Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Boğazdaki kazada kaptan suçlu
Çanakkale Boğazı'ndan geçtiği sırada Eceabat İskelesi yanında karaya oturan, patlayıcı amonyumnitrat taşıyan ''Lady Juliet'' adlı yük gemisiyle ilgili soruşturma sonunda, kaptanın hatalı olduğuna karar verildi.

Konuyla ilgili olarak makamında açıklamada bulunan Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt, "Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'nin ses Kayıları ve gemi kaptanından aldığımız ifadeler gösterdi ki kaptan, basiretsiz davranarak bu kazaya sebebiyet vermiştir." dedi.

Saint Vincent bandıralı geminin 17 Aralık 2009'da yaptığı kazanın, taşınan yük sebebiyle önemli olduğuna dikkat çeken Bölge Müdürü Kurt, gemide 6 bin 900 ton gübre, 301 ton IMO-1 olarak adlandırılan tehlikeli yük olduğunu, zorunlu olarak kendi birimlerinin kurtarma çalışması yaptığını söyledi. Çevre kirliliğine yol açmadan kurtarılan gemide herhangi bir yırtılma veya yarık oluşmadığını aktaran Kurt, soruşturma tamamlanasıya kadar Karanlık Liman bölgesinde demirli bekletildiğini ifade etti. Soruşturmada bütün telsiz kayıtlarının dinlenerek kaptanın ayrıntılı ifadesinin alındığını kaydeden Ender Kurt, ''Kaptan, 20 derece iskele yapmaya çalışmış ancak dümenin kontrolden çıktığını fark etmiş. Sonra iskele alabanda yapmış. Bu, geminin yapabileceği maksimum manevra. Bu arada hızını kesmemiş. Elektronik aksamda bir arıza olduğunu tahmin etmiş. Gemi iskeleye dönmeye başladığında da yapacak bir şeyi kalmadığını beyan etmiş, yani kaza kaçınılmaz hale gelmiş. Dolayısıyla gemi kaptanı, daha en başından yanlış manevralar yapmış, Gemi Trafik Hizmetleri'nin talimatına uymamış. Sonuçta da Eceabat mendireğine çarpmış.'' şeklinde konuştu.

Kaptanın bölgeye yapancı olmadığını da vurgulayan Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü, 22 yıldır Çanakkale Boğazı'nda sefer yaptığını ve buna güvenerek kılavuz kaptan almadığını belirtti. Bu sebeple baş sorumlunun kaptan olduğunu söyleyen Kurt, ihlâl ettiği kurallar da gözönünde bulundurulup en yüksek ceza uygulandığını söyledi.

Rusya'dan Cezayir'e 6 bin 900 ton gübre götüren Saint Vincent bandıralı ''Lady Juliet'' adlı, 163 metre uzunluğundaki 12 bin 296 grostonluk yük gemisi, 17 Aralık 2009'da seferasyon hattından çıkarak, Eceabat İskelesi yanındaki balıkçı barınağı mendireğine çarptıktan sonra karaya oturmuştu.


Kaynak: Zaman
Eklenme tarihi: 06.01.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MUÇO Yatçılık San..
 AGS Union İnşaat ..
 EVRİM 1 Tur Tekne..
 SARP Yat İmalat S..
 METE KARDEŞLER De..
 FENER Denizcilik
 ORSA Tanker İşlet..
 AKIN AKSU Yat
 EMİR Denizcilik
 MEKE Group
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim