Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
YTÜ denizcilik fakültesi açıldı
Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaat ve Denizcilik Fakültesinin açılışı gerçekleşti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, tersanelerde yarım kalan gemilerin tamamlanmasını öngören kredi garanti fonunun devreye sokulacağı bir finans sistemi için karar alındığını ve uygulamasını da başlatacaklarını bildirdi.

Yıldırım, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Gemi İnşaat ve Denizcilik Fakültesinin açılışında yaptığı konuşmada, her önemli üniversitenin geçmişinde bir ulaştırma altyapısının bulunduğunu, ancak ulaşımın eğitim alanında hak ettiği yeri bulamadığını söyledi.

Denizciliğin yaşanan küresel kriz nedeniyle bugün zor günler geçirdiğini, dünya ticaretini ayakta tutan deniz taşımacılığının krizden en fazla etkilenen sektör olduğunu belirten Yıldırım, ''O bakımdan denizciliğimizin içinde bulunduğu bu kriz, aslında bize her anlamda ciddi fırsatlar veriyor. Bizim gelecek 5, 10, 20'li yıllarda denizciliğimizin vizyonunu, hedeflerini belirlemek için önemli fırsatlar sağlıyor. Bu fırsatları değerlendirirsek denizciliğimiz başka ufuklara, başka denizlere yelken açabilir hale gelebilecektir'' dedi.

Yıldırım, geçmiş 7 yıl içinde Türkiye'nin deniz ülkesi kimliğini yeniden hatırladığını, denize yatırım yapmayı milli bir strateji olarak benimsediğini ve denizcilik eğitimini de ihmal etmediğini kaydetti.

Üniversitelerde denizcilik eğitimi verildiğini anımsatan Yıldırım, 2002'de 3 olan 4 yıllık eğitim veren denizcilik fakültesi sayısının, bugün 5'e çıktığını, meslek yüksekokulu sayısının 3'den 7'ye, denizcilik eğitimi veren özel eğitim kurumu sayısının 5'den 45'e, denizcilik lisesi sayısının da 24'ten 59'a yükseldiğini söyledi.

Yıldırım, Denizcilik Müşteşarlığında denizcilik kökenli personel oranı 2002'de yüzde 6 iken bugün bu oranının yüzde 27'ye çıktığını, ancak bunun da yetmeyeceğini ifade etti.

TÜRK GEMİLERİ KARA LİSTEDEN BEYAZ LİSTEYE GEÇTİ

Yıldırım, denizciliğin uluslararası unvanının da iyi olmadığını ve Türk bayraklı gemilerin kara listede yer almaları nedeniyle adeta limanlara hapsolmuş durumda bulunduğunu vurgulayarak, yapılan kararlı çalışmalar sonucu geçen 5 yılda gemileri kara listeden beyaz listeye geçirmeyi başardıklarını kaydetti.

Kara listede olan gemilerin oranını yüzde 25'lerden yüzde 4'lerin altına düşürdüklerini belirten Yıldırım, ''Böylece Türk bayraklı gemiler artık yabancı limanlarda yüksek risk gruplu gemilerden sayılmıyor. Prestijli, standartları uluslararası konvansiyonlara uygun gemiler olarak muamele görüyor. Bu sene de Türk bayraklı gemiler beyaz listenin üst sıralarına da yükselmiş durumdadır'' dedi.

Türkiye'de denizciliğin gelişmesine ilişkin de bilgi veren Yıldırım, 2003 yılına göre yakıtta ucuzlamayla birlikte kabotaj taşımacılığı, balıkçılık ve deniz turizminde ciddi bir sıçrama gerçekleştirdiğini belirtti.

DENİZCİLİĞE VERİLEN DESTEK

Yıldırım, ''Bu anlamda 2004'ten 2009 yılı sonuna kadar sektöre 1 milyar 640 milyon TL civarında bir destek verdik. Bu sadece denizciliğe verilen destek. Başka sektörlere doğrudan bir destek olmamıştır. Bu nedenledir ki kabotaj taşımacılığında 2003'e göre 2009 yılı sonu itibarıyla yüzde 60 oranında artış sağlanmış görünüyoruz. 99 milyondan 159 milyona yükselen bir taşımacılık var. Taşınan araç sayısı 2003 yılında 6 milyon 220 bin iken yüzde 50 artışla 2009 sonunda 9 milyon 320 bine çıkmıştır'' diye konuştu.

Türkiye'nin 8 bin 484 kilometre sahil şeridine sahip olduğunu ve adeta çok şeritli doğal otoyol olan bu alanı yerli yerinde kullanamadıklarını dile getiren Yıldırım, yakıt teşvikiyle denizlerde hem yük, hem de yolcu sayısını artırdıklarını söyledi.

Limanlardaki yük miktarında 2002'ye göre yüzde 64 artış sağladığını, miktar olarak da 314 milyon tona çıktığını anlatan Yıldırım, konteyner miktarında da yüzde 130 artış gerçekleştirildiğini, tüm büyümeler üst üste yüzde 50 civarında seyrederken, taşımacılık ve ulaşımdaki büyümenin bunun kat kat üzerinde olduğunu ifade etti.

Yıldırım, kruvaziyer turizminde de Türkiye'nin son yıllarda ciddi gelişme kaydettiğini ve 2002 yılında yaklaşık 332 bin 702 yolcu Türk limanlarına gelirken, 2009 yılı sonunda 1 milyon 484 bin 194 turist ağırlandığını anlattı.

Türkiye'de sadece 2 liman kruvazör gemi kabul ederken bugün 11 limanın kruvazör operasyonu yapar hale geldiğini belirten Yıldırım, kruvazör limanlarındaki yolcu artışının da yüzde 350'yi bulduğunu bildirdi.

1250 YAT TÜRK BAYRAĞINA GEÇTİ

Geçen yıl yapılan düzenlemeyle özellikle fiyatlardaki düzenlemelerle Türk bayrağına geçişi özendirecek tedbirleri aldıklarını kaydeden Yıldırım, böylece bin 250 civanında yat ve teknenin Türk bayrağına geçtiğini bildirdi. Bakan Yıldırım, yeni bir düzenlemeyle hiç kaydı bulunmayan 6 metrenin altındaki teknelerin kayıtlarını yaptıklarını ve bunların sayısının da 50 bine yaklaştığını söyledi.

Yıldırım, İzmir bölgesinde 25 bin, İstanbul bölgesinde de 70 binin üzerinde kayıtlı gemi adamı bulunduğunu, 130'dan fazla limanda ne kadar insan kaynağı varsa ölçebilir hale geldiklerini kaydetti.

GEMİ İNŞA KAPASİTESİ

Gemi inşaat sektörünün 2002'de yıldızı parlayan sektör haline geldiğini, Tuzla dışında da tersane sayılarının artmaya devam ettiğini belirten Yıldırım, ''Bugün 110 civarında tersanemiz ya tam olarak, ya da yarım vaziyette faaliyetlerini sürdürmektedir'' dedi.

Yıldırım, 2002 yılında tersanelerdeki toplam inşa kapasitesi 550 bin dwton iken, 2009'da 3,5 milyon dwtona çıktığını belirterek, ''Yani 6 kat artış gerçekleştirmişiz. Yapılan gemilerin yüzde 80'i ihraç edilmiş. Bu ihracattan 2002 yılı sonunda 488 milyon dolar gelir elde etmişken, 2008 yılı sonunda 2 milyar 650 milyon dolarlık bir geliri ülkemize sağlamışız'' diye konuştu.

Bakan Yıldırım, 2009 yılında yaşanan ekonomik krizden gemi inşa sektörünün de ciddi anlamda olumsuz etkilediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

''Kriz, iş gücü ve istihdam kaybına neden oldu ama bu bizi asla yıldırmadı. Sektör dayandı, mücadele etmeye devam etti ve son günlerde de uzun, yoğun bir çalışma sonucu sektörün bilhassa tersanelerde devam eden yarım kalmış gemilerin tamamlanmasını öngören kredi garanti fonunun da devreye sokulacağı bir finans sisteminin kararını aldım. Bunun uygulamasını da başlatıyoruz. Amacımız yüzde 50'ye yakın yarım kalmış gemilerin bir an önce tamamlanması, bu arada geçen krizin etkileriyle yeni siparişlerin tersanelerimize alınması, yarım kalan tersanelerimizin de tamamlanmasıdır. Öyle inanıyorum ki bu düzenlemeyle, kan kaybetmeye devam eden gemi inşa sektörümüz tekrar bir toparlanma sürecine girecektir.''

Yıldırım, gemi inşa sektöründe avantajlı ve zayıf alanlar ile tehdit ve fırsatları içeren Svap analizini kapsamlı bir şekilde yaparak sektörün bilgi ve kullanımına yakın zamanda sunacaklarını, bunun kendilerine ileriye dönük Türkiye'de hangi alana yoğunlaşmaları, hangi alanlara yatırım yapmaları, hangi alanlarda zaman kaybetmemeleri gibi konularda bilgi sunacağını kaydetti.

Dünyada olduğu gibi Türkiye'de gemi adamı açığı bulunduğunu, eğitim kurumlarının sayısını artırmalarına rağmen hem nitelik, hem nicelik olarak gemi adamında ciddi açık olduğunu vurgulayan Yıldırım, 2015 yılı tahminlerine göre dünyada gemi adamı açığı sayısı yüzde 5 ile 6 seviyelerine ulaşacağını söyledi.

Yıldırım, Türkiye'nin İMO sıralamasında eğitim alanında beyaz listede bulunsa da tedbirlerini erken almaması halinde ileride bu tehdide karşı savunmasız olacağının asla unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Bütün bu zorluklarına rağmen çok önemli gelişmeler sarf edildiğini ve bunun da ülkedeki istikrar ve güvenden kaynaklandığını dile getiren Yıldırım, açılan fakültenin denizcilik camiasının parlayan bir yıldızı olacağını kaydetti.

Törende YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ile Gemi İnşaat ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Şahin'in konuşmalarının ardından Yıldırım'a anı plaketi sunuldu.

Kaynak: Gerçekgündem
Eklenme tarihi: 18.05.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DENAK Depoculuk v..
 BKT RoRo İşl. A.Ş..
 CK Shipping
 DENAL Denizcilik
 MAYAMARINECYPRUS ..
 RTS Denizcilik Sa..
 DMV Denizcilik
 ALUNA ESTATES S.A
 GLOBUS Uluslarara..
 UNİCORİMAN
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim