Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Nisan 2024
Haber
Anket
Kriz yat siparişlerini daralttı
Gemi Mühendisleri Odası (GMO) Antalya Şube Sekreteri İlker Civelek, dünyada küresel ekonomik kriz nedeniyle özel ve ticari yat siparişlerinin daralmasına rağmen Türk yat sektörünün kalitesi ve ucuz iş gücü nedeniyle avantajlı konumda bulunduğunu bildirdi.

İlker Civelek, yaptığı açıklamada, küresel krizin dünya genelinde tüm sektörleri olumsuz etkilediğini belirterek, bu krizden gemi ve yat yapım sektörünün de zarar gördüğünü söyledi. Ticari ve özel yat siparişlerinde önemli daralmalar yaşandığını kaydeden Civelek, Avrupa'da çok büyük yat ve tekne imalatçısı firmaların kapandığını anlattı.

Antalya Serbest Bölgesi'nde de özel yat yapan 4 şirketin kapandığını, 3-4 şirketin kriz nedeniyle sıkıntıda olduğunu ifade eden Civelek, şöyle konuştu:

''Küresel krizin olumsuz etkilerini yat ve tekne imalat sektörü çok yakından hissetti. Dünyanın çeşitli ülkelerinde özel yat ve ticari yat siparişleri bıçak gibi kesildi. Sipariş verilen ve kızaktaki onlarca tekne de sahiplerinin talebi doğrultusunda beklemede. Çünkü, siparişi veren iş adamları da geleceği görmek istiyor. Avrupa'da çok büyük önemli yat üretici firmalarından bazıları kapandı. Dünya sıralamasında değerde yedinci, adet bazında da dördüncü olan Türk yat ve tekne imalat sektörü de krizden olumsuz etkilendi. Kriz nedeniyle yat üretim sektöründe çalışanların yüzde 30'u çıkarıldı.''

Tüm sıkıntılara rağmen Türk yat üretim sektörünün, kişiye özel yat ve tekne yapması nedeniyle avantajlı hale geldiğine dikkati çeken Civelek, ''Türk yat imalatçıları özel yat ve tekne yapımı nedeniyle avantajlı hale geldi. Bu avantajı kaliteye daha da iyi yansıtırsa krizden fazla yara almadan kurtulur'' dedi.

Türkiye'nin, gemi, yat ve tekne tamir ve bakımında avantajlı bölgede bulunduğuna işaret eden Civelek, ucuz işçilik, sorunlara ve teknolojiye çabuk uyum sağlanması gibi nedenlerle de Türkiye'nin çok değerli bir bölge olacağını vurguladı. Buna karşın Antalya'da büyük tekne ve yatları kızağa alacak tahsisli alan olmadığından yakınan Civelek, Antalya Serbest Bölgesi'nde yat üretim sektörünün ticaret hacminin yıllık 75 milyon avro civarında olduğunu, alt yapı olması halinde özel yat üretiminde Türkiye'nin önünün açık olacağını kaydetti.

Antalya'da denizcilik sektörünün sorunlarına değinen Civelek, Antalyalıların, kentin liman kenti olduğunu bilmediğini savundu. Antalya Limanı'nın genişleme sorunu olduğunu bildiren Civelek, şunları kaydetti:

''Liman kruvaziyer limanı olarak genişleyemiyor. Deniz kazalarına karşı deniz kirliliğinde, yangınlara karşı destekleyici bir organizasyon ve alt yapısı yok. Deniz ambulansı bulunmuyor. Gemi Mühendisleri Odası olarak, Antalya Bölge Müdürlüğü ve Liman başkanlığı ile iyi ilişkilerimiz var. Eğitim çalışmalarına ağırlık verdik. Bölgemizde yat üretim sektöründe eğitimli ara eleman sıkıntısı var. Bunun giderilmesi için eğitim çalışmalarına destek veriyoruz. Bununla ilgili Akdeniz Üniversitesi ile işbirliği yapmaya çalışıyoruz.''

Kaynak: Habertürk
Eklenme tarihi: 30.12.2009




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NİSA Denizcilik
 ULUSOY Denizyolla..
 ONEY Denizcilik G..
 SARP Turizm
 KUTUP Denizcilik
 BAFA Su Ürünleri
 STFA Deniz İnşaat
 FAAL Denizcilik
 GROUPSEA Deniz Ta..
 TAMİ Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim