Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Balık, denizden sofraya kadar bilgisayarla takip edilecek
Tarım Bakanlığı AB’ye uyum sürecinde balıkçılık sektörünü kayıt altına alarak ürünün izlenmesini hedefliyor. Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürü Hüseyin Velioğlu, AB’ye uyum sürecinde su ürünleri sektörünü bir araya toplayacaklarını; deniz, baraj gölleri ve göletlerinin işletmesi, stokların korunması için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

7 milyon dolarlık proje ile deniz ürünlerinin izleneceğini vurgulayan Velioğlu, denizden sofraya kadar geçen sürecin Bakanlık tarafından bilgisayar sistemi ile kontrol edileceğini söyledi.

Bu sayede deniz ürünlerinin etiketli, barkotlu olacağını, nerede işletildiğinin bilineceğini ifade eden Velioğlu, “Ürünler, gittiği pazara kadar Bakanlık tarafından izlenecek. Bunun bilgisayar programı hazırlanıyor, Böylelikle kalite ve güvenilirlik artacak.” dedi. Uzaktan algılama metodu ile avcılık yapan teknelerin izleneceğini, böylece hangi teknenin nerede avlandığının takibinin yapılacağını ifade eden Velioğlu, ürünün belli noktalardan karaya çıkması için çalışmaların başlatıldığını anlattı. 30 civarında karaya çıkış noktası tespit edileceğini söyleyen Velioğlu, stokların korunması adına boy ve zaman yasağının çiğnenmesinin de önüne geçileceğini vurguladı. Velioğlu, bu sayede avlanma yasağı olan yerlerde de avlanmanın yapılmasının mümkün olmayacağını kaydetti.

Su ürünlerinin ekonomideki yerinin yüzde 4-5’lerde olduğunu ifade eden Velioğlu, son 10 yılda bu sektöre herhangi bir desteğin olmadığını hatırlattı. Bu yıldan başlanarak, 10 yıllık süreçte yetiştiricilik sektörünün destekleneceğini belirten Velioğlu, geçen sene kg başına 400 lira civarında olan rakamda ciddi bir artışın yaşanacağını kaydetti. Bu yıldan itibaren belgelendirilmeleri durumunda yavru balığın da destekleneceğini ifade eden Velioğlu, ayrıca çeşitliliği sağlamak için yeni türleri yetiştirenlere ek kaynak ayrılacağını ifade etti. Velioğlu, “2005 döneminde Türkiye’de yetiştiricilikte çipura levrek ve alabalık, avcılıkta ise hamsi türü mevcut. 4 türde kısıtlı kalmış sektör bunu açmak için çalışmalarımız sürüyor. Sularda bulunan doğal kalkan, mersin balığı ve orkinos yetiştiriciliği de başlamış durumda. Uluslararası kaynakları devreye sokmak için gayretlerimiz var.” diye konuştu.

Avcılık ve yetiştiricilik oranının 600 bin tona ulaştığını aktaran Velioğlu, rakamın 1 milyon tona ulaşmasının mümkün olduğunu ifade etti. Velioğlu, bu çerçevede uluslararası projeler başlatıldığını anlattı. Japonlarla Trabzon’da “Kalkan Balığı” projesi başlattıklarını belirten Velioğlu, yıllık 10 bin yavru kalkan balığının Karadeniz’e bırakıldığını kaydetti. Aşırı avlanma sonucu kalkan balığının yok olmasının engellendiğini ve stoklara takviye yapıldığını vurgulayan Velioğlu, “Bu proje olmasa idi, 5 yıl sonra Karadeniz’de kalkan balığı kalmayacaktı.” dedi.


Kaynak: ZAMAN
Eklenme tarihi: 10.01.2005




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KAPTAN ACAR Yatçı..
 EFYA Denizcilik N..
 ASYA Nakliyat Ve ..
 NİKEL Denizcilik
 YÜKSEL Denizcilik
 TİM Gemi Mühendis..
 DENLİ Denizcilik
 DALYA-H Shipping
 YAMAN Denizcilik
 NEW MOON Shipping..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim