muhammer Arslantürk ve GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanı Müh. Feramuz Aşkın


Son derece ciddiye alınmalıdır

İTÜ DEFAMED Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Baybora Yıldırım tarafından okunan bildiride Kaptan Bora Ekşi’nin gemi üzerinde görevi başında iken elim bir cinayete kurban gitmiş olmasının Türk denizciliğini çok yakından ilgilendiren son derece üzücü bir olay olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Böylesine vahim bir olayda şirket, gemi, zabit veya mürettebat ayırımı yapmamız mümkün değildir. Tüm denizcilik camiamızın ciddiye alması gereken son derece vahim bir olay yaşanmıştır. Sevgili kardeşimizin ölümü sektörün personel politikasının acilen gözden geçirilerek gerekli tedbirlerin ivedilikle alınması gerektiğini bizlere bir kez daha hatırlatmıştır. Bu nedenle herkesin Kaptan Bora Ekşi’yi kaybettiğimiz bu çok üzücü olayın bir daha yaşanmaması için gerekli katkıyı ve desteği vermesini bütün denizcilik camiamızdan bekliyoruz” denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı :

"Bu saldırı bir milat olmalıdır

Türk bayrağı taşıyan bir gemide “Gemi Kaptanı”nın gemisinin can ve mal emniyetini koruduğu gibi aynı zamanda diplomatik bir misyona da sahip olduğu belirtilen açıklamada, “Bir gemi kaptanı kendisine emanet edilen gemiyi ve içindekileri korumayı kutsal bir görev olarak kabul eder. Bu nedenle, bir gemide gemi kaptanına, kendi kamarasında öldürmek amaçlı saldırmanın bizler için hiçbir açıklaması yoktur. Türk denizcilik tarihine not düşüp, meslektaşımızın katledilip meslek şehidi olduğu günün milat olarak kabul edilmesini herkesten bekliyoruz” denildi.

Şirketlerin personel politikası değişmelidir

Bu olay, gemilere gönderilen personelin eğitim kalitesinin, ruh ve fiziki sağlığının ciddi manada sorgulanması gerektiğini artık inkâr edilmeyecek biçimde ortaya çıkarmıştır. Denizde uzun süreler çalışan bizler, Türk gemi adamının çalışkanlığını, sadakatini, olaylar karşısındaki yapıcı davranışlarını her zaman görmüş ve takdir etmişizdir.

Ancak günümüzde yaşanan sorunlar, istihdam edilen gemi adamlarının yukarıda dile getirdiğimiz kapsam içerisinde kalitesini tekrar sorgulamamız gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu konu, ciddi bir platformda tartışma konusu olmalıdır.

Denizcilik camiasında yer alan STK’lar olarak bizler, bu tür olayların tekrar yaşanmaması için, şirketlerin personel politikasında ciddi tedbirler alması gerektiğini ve personel müdürleri başta olmak üzere, şirket yönetimlerinin personel seçimlerinden sorumlu olması gerektiğine inanıyoruz.

Gemi adamı takip bankası kurulmalı

Bu kapsamda denizcilik STK’ları olarak bizler bakanlıkça oluşturulacak gemi adamı takip bankasına ( kişisel veriler hariç, sadece gemi adamının deniz hayatında gemilerden ayrılma sebepleri ve gemi kaptanı/gemi baş mühendisi görüşünün kaydedildiği ) tüm şirket personel müdürlerinin ulaşıp, şirketine alacağı gemi adamının geçmişi ile ilgili bilgiye ulaşabilme olanağının verilmesini özellikle tavsiye ediyoruz.

Gemi bir bütündür

Hiçbir gemi adamı gemide işleyeceği kusurların affedileceği ya da birileri tarafından korunacağı inancı içerisinde olmamalıdır. Şirket yönetimlerinin bu tip güvenceler vermesinin çok vahim sonuçlar doğurduğu artık bilinmelidir. Gemi bir bütündür ve bu bütünün içine sokulan her yanlış, ahengi bozar ve gemi aksamaya başlar.

Eczane ilaç sarf dökümü istenmeli

Daha önce saldırı, yaralama, taciz ve uyuşturucu ile ilgili kaydı olan bir personelin gemiye gönderilmesi kesinlikle önlenmelidir. Personel müdürleri eğer bilerek veya bilmeyerek bu tip personeli gemisinde çalıştırır, referans verir ve gerçeği bildirmez ise muhakkak sorumlu tutulmalı ve personel müdürü olarak çalışması engellenmelidir. Personelin sağlık uygulamasında, kurumsal şirketlerin, örneğin tanker firmalarında talep ettiği sağlık yoklamasına geçilmelidir. Şirket personel müdürleri, kendilerine müracaat eden tüm gemi adamlarından en az 5 yıllık ilaç kullanımı ile ilgili ‘eczane ilaç sarf dökümü’nü ve yine en az 10 senelik adli sicil kayıtlarını istemelidir.

Testler baştan savma olmamalı

Bundan sonra, gemi adamı cüzdanı için müracaat eden bütün personel için psikolojik test ve stres testi uygulaması istenmelidir. Mevcut personel içinse sağlık kontrolü sırasında bu kontrolden geçmesi ve ehliyetine işlenmesi istenmelidir. Tüm gemi adamlarına yönelik iki yılda bir tekrarlanması gereken sağlık kontrollerinin kâğıt üzerinde ve baştan savma yapılmayıp, bizim önerilerimiz doğrultusunda yeniden düzenlenmesini bekliyoruz. Bu nedenle, gemi adamı olan ya da ilk kez gemi adamı olacak tüm personelin psikolojik ve stres testi de dahil sağlık yoklamaları ciddi hizmet veren tam teşekküllü devlet hastaneleri tarafından yapılmalıdır. Şirketlerin sağlık yoklamasının günü dolmadan isteme hakkı saklı tutulmalıdır.

Donatanlar zabitanları zayıflatmamalı

Gemi adamı cüzdanında muhakkak çalıştığı gemileri ve şirketleri gösteren bir sayfa yer almalıdır. Personel müdürleri referans için bütün şirketlere ulaşabilmelidir. Donatanlar gemilerini donatırken, özellikle zabitan kadrolarının güçlü olmasına dikkat etmelidirler. Denizcilik sektörümüze zabit yetiştiren kaynakların sayısının kısa sürede makul seviyeye indirilmesi ve aynı tipte ve yeterlilikte eğitimin verilmesi sağlanmalıdır. Gemi zabitanı eğer birbirini anlarsa, tanırsa aynı eğitimi almışsa, personeline kumanda etmekte her zaman birlikte hareket edecek ve personel de aynı şekilde karşılık verecektir. Bu nedenle, donatanlarımızın zabitan sınıfını zayıflatacak hiçbir uygulama içerisinde olmamaları gerekir.

Üç büyük firma yabancı personele geçti

Bu çok üzücü olay, dünyanın bütün denizlerinde duyulmuş, paylaşılmış ve ne yazık ki denizcilik tarihimize ciddi bir kara leke olarak geçmiştir. Türk gemi adamının itibarının, güvenirliğinin ve sadakatinin tekrar kazanılması için çok çaba sarf edilmesi gerekiyor. Ne yazık ki bu olay Türk donatanını da çok etkilemiş ve Türk personelden kaçışın hızlanmasına da zemin sağlamıştır. Personel politikasının yanlışlığından dolayı, Türkiye’nin 3 büyük firmasının Türk personelden yabancı personele geçmesi hepimiz için bir uyarı niteliğinde olmalıdır.

Bu nedenle umarız sevgili kardeşimiz Bora Kaptan’ın ölümünden çıkartılacak dersler Türk personelinin yeniden itibar kazanması için bir başlangıç olur ve kardeşimizin ölümü hiç olmazsa bu vesile ile hep hatırlanır."


*****************

KONU İLE İLGİLİ DİĞER HABERLERİMİZ;
- Bora kaptan son seferine uğurlandı
- Yurda getirilen Bora Ekşi'nin cenazesi yarın toprağa verilecek
- Kaptanı katleden yağcı tutuklandı
- Durdurulmasaydı katliam yapacaktı
- Gemideki dehşet ile ilgili açıklama
- Cinnet geçiren Yağcı, Kaptanı katletti !






Kaynak: denizcilikdergisi
Eklenme tarihi: 16.01.2020




Share |




YORUMLARINIZ


Yanlis sistemin basi
Yazinin bir bolumunde sabika kaydi istensin gemi katilimlarinda denmis bu katilimdami olmali yoksa o cuzdani en basta verirkenmi olmali sistem para kazanacak diye adim basi denizcilik kursu acilirsa disarda yapacakk hic bir seyi olmayan insanda denize sarilirsa kimin ne cikacagini bilemezsin ve uzucu olaylar meydama gelir ne yazikki once sistemi duzeltecen bukadar meslek okullarimiz var yagci gemici bolumu acacaksiniz bu olayi kursa deil okula baglicaksiniz ve kaliteyi artiracak .tabiki bu da ulke yonetenleri ile olacak olay...

Yazan: Gemi makinisti - 17.01.2020 15:24:51


Güzel yorum
Yavuz abi tam da gerekenleri yazmışsın. Seni niye çağırmamışlar bu toplantıya ?
Yazan: Gemici Apo - 17.01.2020 00:09:14


çok geç
Aklınız başınıza geldimi hep söyledik dinleyen olmadı ilk önce personel müd konuya hakim olmalı gemi yüzü görmeyen adamlar bu görevi yapıyor enaz 15 yıl gemi hizmeti olmayanlara suvarilik ve baş makinistlik verilmez ikinciler için bu süre 10 yıl olmalı ayrıca idareci görevinde bulunan bu kişiler personel idaresi ve psikolojisi konusunda eğitim almalı 25-30 yaşında adamlar suvari başmakinist oluyor doğru değil 1967 yılından kalma deniz iş kanunu günün koşullarına uygun revize edilmeli alt kadroda çalışan personel yağcılar gemiciler kamarotlar eş dost ve simsarlar tarafından gönderilen değil bu mesleği içine sindirip yapanlardan seçilmeli gemideki işlerin tanımı iyi yapılmalı ve uygulanmalı gemi adamları ne tersane işçisi nede tamir ekibi değildir.ayrıca şirketlerin kontrat süreleri uzun hala 9 10 ay gibi kontratlar var bu süre çalışanları çürütür ayrıca şirketler arası maaş farklarını minimize etmek gerekli iyi ücret iyi personel demektir gemilerde şikayet konusu olan kumanya döviz ve ücretler her zaman sıkıntı olmuştur öncelikli yapılmalıdır ilgili kişiler birinci dereceden sorumlu olmalıdır çok kez tanık oldum keyfe binaen kaptanlar ve başmakinistler tarafından çok adam gönderildi yüz kızartıcı bir olay yoksa bu uygulamaya son verilmeli ve şirketlerin bu konuda ince eleyip sık dokumalarını tavsiye ederim. gemi kaptanından miçoya kadar adil davranmaları önem arz eder.vede 3 büyük firma yabancı personele dönmüşse bunun nedeni bora kaptanın ölümü değildir daha önce döndüler dönen şirket sayısı 3 değil an itibariyle 16 dır. bunları yaparsanız milat bu olur yoksa çalışanların sağlık bilgilerini almakla üstelik kişisel verilerin korunması kapsamında yasak böyle milat olmaz....
Yazan: yavuz akyol - 16.01.2020 19:02:25




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ONEY Denizcilik G..
 KARAN Gemi İşl. İ..
 NEMTAŞ Denizcilik
 AKGÜNLER Denizcil..
 MİLLER&FLAMA Deni..
 SEA PIONEER Deniz..
 SERAKİ Turizm Ltd..
 GLOBUS Uluslarara..
 ARYA SHİPYARD CO.
 DENTAŞ Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim